Mergi direct la conținut »
IMAGINI ȘOCANTE! Scăpați-ne odată de drogații de la Gara de Nord! VIDEO
Ştiri Libertatea > Ştiri

IMAGINI ȘOCANTE! Scăpați-ne odată de drogații de la Gara de Nord! VIDEO

De Delia Chilianu,

E de-a dreptul revoltător ce vezi imediat cum ieşi din Gara de Nord, principala poartă feroviară a capitalei României. La ieşirea dinspre staţia de metrou, pe trotuar, pe marginea unui canal, al cărui capac probabil că a fost de mult vândut la fier vechi, mai mulţi tineri fără căpătâi stau ca la plajă. Unii sunt întinşi direct pe trotuar, alţii stau doar cu picioarele băgate în canal, sprijinindu- se în coate pe marginea lui. În acest timp, câţiva intră în “apartamentul” din subsol. Pot intra câte trei deodată. Alţii ies. Nu sunt aceeaşi cei care intră şi cei care ies, pentru că acest canal comunică şi cu altele din oraş, iar ei sunt buni cunoscători ai tuturor acestor “bulevarde” subterane. Cei care ies, cu pungile de aurolac la gură, fac un spectacol terifiant în zonă. Abia se ţin pe picioare, spre disperarea trecătorilor, care nu ştiu cum să se mai ferească de ei. Se plimbă cu pastilele de ecstasy în palmă sau urinează în mijlocul trotuarului, fără nici o jenă.

Ad placeholder

Se injectează în braţe, în glezne, în gât şi în urechi

Aurolacii de la Gara de Nord au ajuns să nu mai aibă frică de nimeni. Ba chiar au transformat zona în cartierul lor general. Am stat mai multe zile urmărindu-i şi am văzut că sunt peste o sută de tineri care-şi fac veacul pe aici. Vin din tot Bucureştiul, pentru că “aici, la gară, nu ne face nimeni nimic”, cum i-am auzit lăudându-se. Şi pentru că ştiu asta, au ajuns să-şi lase hainele peste tot prin faţa gării.
Pe borduri vezi bluze de trening întinse la soare, în jurul canalului din faţa gării, perechi de jeanşi stau împachetate, iar jardinierele cu arbori decorativi au devenit un fel de cămară: sunt pline cu farfurii folosite, cu sticle, cu borcane de bulion şi de gem. Drogaţii şi-au amenajat chiar şi dormitoare aici. Zilele trecute am surprins o tânără care îşi pusese perna şi pătura chiar lângă staţia de autobuz din faţa gării.
Vă daţi seama că nimeni nu a mai aşteptat autobuzul acolo şi că toată lumea s-a mutat câţiva metri mai în faţă, nu? Numai că şi mai în faţă tot peste aurolaci dai, ba chiar peste locul unde ei “se retrag” să-şi poată băga liniştiţi droguri în venă. I-am surprins pe câţiva injectân- du-şi droguri în gât sau în urechi! Când nu pot singuri, se ajută între ei. Aici, în parcul situat chiar lângă Ambulatoriul Spitalului CF Gara de Nord, aurolacii au şi câini după ei.
“Nu te mai uita aşa, fă, că pun câinii pe tine!”, mă ameninţă o tânără cu ochii tulburi. Maşinile de poliţie trec zilnic pe aici. Poliţiştii îi văd, dar, surprinzător, îi lasă în pace. Dacă ei n-au nici o teamă că cineva le-ar face ceva, oamenii care au drum sau locuiesc în zonă sunt îngroziţi: “Au ocupat staţiile. Au pus stăpânire pe parc, unde nu există oră să nu vezi vreunul drogându-se şi ne e teamă să nu călcăm pe seringile lor. Au ocupat toată această zonă, că îţi e mai mare frica să vii aici, mai ales seara. Ce-ar trebui să se întâmple ca poliţia să-i ducă de aici?”, ni s-a plâns o femeie care aştepta autobuzul.

