MENIU CAUTĂ

Iată drumul şpăgii la Bac!

Distribuie

Libertatea a refăcut, pe baza probelor strânse până acum de anchetatori, drumul şpăgii. Astfel, sumele cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei erau “culese” de la absolvenţi de către unul sau mai mulţi părinţi dinainte desemnaţi.
Apoi, banii ajungeau, spun sursele noastre, la anumiţi profesori din liceul bucureştean, printre care şi cel de religie, Leonard Petre, care este şi consilier la Primăria sectorului 5.
Acesta îi dădea directoarei Costica Vărzaru (foto), arestată acum pentru 29 de zile. Ulterior, după ce-şi trăgea partea ei, şpaga era împărţită de directoarea liceului, în funcţie de rolul fiecărui cadru didactic.
De exemplu, preşedintele comisiei de examen ar fi încasat 5.000 de lei, vicepreşedintele - 3.000 de lei şi fiecare membru din comisie - 1.000 de lei.
Nu erau uitaţi nici profesorii supraveghetori, care băgau în buzunare sume între 300 şi 800 de lei. Anchetatorii iau în calcul şi posibilitatea ca o parte din suma adunată de la liceeni să fi ajuns şi la o inspectoare, care avea rolul de a trimite anumiţi dascăli la examenul de la “Bolintineau”.

Anchetă şi la «Dimitrie Gusti» din sectorul 5

Scandalul şpăgii la Bac face mai multe victime. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a demarat o anchetă la Liceul Dimitrie Gusti din sectorul 5, după ce o elevă a reclamat că a fost exclusă pe nedrept din examenul de bacalaureat. Verificările vizează şi suspiciuni potrivit cărora unii elevi ar fi dat mită.

Începe înscrierea la liceu

Absolvenţii de clasa a 8-a mai au un hop, înscrierea la liceu, care începe de astăzi. În această etapă, notele obţinute la Evaluarea naţională vor conta în proporţie de 50%, pentru cealaltă jumătate fiind nevoie de media anilor de gimnaziu.
Prima etapă a înscrierilor se va desfăşura în perioada 5-10 iulie, iar listele cu candidaţi vor fi afişate pe 17 iulie, la şcolile unde elevii au învăţat şi la liceele unde au fost repartizaţi, iar până pe 26 iulie pot fi depuse efectiv dosarele de înscriere la licee.

Comentarii