Concomitent, Huawei ar contribui direct și indirect cu 2.200 de locuri de muncă. Compania citează un studiu al Oxford Economics din 2018, care precizează că Huawei a contribuit la economia României cu 219 milioane de euro, dublu față de anul 2014.
Valoarea totală a taxelor plătite a fost de 83 de milioane de euro, dublu față de 2014.
Cel mai mare producător de echipamente și telefoane din lume
Huawei este cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, produsele sale fiind folosite de operatorii de telefonie din întreaga lume.
De asemenea, Huawei a depășit recent Samsung și a ajuns cel mai mare producător de smartphone-uri din lume.
SUA acuză că Huawei spionează pentru guvernul chinez, acuzație respinsă de Huawei.
Autoritățile americane au interzis folosirea echipamentelor Huawei și ZTE, pe motiv că sunt un pericol la adresa securității naționale.
Bătălia pentru 5G
De asemenea, și Marea Britanie a decis interzicerea echipamentelor 5G de la Huawei în rețeaua sa.
Alte state, precum Japonia, Australia și Noua Zeelandă au luat, la rândul lor, măsuri, iar țări precum Franța și Italia analizează altele.
România a semnat, la rândul său, un memorandum cu SUA pe această temă.
ANCOM, autoritatea pentru comunicații a României, trebuie să realizeze în acest an licitația pentru spectrul 5G.
Mai exact, trebuie că autoritățile să stabilească criteriile de excludere pentru furnizorii de echipamente care nu sunt de încredere.
Huawei susține că deține cele mai multe brevete 5G.
De ce contează
Tehnologia 5G va aduce viteze mai mari de descărcare și navigare pe internet.
Pe lângă acest lucru, aceasta va constitui baza pentru conectarea mașinilor autonome sau a altor dispozitive legate la inteligență artificială.
Huawei a primit de la statul chinez ajutoare de stat, subvenții și reduceri de taxe în valoare de cel puțin 75 de miliarde de dolari, potrivit unei analize realizate la finele anului trecut de ziarul american Wall Street Journal.
Legături cu armata chineză
Compania a fost fondată de către Ren Zhengfei, un fost colonel al armatei chineze, iar SUA acuză că grupul Huawei este controlat de forțele militare din China.
Fiica sa, Meng Wanzhou – director financiar al grupului, supranumită și “Prințesa Huawei” – a fost arestată în Canada, iar SUA cer extrădarea acesteia. Aceasta este acuzată că a mințit banca HSBC în privința afacerilor cu Iranul, stat aflat sub sancțiuni.