Primul hotel facut exclusiv din blocuri de gheata din Romania a fost construit de o echipa de mesteri sticlari iesiti la pensie. Constructorii de ocazie spun ca s-au apucat de ridicarea acestui hotel pentru ca inca se simt activi, vor sa munceasca si un ban in plus pe langa pensia lor nu le strica niciodata, mai ales ca fiecare are cel putin doi copii. Materialele folosite la constructia imensului iglu au fost luate in totalitate din Lacul Balea.
O echipa formata din 15 mesteri sticlari din orasul Avrig, toti pensionari, a hotarat in urma cu doua luni sa participe la constructia singurului hotel din Romania facut din gheata. La inceput, spun ei, au fost in jur de 25 de oameni, dar aproape jumatate din ei au renuntat la munca dupa numai cateva zile din cauza conditiilor extreme in care trebuiau sa-si desfasoare activitatea.
Pensionarii fabricii de sticla din Avrig sunt insa mandri. Ei nu au renuntat si au muncit cot la cot cate 14 ore pe zi timp de aproximativ doua luni de zile. Cel mai greu le-a fost sa indure gerul cumplit, care nu i-a iertat nici macar o zi. Cat timp a durat constructia, oamenii au infruntat temperaturi de pana la minus 28 de grade Celsius.
“Toata viata am lucrat la temperaturi inalte, acum muncesc la temperaturi polare”, zambesc constructorii. “Am lucrat la acest hotel inca de la inceput, cand se fixau pilonii de rezistenta din interior. Imi aduc aminte ca nu a fost o zi de la Dumnezeu sa fie mai calda. Aproape doua luni, zi de zi, induram toti un ger crunt. Cel mai greu insa ne-a fost sa extragem blocurile de gheata din lac. A trebuit intai sa amenajam un fel de rampa tot din gheata ca sa putem sa tragem cu funiile calupurile imense de gheata, pe care le taiam cu drujba. Asta era partea cea mai periculoasa. Puteai oricand sa aluneci si sa cazi in apa rece, adanca de 14 metri. Bine ca nu am avut nici un accident major. Acum, dupa ce totul s-a terminat, sunt sigur ca la anul cand se va construi din nou acest hotel ma voi duce iar la munca”, ne-a declarat Vasile Urs (54 de ani), sticlar de meserie.
Nea Vasile, asa cum il striga fostii colegi de la fabrica de sticla, este un munte de om. El singur cara in spate cuburi imense de gheata pe care apoi le taia cu o drujba si le aducea in forma dorita de cei care construiau de zor un perete exterior al hotelului. Unde era munca mai grea, acolo era si nea Vasile. Ii ajuta pe cei mai putin puternici ca el sa care bucatile de gheata de la copca pe care o facusera in lac pana la hotel, o distanta de aproximativ 60 de metri. Potrivit celor spuse de el, tot secretul construirii hotelului din gheata sta in “lipirea dintre bucatile de gheata”. “M-am transformat repede in zidar cand am iesit la pensie. Eu, pe langa meseria mea de sticlar, sunt si un bun zidar. Una e insa cand lucrezi cu caramida, care are o forma fixa si alta e cu gheata, care e de diferite forme si mai toate bucatile trebuie cioplite si taiate. Pe vremea mea, casele si cladirile se faceau din lemn sau piatra, acum vad ca se fac din gheata”, ne-a marturisit, pe un ton glumet, Emil Indreicu, de 51 de ani.
Au castigat 400.000 lei in fiecare zi
Potrivit constructorilor, sa ridici o astfel de cladire din blocuri de gheata presupune o munca titanica si o vointa de fier. Nu e deloc usor sa muncesti 14-16 ore pe zi la temperaturi extrem de joase si sa mai trebuiasca sa scoti gheata si din apa lacului. Cu toate greutatile insa, oamenii au fost seriosi si nu s-au dat batuti. Cu o singura pauza de masa de un sfert de ora pe zi, ei au tras din rasputeri ca sa finalizeze hotelul la termenul stabilit. Vedeti dumneavoastra, tot secretul constructiei este urmatorul: imediat ce ai potrivit doua blocuri de gheata le tencuiesti rapid cu apa si gheata pisata apoi arunci doua, trei galeti cu apa peste, ca sa inghete si sa capete un luciu frumos. In final indrepti, mai tai ce iese in afara, mai tencuiesti. E greu, iti ingheata mainile si frigul iti patrunde pana la oase. Dar suntem multumiti ca patronul ne da o masa calda, un loc unde sa dormim si ceva bani, cam 40 de lei din astia noi pe zi”, ne-a spus Ioan Marza (51 de ani).
100 de turisti cazati
Unicul hotel de gheata din Romania, ridicat in apropierea cabanei Balea Lac, a avut un puternic impact asupra turismului din zona. Potrivit patronului Arnold Klingeis, peste 3.000 de turisti au vizitat hotelul si aproximativ 100 au dormit acolo, platind 69 de lei noi. “Am decorat fiecare camera din hotel cu o sculptura din gheata reprezentand diferite opere ale maestrului Brancusi”, ne-a declarat Arnold Klingeis.