De Gabriel Penes,

Castelul Cantacuzino- Zamora

Situat în Buşteni, pe muntele Zamora, Castelul Cantacuzino a rămas, vreme de decenii, aproape necunoscut publicului, inclusiv localnicii ştiind prea puţine despre existenţa lui. Explicaţia e simplă: după confiscarea, în 1948, de către regimul comunist, el a fost transformat în sanatoriu pentru angajaţii Ministerului de Interne, iar o perdea de brazi înalţi obtura aproape orice perspectivă asupra acestuia. A fost construit în 1911 de către Gh. Gr. Cantacuzino, fost prim-ministru al României şi şef al Partidului Conservator, supranumit “Nababul”, datorită averii lui uriaşe. Înălţat într-un stil românesc, edificiul are aproximativ 50 de camere.

4491-280449-6cantacuzino.jpg

În grădină se găsesc grote şi cascade Sala de recepţii are pe pereţi frescele celor mai importante figuri ale Cantacuzinilor, precum şi blazoanele familiilor înrudite cu aceştia. Dincolo de uriaşa pădure aflată în perimetrul domeniului, castelul se bucură de o excepţională panoramă asupra Buşteniului şi a unei bune părţi din Munţii Bucegi. În grădina de 3,5 hectare se află grote, fântâni arteziene şi cascade, dar şi o bisericuţă maramureşeană de secol XVIII. Castelul aparţine acum unei companii ruso-nemţeşti, care a cumpărat domeniul de la o urmaşă a familiei Cantacuzino.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

Program vizitare Sâmbăta: 11.00 – 16.00; Tarif: 20 de lei.

Castelul Bruckenthal

Situat în Sibiu, castelul este cel mai vechi muzeu din România, fiind deschis în anul 1817, precum şi unul dintre cele mai însemnate monumente în stil baroc din ţara noastră. A fost construit în etape, între 1778 şi 1788, pentru a-i servi baronului Samuel von Bruckenthal (1721 – 1803), cancelar al Transilvaniei în timpul împărătesei Maria Tereza, drept reşedinţă oficială şi pentru a adăposti colecţiile sale.

4491-280448-6bruckenthal.jpg

La ora actuală, castelul, cunoscut ca Muzeul Naţional Bruckenthal, găzduieşte aproape 300.000 de unităţi de bibliotecă (manuscrise, incunabule, carte străină rară, carte românească veche, manuscrise etc.), dar şi 14.000 de lucrări de artă plastică (picturi, sculpturi, gravuri etc). Multe dintre saloane păstrează piesele originale: mobilier, sobe, tapet, candelabre.

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram
Recomandări

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram

Program vizitare (21 martie – 21 octombrie): Marţi – Duminică: 10.00 – 18.00; Luni şi prima zi de marţi a fiecărei luni: închis; Tarife: 30 de lei (adulţi), 7,5 lei (elevi şi studenţi), 10 lei (militari, pensionari).

Castelul Bran

Aflat la 30 de kilometri de Braşov, Castelul Bran a căpătat o reputaţie deosebită datorită legendei contelui Dracula, atribuită domnitorului muntean Vlad Ţepeş. În fapt, se pare că Ţepeş nu ar fi trecut pe aici decât o singură dată.

4491-280461-7bran.jpg

Castelul a fost iniţial o fortăreaţă construită în 1212 de cavalerii teutoni, pe locul căreia, în 1377, braşovenii au primit dreptul, din partea regelui Ludovic I de Anjou, de a ridica o cetate. Sub domnia lui Iancu de Hunedoara, ea a trecut sub conducerea voievodatului Transilvaniei. La 1 decembrie 1920, castelul a fost donat Reginei Maria a României, ca semn de recunoştinţă din partea oraşului Braşov pentru contribuţia reginei la Marea Unire din 1918.

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți
Recomandări

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți

Castelul Peleş

Considerat o adevărată bijuterie arhitectonică, Castelul Peleş, aflat la 122 km de Bucureşti şi la 44 km de Braşov, a avut un destin zbuciumat. În anul 1866, domnitorul Carol de Hohenzollern, viitorul rege Carol I, vizitează pentru prima oară Sinaia, numită pe atunci Podul Neagului.

4491-280460-6peles.jpg

Are 160 de camere

Încântat de frumuseţea locurilor, decide să ridice aici o reşedinţă princiară. Sub piatra de temelie a viitorului edificiu au fost îngropate zeci de monede de aur purtând chipul domnitorului. Castelul e înălţat între anii 1873 şi 1883, după planurile arhitecţilor Johannes Schultz şi Karel Liman. În 1883, are loc inaugurarea lui, Carol I văzându-l ca sediu al viitoarei dinastii pe care urma să o întemeieze. Castelul are 160 de camere, o mică sală de teatru, cu 60 de locuri şi lojă regală. Turnul central al construcţiei e înalt de 66 de metri.

