MENIU CAUTĂ

Imobiliare.ro: Prețurile locuințelor, pericol de supraîncălzire?

Distribuie

Este limpede că pragul de jos al pieței rezidențiale autohtone a fost (demult) depășit, iar locuințele au reînceput să se aprecieze în ultimii ani. Este însă ritmul de creștere a prețurilor prea accelerat, la fel ca în perioada premergătoare crizei?

 

Mai înainte de a da un răspuns la această întrebare, o distincție importantă se impune: între prețurile cerute de proprietari, pe de o parte, și prețurile finale de vânzare, pe de altă parte. Un raport de piață realizat de platforma Analize Imobiliare, dezvoltată de Imobiliare.ro, arată că, din a doua jumătate a lui 2016, ritmul de creștere consemnat de acești doi indicatori este semnificativ diferit.

 

Click pentru a vedea analiza în detaliu!

 

Astfel, pretențiile vânzătorilor de locuințe s-au majorat, în medie, cu 13% în ultimele 12 luni (din Q2 2016 până în Q2 2017) și cu 3,1% în al doilea trimestru al anului (față de cel anterior). Potrivit lui Dorel Niță, Head of Data & Research în cadrul Imobiliare.ro și project manager Analize Imobiliare, creșterea prețurilor este justificată, cel puțin în parte, de elemente precum raportul cerere-ofertă, majorarea veniturilor populației sau condițiile favorabile de creditare. Deși poate fi considerată nesustenabilă, marja trimestrială de scumpire a locuințelor – care din 2014 încoace se situează la 2,5% – este totuși departe de media consemnată în perioada de boom, respectiv 7,9%.

 

Vezi evoluția prețurilor cerute de proprietari pe orașe!

 

În ceea ce privește valorile efective de tranzacționare ale proprietăților rezidențiale autohtone, datele Eurostat relevă că ritmul de majorare a acestora a revenit sub nivelul de alertă stabilit de Uniunea Europeană – respectiv 6% la 12 luni. Astfel, în primul trimestru din 2017, prețurile locuințelor erau cu 5,1% mai mari decât în perioada similară a anului trecut. Diferența față de evoluția prețurilor cerute este semnificativă, aceasta sugerând, pentru moment cel puțin, capacitatea pieței de reglare a așteptărilor celor două părți implicate într-o tranzacție.

Comentarii