La finalul lunii aprilie, în plină stare de urgență, Libertatea a publicat un articol însoțit de un clip în care arăta cum se încalcă regulile chiar de cei din poliție. Mai mulți angajați ai Centrului Chinologic Sibiu ieșiseră în curtea instituției, la grătar, deși, pe atunci, orice fel de reuniuni era total interzis.

Alina Radu, directorul împuternicit de atunci, a fost surprinsă stând la masă alături de colegii care sărbătoreau ziua de Sfântul Gheorghe.

Imediat după articol, Inspectoratul General al Poliției Române a demarat o anchetă.

Șefa temporară a centrului a rămas fără funcție

La aproape trei luni distanță, rezultatul anchetei constă în faptul că directoarei de atunci i s-a retras împuternicirea de a fi șefă, o împuternicire care era temporară, și a primit mustrare scrisă. Alți petrecăreți au primit atenționare, acestea fiind cele mai mici sancțiuni prevăzute de lege.

În paralel, surse din instituție declară pentru Libertatea că IGPR a demarat o amplă anchetă de identificare a “făptașilor” care au filmat petrecerea ce încălca legea și au dat-o presei. Analiza s-ar fi realizat pe baza videoclipului publicat de Libertatea.

Direcția de Control de la București a restrâns cercul suspecților la trei persoane și a înaintat raportul Centrului Chinologic pentru a le cerceta.

Acum, un ofițer local este cel care îi cheamă la raport pe suspecții acuzați că au filmat din incinta unei clădiri clasificate ca unitate administrativă.

Deși filmarea este realizată de la un geam al clădirii și este făcută spre curte, fără să dezvăluie nimic din interior, șefii actuali ai instituției susțin că legea este încălcată doar pentru faptul că acela care filma era într-o încăpere care intră sub incidența legii. Ei susțin că nu se pune problema ca cei care au filmat să fie considerați avertizori de integritate și să fie exceptați de la regulile privind filmarea în interiorul clădirii.

Angajații Centrului Chinologic Sibiu susțin că asistă la “o vânătoare de vrăjitoare”

Pentru a-i proteja de o eventuală nouă anchetă pe cei care se plâng de faptul că sunt vânați pe nedrept, Libertatea a decis să nu prezinte numele lor, ci doar declarațiile.

Poliția îi caută pe angajații care au filmat grătarul din starea de urgență din curtea unei unități: ”O vânătoare de vrăjitoare”
Centrul Chinologic de la Sibiu

În loc să fie luate măsuri legale împotriva celor care au făcut așa ceva, a urmat o vânătoare după cei care ar fi putut filma și transmite presei. Un fel de vânătoare de vrăjitoare în care se caută victime colaterale. S-a constituit un grup de suspecți mai larg dintre persoanele care nu participaseră acolo și nu se știe după ce criterii au rămas trei angajați anchetați.

Angajat al Centrului Chinologic:

“Deja, în mintea omului care face ancheta sunt câțiva vinovați și deja, în tot centrul s-a răspândit ideea că anumiți angajați sunt vinovați și sunt vizați mai ales cei de la Biroul Misiuni. Au venit niște domni de la Corpul de Control al IGPR și au cerut rapoarte de la angajați, ce a făcut fiecare în ziua respectivă. Au stabilit că au fost mai mult de două persoane care au participat la acea filmare, au chemat angajații, le-au arătat niște filmări din care nu reiese cine putea să filmeze”, a spus un alt polițist.

Anchetatorii ar fi stabilit că nu a fost chef, ci că s-a luat prânzul

Mărturiile continuă.

“Investigațiile privind cheful s-au terminat repede, într-un weekend. Au venit la adăpostul zilelor nelucrătoare și au investigat dânșii. Dar nu au chemat toți angajații care au fost la serviciu atunci să spună ce știu. Pe de altă parte, distinșii domni au stabilit că acolo nu a fost chef, ci s-a luat prânzul. Prânz cu grătar, mici și bere. Dar berea a ieșit din schemă. A declarat o persoană că s-a consumat, după care au scos-o din raport.”

Polițistul mai spune că acum plătesc exact cei care nu au încălcat legea atunci și nu au mers la petrecere.

Au fost la petrecere majoritatea angajaților. Invitați de cei care și-au sărbătorit onomastica (n.r. – Sfântul Gheorghe), invitați chiar și de doamna Alina Radu. Chiar ea întreba, în jurul dimineții, dacă vine ăla, vine ăla.

Polițist Centrul Chinologic Sibiu:

Apărați de sindicat

Președintele Executiv al Sindicatului Național al Polițiștilor din România SNPR DECUS, Bogdan Bănică, îi asistă pe cei chemați să dea explicații.

Poliția îi caută pe angajații care au filmat grătarul din starea de urgență din curtea unei unități: ”O vânătoare de vrăjitoare”
Bogdan Bănică | Foto: suceavalive.ro

“În primul rând, nu suntem de acord cu modul în care membrii Corpului de Control au efectuat verificările. Aceștia nu au stabilit cu exactitate cine a efectuat respectivele filmări și nu au individualizat vinovăția. Modul de a «manageria» al comisarului-șef Alina Radu, cea sub «umbrela» căreia s-au comis o serie de ilegalități, a creat o stare permanentă de tensiune între angajați, unul dintre motivele pentru care poate a și fost destituită din funcție.”

