MENIU CAUTĂ
, de Radu Țuțulan

VIDEO | Când studenţii nu-s acasă, joacă şobolanii şi gândacii pe masă. La propriu! Imagini dezolante din căminele din București

Distribuie

Câţiva tineri care locuiesc în căminul D din Grozăveşti, care este al Universităţii Bucureşti, au filmat mai mulţi şobolani şi gândaci care se plimbă nestingheriţi pe holuri, ziua, în amiaza mare, când mulți studenţi erau plecaţi la cursuri.

Filmările au fost realizate la sfârşitul săptămânii trecute şi postate pe Facebook de unul dintre studenţi. De asemenea, tânărul a trimis imaginile ziarului Libertatea şi a explicat că a devenit deja ceva obişnuit ca rozătoarele şi insectele dezgustătoare să cutreiere prin căminele studenţeşti.

În luna octombrie 2017, un student a fost „atacat” de ploşniţe în camera de cămin de la Leu.

„Tot timpul a fost problema asta. E ceva obişnuit să umble şoricei, gândaci şi şobolani prin camerele de cămin sau pe holuri. Universitatea Bucureşti chiar a fost amendată din cauza condiţiilor de igienă din cămine”, spune Andrei Nicolae Popa.

O altă studentă, care stă în căminul D, confirmă întâlnirile periodice cu diversele rozătoare şi insecte.

„Da, în cameră mai apar gândaci de bucătărie, dar şi la baie. Şi am văzut prin curtea căminului şobolani de vreo două ori. În general e curat, dar clădirea fiind veche, ţevile probabil ruginite, nu ai ce să faci”, a spus Alexandra.

Universitatea Bucureşti explică însă că a demarat o serie de lucrări de renovare în căminul D, la grupurile sanitare, iar şobolanii au venit din subteran, din sistemul public de canalizare al Capitalei.

„În acest caz, problema e mai complicată decât situația din căminul din Grozăvești și vizează întregul București. De altfel, vom face o adresă către primărie prin care vom solicita să sprijine cu intensificarea deratizărilor în zona căminelor studențești”, precizează Universitatea într-un comunicat transmis ziarului Libertatea.

Reprezentanţii acesteia spun că în toate căminele se face deratizare la fiecare 45 de zile. Totuşi, odată cu apariţia filmuleţului realizat de studenţi, conducerea Universităţii Bucureşti a decis să facă o nouă dezinsecţie şi deratizare a căminului în cursul acestei săptămâni.

O altă problemă o întâmpină stdenţii care locuiesc în căminul Kogălniceanu B, din curtea facultăţii de Drept din Bucureşti. Încă din luna decembrie, spun tinerii, au rămas fără căldură.

„Am înţeles că s-a spart centrala sau nişte ţevi, nu ştiu exact, şi încă încearcă să le repare. Eu mi-am adus de acasă un calorifer electric şi e ok”, spune Maria, o studentă care locuieşte într-o cameră de la etajul al patrulea al căminului.

Reprezentanţii Universităţii spun că e o problemă cu ţevile de apă, care sunt foarte vechi şi care au început să plesnească una după alta.

„La (camera – n.r.) 416 e o gaură cât degetul într-o ţeavă. Şi a oprit toată instalaţia. Să vedem când o repară…”, explică mecanicul care se ocupă de mentenaţă şi care admite că nu se ştie cât de repede va fi remediată problema.

Dar marţi după-amiază, reprezentanţii Universităţii Bucureşti au transmis ziarului Libertatea că toate problemele au fost remediate, iar zilele următoare vor fi montate caloriferele în camere.

„A fost o problemă cu căldura doar în câteva camere, nu în tot căminul”, a precizat Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Universităţii.

De ani buni, studenţii care sunt cazaţi la căminele Universităţii din Bucureşti se plâng de condiţiile improprii de cazare. O sesizare a fost făcută în luna iunie a anului trecut şi către Direcţia de Sănătate Publică, iar inspectorii care au verificat căminele au lăsat o listă cu renovări urgente, care trebuie realizate până la începutul noului an universitar. Lucrările nu au fost realizate, aşa că DSP a aplicat Universităţii Bucureşti o amendă de 10.000 de lei, la mijlocul lunii decembrie, din cauza condiţiilor igienico-sanitare improprii existente în căminele din Grozăveşti.


Citește și:

Cum arată căminele studenţeşti private din Bucureşti

Citește mai multe despre camin, gandaci, grozăveşti, şobolani, student, studenti și Universitatea București pe Libertatea.

Comentarii