Analizele realizate de specialiştii Societăţii de distribuţie a apei potabile în Drobeta-Turnu Severin au arătat creşteri de valori la arseniu şi la plumb. Aceiaşi specialişti susţin însă că locuitorii din oraş pot să consume liniştiţi apă din reţeaua locală. Totuşi, poliţiştii comunitari au mers marţi seară din uşă în uşă şi au anunţat locatarii câtorva blocuri să nu mai folosească apa potabilă pentru că este contaminată. Toată agitaţia s-a dovedit însă a fi una eronată, după declaraţiile şefilor de la Poliţia Comunitară.
Au aruncat vina pe dispeceră
“Toată vâlva s-a făcut din cauza dezinformării uneia dintre dispecerele noastre care şi-a permis să anunţe câteva patrule să înştiinţeze oamenii să nu mai folosească apa deoarece nu este bună. Informaţia a fost una neoficială şi eronată, iar cetăţenii au fost din nou anunţaţi că nu este nici o problemă, iar nouă ne pare rău pentru situaţia creată”, a declarat Gheorghe Sfinţescu, director adjunct la Poliţia Comunitară Drobeta-Turnu Severin. Ieri, la prânz, Ilie Pisoi, directorul general al Societăţii de apă din Drobeta- Turnu Severin Secom declara că, deşi concentraţia de metale grele a crescut, apa e în continuare bună de băut. “După ultimele verificări ale apei s-au înregistrat unele variaţii mici, şi anume a mai crescut un pic procentul la plumb şi la arseniu, însă se fac în continuare măsurători şi ţinem legătura cu cei de la Apele Române, care ne informează din patru în patru ore despre starea apei la Baziaş. Apa pentru Severin nu este periculoasă, pentru că unda de poluare nu a ajuns încă în lacul de acumulare de la Orşova. Când va ajunge, se vor face analize şi vom vedea dacă e periculoasă”, a precizat Pisoi.
Le Figaro: Fluviul, expus unor catastrofe ecologice
După accidentul din Ungaria, ziarul francez Le Figaro susţine că Dunărea este expusă şi altor catastrofe, pentru că cei 3.000 de kilometri ai săi sunt jalonaţi cu vechi depozite unde sunt stocate materii toxice. Cel mai mare pericol îl reprezintă un bazin tot din Ungaria, aflat la 80 km de Budapesta. Circa 12 milioane de tone de noroi toxic sunt repartizate în mai multe rezervoare.