Oferte turistice:
Peleş, Bran, Cantacuzino (agenţia Ella Traveland, telefon 021.315.65.11): circuit Valea Prahovei – Bran, două zile, 80 euro/persoană (cuprinde: cazare o noapte la pensiunea Katharina din Bran, cu cină festivă, “Masa Contelui”).Tariful NU include taxele de vizitare a castelelor.
Peleş şi Bran (Agenţia Beldi Tours, telefon 021.311.45.58): Excursii de două zile pe Culoarul Rucăr- Bran -130 de lei/persoană (se asigură cazare o noapte, la o pensiune din zona Bran-Moeciu). Se organizează DOAR la cerere, pentru grupuri mai mari de turişti.

Castelul Huniazilor

Cel mai important monument laic de arhitectură gotică din România, Castelul Corvineştilor, a fost ridicat între anii 1443 şi 1447 de voievodul transilvan Iancu de Hunedoara. Situat în Hunedoara, pe malul pârâului Zlaşti, castelul e o construcţie măreaţă, cu turnuri, turnuleţe, ferestre şi balcoane împodobite cu o adevărată dantelărie din piatră cioplită. În timp, a devenit o adevărată reşedinţă, nu doar un punct strategic militar. Fiorul acelor vremuri se face simţit pretutindeni, dar nu trebuie ratate Sala Cavalerilor, Turnul Buzduganelor, Bastionul sau Camera Domniţelor.

4491-280456-6huniazilor.jpg

Are două poduri şi un turn de 72 de metri

Nu trebuie ocolită nici fântâna, cu o adâncime de 30 de metri, din curtea interioară. Legenda spune că ea ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă. După 15 ani de trudă, nefiind eliberaţi, ei au scris un text pe zidul fântânii. Se credea că inscripţia însemna: “Apă ai, suflet nu ai”, însă specialiştii au descifrat sensul real: “Cel care a scris este Hasan, care trăieşte ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică”. Castelul are 42 de încăperi, două terase, două poduri, o suprafaţă construită de 7.000 de metri pătraţi, iar cel mai înalt dintre turnuri atinge 72 de metri. În acest moment se restaurează exteriorul.

Program vizitare: (1 mai – 1 septembrie): Luni: 9.00 – 15.00; Marţi – Duminică: 9.00 – 18.00; Tarife: 8 lei (adulţi), 4 lei (elevi şi pensionari).

Castelul Iulia Hasdeu

La 97 km de Bucureşti, spre Valea Prahovei, în oraşul Câmpina, străjuieşte de secole cel mai straniu castel din ţara noastră. A fost ridicat de savantul B.P. Hasdeu, în memoria genialei lui fiice, Iulia, trecută la cele veşnice la nici 19 ani. În 1893, cucerit de verdeaţa zonei, dar neîmpăcat cu pierderea fiicei, marele savant înalţă ciudatul edificiu, pretinzând tot timpul că a urmat indicaţiile de construcţie date chiar de Iulia, prin comunicarea cu spiritul acesteia. De altfel, castelul, gândit ca o catedrală şi un templu, totodată, a găzduit numeroasele şedinţe de spiritism pe care Hasdeu le făcea în dorinţa de a o avea mai aproape, măcar prin acest mod, pe Iulia.

4491-280462-7iuliahasdeu.jpg

Aici se desfăşurau şedinţe de spiritism

Castelul a fost inaugurat în 1897, fiind deschis vizitatorilor încă din timpul vieţii lui Hasdeu, care a murit în 1907. A fost transformat în muzeu după Primul Război Mondial. Găzduieşte documente, mobilier şi lucrări de artă ce au aparţinut savantului, dar şi Iuliei, inclusiv manuscrisele şedinţelor de spiritism desfăşurate aici, într- o cameră special amenajată.

Program vizitare Luni – închis; Marţi – Duminică: 9.00 – 17.00; Tarife: 8 lei (adulţi), 4 lei (elevi şi studenţi), gratuit (copii sub 7 ani).

Vezi si: Castele Romania – cele mai frumoase castele de vizitat in Romania

Și-a prins iubitul că o înșală cu ajutorul unei aplicații. Greșeala pe care a făcut-o bărbatul
GSP.RO

Și-a prins iubitul că o înșală cu ajutorul unei aplicații. Greșeala pe care a făcut-o bărbatul

Horoscop 14 decembrie 2019. Berbecii simt nevoia să se odihnească mai mult
HOROSCOP

Horoscop 14 decembrie 2019. Berbecii simt nevoia să se odihnească mai mult