Domeniile în care romanii au stabilit recorduri sunt deosebit de variate: gastronomie, construcţii, literatură, acţiuni de solidaritate, activităţi sociale, distracţie, finanţe, gimnastică, fotbal, motociclism, paraşutism, maraton, dans, fotografie, meşteşuguri, muzică, nunţi, încălţăminte, corespondenţă şi altele.
Când vine vorba de România, unul dintre cele mai cunoscute recorduri ale României este clădirea Palatul Parlamentului, fosta Casă a Poporului, care deţine supremaţia la trei categorii: cea mai mare clădire administrativă, cea mai masivă şi cea mai costisitoare.
Pe lângă recorduri mediatizate de presă în ultimii anii, ca cel cel mai greu tort de frişcă din lume, cei mai mulţi Moşi Crăciun care au împărţit daruri, rochia de mireasă cu cele mai multe cristale Swarovski sau cea mai mare paradă a mireselor, există şi unele mai puţin cunoscute publicului.
Astfel, cea mai mică bancnotă din lume este cea de 10 bani, emisă de Ministerul de Finanţe al României în 1917.
Un alt record mai puţin cunoscut aparţine românului Laurenţiu Moldovan, care este, oficial, omul cu cea mai lungă carieră de pilot de curse pe motocicletă (o carieră de 39 de ani şi 364 de zile).
Cel mai scump exemplar dintr-un ziar aparţine publicaţiei vechi româneşti „Zimbrul şi Vulturul”, exemplarul vânzându-se cu 830.000 de euro la o licitaţie din Geneva.
Dar realizările remarcabile legate de români se leagă de sport. Numele Nadiei Comăneci, al lui Helmuth Duckadam, al Marianei Bitang şi al lui Octavian Bellu sau al Constantinei Diţă apar în Cartea Recordurilor pentru a vorbi de performanţele istorice ale sportivilor noştri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro