Mergi direct la conținut »
LIBERTATEA TE AJUTĂ: Primăria poate mări impozitul pe terenul agricol nelucrat?
Ştiri Libertatea > Ştiri > LIBERTATEA TE AJUTĂ: Primăria poate mări impozitul pe terenul agricol nelucrat?

LIBERTATEA TE AJUTĂ: Primăria poate mări impozitul pe terenul agricol nelucrat?

Mai mulți cititori, din județul Ilfov, ne întreabă dacă primăriile pot majora impozitul pe terenul agricol nelucrat, invocând faptul că acesta este lăsat în paragină.

De Alexandru Boariu,

RĂSPUNS: Într-adevăr, potrivit prevederilor stipulate la Capitolul X, Art.489, alin 4, din Noul Cod Fiscal, impozitul pe terenul agricol nelucrat poate fi majorat, dar nu în orice condiții: “Pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutivi, consiliul local poate majora impozitul pe teren, cu până la 500%, începând cu al treilea an, în condițiile stabilite prin hotărâre a consiliului local”. De asemenea, la același articol se prevede: „Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri și impozitul pe teren cu până la 500%, pentru clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilan”. În prealabil, primăria trebuie să-l notifice pe cel în cauză, avertizându-l că riscă majorararea impozitului, dacă nu cultivă/îngrijește terenul. Dar, textul legii nu este imperativ, ci opțional („consiliul local poate majora”), așa că, eventuala majorare a impozitului, atât pentru terenurile agricole nelucrate, cât și pentru casele și terenurile intravilane neîngrijite, rămâne la latitidinea autorităților, mai exact a consililor locale.

Citește și: Fermierii acuză că sunt obligați să accepte munca la negru deoarece zilierii se tem că pierd ajutoarele sociale. Criza de mână de lucru, tot mai mare

 

Close
Închide
  Close