Mergi direct la conținut »
Ileana Stana Ionescu, cetăţean de onoare al Capitalei. Propunerea se dezbate, joi, în ședința CGMB
Ştiri Libertatea > Ştiri > Ileana Stana Ionescu, cetăţean de onoare al Capitalei. Propunerea se dezbate, joi, în ședința CGMB

Ileana Stana Ionescu, cetăţean de onoare al Capitalei. Propunerea se dezbate, joi, în ședința CGMB

Actrița Ileana Stana Ionescu  a fost propusă pentru titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea şi promovarea teatrului românesc, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 22 noiembrie, a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Ileana Stana Ionescu, vârstă de 82 de ani, din Brad, judeţul Hunedoara, a primit în anul 2001 Placheta de aur a UARF (Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film) pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii cinematografice, iar în anul 1998, Premiul de excelenţă al Galei Uniter, Trofeul „Dionysos” pentru rolul din „O batistă în Dunăre” de D. R. Popescu, regia Ion Cojar, Conform expunerii de motive.

După absolvirea liceului teoretic, a debutat ca actriţă în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes, în „Şcoala femeilor”, de Moliere. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar ulterior a performat şi pe scenele Teatrului Naţional Bucureşti.

A avut roluri în numeroase filme, printre care: „Merii sălbatici” (1964), „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), „Păcală” (1974), „Eu, tu şi… Ovidiu” (1978), „Secretul lui Bachus” (1984), „Coana Chiriţa” (1986), „Secretul lui Nemesis” (1987), „Chiriţa în Iaşi” (1987).

În 2002 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Tolo: Sentința din dosarul Colectiv. Vi-l mai amintiți pe primarul Piedone cum a venit noaptea cu dosărelul să ne spună că ”actele sunt în regulă”?!
Recomandări

Tolo: Sentința din dosarul Colectiv. Vi-l mai amintiți pe primarul Piedone cum a venit noaptea cu dosărelul să ne spună că ”actele sunt în regulă”?!

Conform raportului de specialitate, ea a fost aleasă deputat de Bucureşti în legislatura 2000-2004, ca reprezentantă a minorităţii italienilor din România, actriţa fiind italiancă după mamă.

Acum, la cei 82 de ani ai săi, Ileana Stana Ionescu s-a retras din teatru. A cerut să fie scoasă din toate piesele.

Ileana Stana Ionescu a primit premiu pentru întreaga activitate la Gala Uniter 2018.

„Îi mulțumesc omului care de 60 de ani e alături de mine!”, a declarat actrița după acordarea premiului.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local, explică Agerpres. De-a lungul timpului, mai mulți actori români și personalități din țara noastră au primit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei:


Citește și… FOTO | Un tată a cerut bani pe internet pentru a putea lua celor cinci copii ai săi cadouri de Crăciun. Este uimitor ce a urmat


 

Close
Închide
  Close