Poliţia nu poate face nimic din cauza… legilor

Fenomenul le e cunoscut poliţiştilor, care ridică din umeri şi dau vina pe lege. “Am făcut sute de drumuri de la Gara de Nord la Pallady (n.r. – unde e un centru pentru oameni ai străzii). La un moment dat, am luat o femeie care avea piciorul cangrenat de la cât se înţepase cu seringa. Cei de la gară sunt singurii homeleşi (n.r. – oameni fără case) care iarna, indiferent cât e de frig afară, refuză să fie duşi la centrele speciale. Vor să rămână aici. În plus, dacă nu îi chiar când se droghează, nu le poţi face nimic. Nu poţi să îi duci cu forţa undeva dacă nu vor. Iar pe cei pe care i-am prins în fapt, i-am predat poliţiei naţionale”, ne-a declarat Răzvan Popa, purtătorul de cuvânt al Poliţie Locale a Muncipiului Bucureşti. Şi agenţii Poliţiei Locale din sectorul 1 susţin că legea e defectuos făcută.
“Ultima acţiune de acest gen s-a desfăşurat la mijlocul lunii mai, ocazie cu care zeci de oameni ai străzii care locuiau în canal sau în adăposturi impovizate în zona Gării de Nord au fost ridicaţi. Din păcate, legislaţia în vigoare permite reîntoarcerea persoanelor fără adăpost după încheierea controalelor Poliţiei Locale”, ne-au transmis reprezentanţii Poliţiei Locale a sectorului 1. Şi nici poliţia naţională nu are mai multă putere.
“Am făcut şi facem mai tot timpul acţiuni acolo, i-am dus în centre, am recuperat bunuri furate pe care le aveau în canale, i-am luat în evidenţă şi i-am amprentat”, ne-au declarat reprezentanţi ai Poliţiei Capitalei. Şi problema este, spun surse din poliţie, că odată reţinuţi, aceşti drogaţi pot fi eliberaţi după 24 de ore, dacă asta decide instanţa, fiindcă aşa e legea făcută.
Aceeaşi lege care nu prevede nici înfiinţarea de mai multe centre de dezintoxicare, unde cei cu probleme să stea sub supraveghere medicală, şi nici reintegrarea lor socială.
Până decid autorităţile să mişte ceva, ziarul Libertatea lansează o întrebare politicienilor: cu drogaţii de la Gara de Nord ce aveţi de gând să faceţi? Nu de alta, dar noi chiar ne-am săturat! Şi de ei, şi de legile voastre prost făcute!
PE ACEEAȘI TEMĂ:
SCENE CUTREMURĂTOARE ÎN CAPITALĂ, ZIUA ÎN AMIAZĂ MARE! Se droghează cu ȘORICIOAICĂ, STICLĂ PISATĂ, CĂRĂMIDĂ și ÎNGRĂȘĂMINTE DE PLANTE
fotografii: Vlad Chirea
 

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Elena Ceauşescu a vizitat Facultatea de Chimie, iar liftul NU mergea. Etajele Universităţii erau URIAȘE... ce-a urmat pare ireal, dar e cât se poate de adevărat
PARTENERI - GSP.RO
Elena Ceauşescu a vizitat Facultatea de Chimie, iar liftul NU mergea. Etajele Universităţii erau URIAȘE... ce-a urmat pare ireal, dar e cât se poate de adevărat
Scene de groază lângă sicriul lui Emi Pian. Ce s-a întâmplat cu soția lui
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Scene de groază lângă sicriul lui Emi Pian. Ce s-a întâmplat cu soția lui
Horoscop 6 august 2020. Berbecii simt nevoia să își recapete, măcar parțial, echilibrul
HOROSCOP
Horoscop 6 august 2020. Berbecii simt nevoia să își recapete, măcar parțial, echilibrul
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close