De Catalin Ionita,

“Ice Hotel”, primul hotel de gheata din Romania, a inceput sa se topeasca si va disparea complet o data cu apropierea verii. Ineditul stabiliment construit la Balea-Lac a fost vizitat in cele trei luni de functionare peste 4.000 de turisti si va fi refacut anul viitor la scara mai mare.


Temperaturile de peste 0 grade care se inregistreaza acum in timpul zilei la Balea Lac au transformat hotelul de gheata intr-o adevarata “cazemata” de zapada. Cum topirea a inceput sa se produca inca de la inceputul lui aprilie, proprietarii au suspendat cazarile si au dat jos acoperisul pentru a preveni colapsul constructiei.


“Nu ne-am asteptat sa vina atat de repede caldura, dar asta e. Oricum, n-am iesit in pierdere. Proiectul a avut un succes deosebit, in special din punct de vedere al imaginii. Zona Balea-Lac trebuie promovata cu toate resursele”, spune Arnold Klingeis, initiatorul lucrarii. Desi hotelul de gheata nu mai are aceeasi consistenta, stabilimentul atrage in continuare ca un magnet turistii care urca in caldarea de la peste 2.000 de metri altitudine din Muntii Fagaras.


Va fi refacut pana de Revelion


Arnold Klingeis povesteste ca, in cele trei luni de functionare, hotelul s-a bucurat si de prezenta unor clienti cu greutate, proveniti atat din lumea politica, cat si din cea mondena. In acelasi timp, formatia Krypton a ales sa-si realizeze aici ultimul videoclip, membrii trupei fiind fascinati de locatie si urmeaza sa-l lanseze chiar aici.


“Am avut peste 4.000 de turisti din tara, dar si din strainatate. Dintre ei, 200 au dormit efectiv aici. Toti ne-au felicitat si ne-au promis ca vor reveni la anul. La iarna, vrem sa-l ridicam mai devreme, sa fie gata pana de Revelion, pentru ca lumea sa poata petrece aici trecerea dintre ani. Avem cereri inca de pe acum. Vom pregati pachete speciale de Sarbatori”, promite Klingeis.


Noul proiect “Ice Hotel Balea-Lac 2” prevede o constructie mai mare, mai bine dotata, in baza unei investitii de 10.000 de euro. Pana atunci insa, primul hotel de gheata isi va da obstescul sfarsit in cadrul unei petreceri-monstru ce va fi organizata in a doua jumatate a lunii mai.


Chiar daca si-a pierdut o mare parte din structura, “Ice Hotel” atrage in continuare turistii, acestia avand libertatea sa se plimbe prin incinta lui fara sa mai fie taxati pentru intrare


De aproape o luna, temperaturile trec de 0 grade Celsius pe platoul de la Balea-Lac, motiv pentru care hotelul a devenit acum o “cazemata” de zapada. Intre timp, proprietarii au dat jos acoperisul pentru a preveni colapsul structurii


Paturile din cele opt camere au devenit niste saltele umede de zapada, asemenea tuturor celorlalte piese de mobilier, cum ar fi scaunele sau masutele, iar sculpturile in gheata realizate in interior dupa celebrele lucrari ale lui Constantin Brancusi sunt aproape ruinate.


Doar barul a mai ramas in picioare


Situat in centrul fostului iglu de 300 mp, barul este strajuit de patru stalpi de gheata. “Vom mentine deschis barul atat timp cat vremea ne va permite. Acolo este „open air”, la fiecare sfarsit de saptamana avem petreceri speciale”, afirma Arnold Klingeis.


Primul hotel de gen din Europa de Est


Inspirata din tarile scandinave, constructia “Ice Hotel” a inceput in luna decembrie a anului trecut, fiind primul proiect de acest gen din Europa de Est. Lucrarea a fost realizata din blocuri de gheata de o echipa de mesteri sticlari din Avrig, iesiti la pensie, materialele fiind luate in totalitate din Lacul Balea.


Hotelul ocupa o suprafata utila de 300 mp, cu un bar de zi de 180 mp si opt camere duble de dormit. Cum tot mobilierul era din gheata, paturile si scaunele au fost placate cu lemn, peste care s-au asternut piei si blanuri de animale pentru confortul turistilor, iar iluminatul interior a functionat cu ajutorul unor lampi fluorescente care nu emanau caldura. Desi s-a dorit sa fie gata de Revelion, din cauza vremii nefavorabile si a lipsurilor materiale, neobisnuitul hotel, amplasat chiar langa statia de telecabina de la Balea Lac, si-a deschis portile abia in ianuarie.


Pretul unei camere in hotel pentru o noapte a fost de 69 de lei.

Dezvăluire colosală! Cum l-a salvat pe Laurențiu Reghecampf de la moarte
GSP.RO

Dezvăluire colosală! Cum l-a salvat pe Laurențiu Reghecampf de la moarte

Horoscop 20 noiembrie 2019. Gemenii își risipesc toate îndoielile
HOROSCOP

Horoscop 20 noiembrie 2019. Gemenii își risipesc toate îndoielile