MENIU CAUTĂ

Imagini de colecție cu George W. Bush după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001

Distribuie

Statele Unite comemorează, marți, 17 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie, în urma cărora 2.996 de oameni au murit, iar peste 6.000 au fost răniți. O colecție de fotografii a fost făcută publică de Biblioteca Prezidențială George W. Bush. Imaginile rare surprind momente în care George W. Bush, liderul american din acea perioadă, lua decizii în timpul evenimentelor tragice care au schimbat istoria Statelor Unite.

Coșmarul a început pe 11 septembrie 2001, după ce un avion al companiei American Airlines, care fusese deturnat de teroriști, s-a prăbușit în Turnul de Nord al World Trade Center din New York, la ora locală 8:46. Câteva minute mai târziu, la ora 9:03, un alt avion a lovit Turnul de Sud al World Trade Center, între etajele 75 și 85.

Toți pasagerii aflați la bordul ambelor avioane au murit pe loc, împreună cu oamenii aflați în acel moment în World Trade Center.

La mai puțin de o oră de comiterea celor două atacuri asupra Turnurilor Gemene, un al treilea avion deturnat s-a prăbușit în clădirea Pentagonului. Al patrulea avion s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul avionului pe care teroriștii îl deturnaseră spre Washington D.C.

În momentul producerii primului atac, George W. Bush, președintele american în exercițiu în acea perioadă, fusese invitat să participe la o lecție de citire, destinată copiilor școlii primare Emma E. Booker din orașul Sarasota, statul  Florida, scrie Daily Mail.

Discuția președintelui George W. Bush cu elevii s-a încheiat rapid, după ce a fost informat despre atacul comis asupra World Trade Center din New York. Liderul american a fost îndrumat rapid spre o sală de clasă, care era goală, pentru a primi informații despre incidentul grav, aflat în desfășurare

La 17 ani de la atentatele din 11 septembrie, biblioteca prezidențială George W. Bush a publicat o colecție de imagini inedite, având ca temă deciziile luate de președintele american în timpul atentatelor teroriste.

Într-una dintre fotografii, președintele George W. Bush a fost surprins când vorbea la telefon pentru a obține informații, în timp de Dan Bartlett, directorul Departamentului de Comunicare, arăta imaginile difuzate de televiziune cu Turnul de Nord al World Trade Center cuprins de flăcări.

O altă imagine arată modul în care toți cei aflați în sala de clasă a școlii priveau înregistrarea cu norii de fum de pe cer după ce al doilea avion s-a ciocnit de Turnul de Sud al World Trade Center.

În fotografia cutremurătoare se văd nori uriași de fum în zona World Trade Center din New York, după ce ambele turnuri s-au prăbușit. În colecție există și o imagine din satelit cu dezastrul din cartierul Manhattan după atentatele teroriste.

După o oră de la atacurile comise asupra Turnurilor Gemene, președintele George W. Bush a fost fotografiat în timp ce susținea o conferință de presă la școala primară, în timp ce elevii și profesorii stăteau, în mod solemn, în spatele său.

Alte imagini realizate pe 11 septembrie 2001 îl surprind pe George W. Bush la bordul aeronavei prezidențiale Air Force One, în timpul zborului din Sarasota, Florida, spre baza aeriană Barksdale din Louisiana. Președintele american a fost fotografiat în timp ce privea imagini din timpul atacului terorist și în timp ce vorbea la telefon cu vicepreședintele Dick Cheney.

După sosirea în Louisiana, George W. Bush a susținut o altă conferință de presă: ”Statele Unite îi vor prinde și pedepsi pe cei responsabili de comiterea acestor acțiuni mișelești”,a spus atunci liderul american.

Bush a declarat 14 septembrie zi de doliu național. În colecție de imagini inedite au fost incluse și fotografii în care liderul american își ține de mână tatăl, fostul președinte George H. W. Bush, în timp ce soția sa, Barbara Bush, stă alături de el.

În aceeași zi, liderul american a evaluat din elicopter pagubele produse asupra Pentagonului. Mai apoi, s-a deplasat la New York, unde s-a întâlnit cu zeci de pompieri și primii dintre salvatorii care au intervenit la World Trade Center.

Câteva dintre imagini îl surprind pe George W. Bush în timp ce îmbrățișa rudele celor care și-au pierdut apropiații în atacurile asupra World Trade Center.

sursă foto: George W. Bush Presidential Library / Daily Mail


Citește și Patru persoane au fost ținute ostatice într-un apartament din Chișinău. Poliția l-a împușcat mortal pe agresor!


 

Citește mai multe despre george w. bush și Atentat pe Libertatea.

Comentarii