Sindicatul îi reprezintă în egală măsură și pe angajații care au fost deja sancționați pentru că au participat la eveniment, a precizat Bogdan Bănică.

Actuala conducere susține că filmarea din interiorul Centrului Chinologic e interzisă

Noul director al Centrului Chinologic din Sibiu, Leonard Bîlă, crede că ancheta ce-i privește pe suspecții care au filmat este justificată.

Leonard Bîlă: A efectua acest tip de filmări în încăperi clasificate este o activitate ilegală.

Libertatea: Dar au filmat pe fereastră, înspre curte, nu au filmat încăperea sau documentele.
– Nu, au filmat din clădire. Din punct de vedere al încadrării juridice, s-au încălcat anumite articole dintr-o hotărâre de guvern și dintr-un ordin MAI.

Acesta a explicat cum s-a ajuns la un cerc restrâns de suspecți: “Planează suspiciunea asupra a trei agenți că ar fi comis această abatere. S-a stabilit că ei erau, la momentul, ora și ziua respectivă, în biroul de unde s-a filmat.”

Directorul este sigur că se va face dreptate pentru toată lumea și exclude posibilitatea ca oamenii să fie vânați pentru a fi intimidați și a nu mai dezvălui altădată nereguli din instituție. Dă asigurări că, în mandatul său, legea va fi respectată.

Cercetarea abia a început și va stabili dacă există sau nu o abatere, este nejustificată afirmația că li se pregătește nu știu ce tip de anchetă.

Leonard Bîlă, noul șef al Centrului Chinologic Sibiu:

Fosta șefă: Mi s-a retras împuternicirea, nu a fost nicio petrecere

Fosta șefă a Centrului Chinologic susține că a fost sancționată destul și respinge acuzația că a scăpat ieftin după isprava din plină stare de urgență.

“Este o minciună de data asta. Pe lângă faptul că mi s-a retras împuternicirea, am primit și altă sancțiune disciplinară. Mustrare scrisă. Și nu doar eu, toată lumea participantă”, a declarat Alina Radu pentru Libertatea.

Ea neagă și acum, în ciuda imaginilor publicate de Libertatea, că în acea zi la Centrul Chinologic a fost o petrecere în aer liber și spune că speră ca, la un moment dat, adevărul să iasă la iveală.

Nu a fost niciun fel de petrecere, aia a fost nu o exagerare, mai mult. Erau niște colegi care erau într-o zonă de servire a mesei, acolo au fost…, nu vreau să spun prea multe.

Alina Radu:

Aceasta și-a spus opinia și cu privire la cei anchetați pentru că nu au participat, dar au filmat evenimentul.

Libertatea: E normal să fie anchetați cei care au filmat?
Alina Radu: Eu vă întreb pe dumneavoastră. Nu vi se pare normal să existe totuși niște…, orice instituție care se respectă, dincolo de faptul că Poliția Română este o instituție demnă de laudă, și la dumneavoastră, dacă v-ar filma cineva nu credeți că s-ar demara un fel de anchetă?

După ce Direcția de Control Intern a IGPR a tras concluziile preliminare, ancheta continuă acum la Centrul Chinologic din Sibiu, unde urmează ca toți cei aflați pe lista suspecților să fie chemați la audieri.

Citeşte şi:

Ce au observat doi manageri de spital COVID din București în ultimele zile: Pacienții nu mai vor să se externeze! Toți vor acum să plece acasă vindecați

Împușcături în Chiajna, după o răfuială între clanuri. “A tras să-i împuște! Apoi l-a tăiat pe fratele meu cu o sabie” – VIDEO

Scandal în USR. Dan Barna a ţipat la Ana Ciceală, candidata la Primăria Sectorului 3: “Încetează cu ipocrizia asta, că mă enervezi!”

FOTO Luca Reghecampf e într-o relație cu o fostă gimnastă din lotul României! Cine i-a dat de gol
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Luca Reghecampf e într-o relație cu o fostă gimnastă din lotul României! Cine i-a dat de gol
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Playtech.ro
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Mărturiile cutremurătoare ale singurilor supravieţuitori ai tragediei de pe Siret: "Îi vedeam pe toţi că se scufundă"
Observatornews.ro
Mărturiile cutremurătoare ale singurilor supravieţuitori ai tragediei de pe Siret: "Îi vedeam pe toţi că se scufundă"
Horoscop 3 august 2021. Taurii pot descoperi soluții pentru probleme cu care își bat capul de mai multe luni
HOROSCOP
Horoscop 3 august 2021. Taurii pot descoperi soluții pentru probleme cu care își bat capul de mai multe luni
Ce s-a aflat despre cei 5 tineri care s-au înecat în Siret. Claudiu, de 14 ani, a murit încercând să-și salveze prietenii
Știrileprotv.ro
Ce s-a aflat despre cei 5 tineri care s-au înecat în Siret. Claudiu, de 14 ani, a murit încercând să-și salveze prietenii
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
Telekomsport
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%