Guvernantii s-au tinut de cuvant si vor „umbla” la buzunarul celor care au mai multe proprietati. Astfel, cei cu mai multe case vor plati impozite graduale.
Impozitele si taxele locale au fost reglementate intr-un singur act normativ care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2003, dupa ce va fi dezbatut in Parlament. Nivelul acestora se va stabili in functie de rata inflatiei.
Pentru persoanele fizice se instituie un impozit anual gradual, in functie de numarul de cladiri cu destinatie de locuinta. Astfel, pentru doua locuinte se va plati impozitul intreg pentru prima, plus impozitul intreg pentru a doua, cu un adaos de 25%. Pentru a treia locuinta se mai adauga la impozit 50%. Pentru a patra se adauga 75%, iar la a cincea casa impozitul se plateste cu un adaos de 100%.
In functie de conditiile locale specifice zonei, Consiliile locale pot institui cote aditionale cu pana la 50% la impozitele si taxele prevazute. De asemenea, este prevazuta si eliminarea scutirii de impozit pe cladiri si pe teren in cazul veteranilor de razboi, detinutilor politici, revolutionarilor.
Guvernul a extins aplicabilitatea „taxei de statiune” pe care o plateau pana acum doar turistii pe litoral. Astfel, taxa pentru sederea in statiunile turistice a fost inlocuita cu taxa hoteliera si va fi instituita de Consiliile Locale, in orice municipiu, oras sau comuna.
Executivul a analizat in prima lectura proiectul de modificare si completare a Codului de procedura penala. Printre modificarile prevazute se numara si cea referitoare la infiintarea institutiei investigatorilor sub acoperire. Acestia actioneaza numai cu autorizarea unui procuror desemnat de Parchet si numai intr-o perioada limitata de timp pana la obtinerea probelor.