De Dan Băcan, Dana Purgaru,

3771-94549-pefund.jpg

Cei 22 de kilometri în care râul şerpuieşte prin Bucureşti au de­venit, din cauza ho­ţilor, a in­dolenţilor sau­ a inconştienţilor, un uriaş focar de infecţie, un depozit subacvatic în care zac laolaltă, cufundate în mâl, hoituri de animale, cauciucuri, case de bani sau chiar ma­şini întregi.

Ce găsesc scafandrii de la ISU „Dealul Spi­rii” pe fundul râului Dâmboviţa? Peşti, ar spune unii. Şi n-ar greşi, căci râul e un a­devărat „rai” al pes­ca­rilor.

În apa Dâm­boviţei se ascund însă atâtea alte lucruri în­cât locul poate fi lesne asemuit unui imens „cimitir” subacva­tic. Pom­pierii găsesc aco­lo de toa­te… De la capace de roţi şi cauciucuri, la frigidere şi biciclete, de la case de bani abandonate de hoţi, la animale moar­te sau maşini şi chiar ca­da­vrelele unor ne­fericiţi care ori şi-au pus ca­păt zilelor, ori au fost victimele unor cum­pl­ite accidente.

LEGENDĂ

1. Maşini. Nu de puţine ori, scafandrii sunt chemaţi să scoată din mâlul de pe fundul râului autoturismele care, în urma unor cascadorii pe şosea, au aterizat în apă. Pe fundul apei sunt însă şi maşini abandonate de hoţi.

Accident grav la metrou. Unui bărbat i-a căzut un geam în cap pe scările rulante!
Recomandări

Accident grav la metrou. Unui bărbat i-a căzut un geam în cap pe scările rulante!

2. Cadavre. Fie că este vorba de persoane care au fost înghiţite de ape în timp ce se scăldau, fie că este vorba de cadavrele unor sinucigaşi, pompierii salvatori scotocesc râul pentru a scoate la suprafaţă trupurile neînsufleţite ale acestora.

3, 4, 5. Leşuri de animale. S-a întâmplat ca salvatorii să fie solicitaţi pentru a scoate din apele Dâm­bo­viţei animale domestice. Cum o fi ajuns acolo ca­­davrul unui cal ori al unei vaci? Au fost aruncate de stăpânii lor sau au căzut în timp ce păşteau pe mal. Deseori, pe apa râului plutesc leşurile unor câini.

6, 7, 8, 9, 10. Frigider, televizor, aragaz, dulap sau WC. De ce s-ar obosi unii să ducă un frigider uzat la fier vechi dacă pot să-l arunce frumuşel în Dâmboviţa? Sca­fandrii au mai văzut în apă şi un televizor, un aragaz, un dulap şi chiar un vas de WC.

Lovitură pentru Antena 1!  Ce a apărut la Acces Direct și Chefi la cuțite
Recomandări

Lovitură pentru Antena 1! Ce a apărut la Acces Direct și Chefi la cuțite

11. Anvelopă. Odată ce maşinile fac coadă pentru „a se scălda” în râu, părţi din acestea rămân pe fundul apei. De obicei, caroseriile sunt scoase.

12. Bicicletă. În ultima perioadă, băieţii răi ai cartierelor Capitalei s-au specializat în diferite „împrumuturi”. Atunci când poliţiştii le suflă în ceafă, unde-ar putea hoţii să arunce prada?

13, 14, 15. Pistol, cuţit şi case de bani. Poliţia şi procurorii se folosesc de scafandri pentru a recupera de pe fundul apei arme sau cuţite folosite la jafuri sau crime, dar şi seifuri furate şi puse „la păstrare”.

16. Servietă. Tot hoţii sunt respon­sabili şi pentru genţile diplomat care zac în albia râului. După ce o fură, borfaşii iau din ea tot ce găsesc de va­loare şi se leapădă de obiect.

17. Resturi menajere. Unii bu­cu­reşteni au obiceiul de a transforma râul Dâmboviţa într-o groapă de gunoi. Aşa se face că pe fundul apei se găsesc cărămizi sau moloz.

Absurd în cazul Caracal! Ce le-a ascuns procurorilor polițistul Pistol în ziua în care Alexandra era căutată
Recomandări

Absurd în cazul Caracal! Ce le-a ascuns procurorilor polițistul Pistol în ziua în care Alexandra era căutată

18. Ursuleţ de pluş. În timpul unor scufundări, scafandrii au văzut chiar şi un urs de pluş.

19. Covor. Tot din categoria „lucruri uzate” fac parte şi covoarele sau şifonierele. Când îşi redecorează casa, unii aruncă vechiturile în apă.

20. Peşti exotici. În ciuda faptului că apa este infectă, în râul care traversează Capitala trăiesc diverse specii de peşti şi moluşte. Ba chiar uneori pot exista şi exemplare exotice.  De asemenea, se poate întâmpla ca pescarii amatori care îşi fac veacul pe malurile de beton ale râului să prindă şi câte un exemplar mai puţin obişnuit.3771-94545-scaf.jpg

Salvarea oamenilor în pericol de înec, prioritatea scafandrilor
„De cele mai multe ori, scafandrii militari de la ISU «Dealul Spirii» sunt solicitaţi să intervină pentru salvarea celor care au căzut de pe mal sau au plonjat, din cine ştie ce motive, cu maşina în apă. În plus, misiunile militarilor scafandri sunt îngreunate de lipsa de vi­zibilitate, dar şi de zecile de obiecte aruncate pe fundul Dâm­boviţei. Fac un apel pe această cale către toţi bucureştenii, să nu mai arunce în apă lucruri”, ne-a de­clarat locotenent colonelul Că­tă­lin Eftene (foto mic), pur­tător de cu­vânt al ISU „Dea­­lul Spirii”.3771-94547-67capmihaivictor.jpg

Oamenii «eliberează» şi peşti de acvariu în râu
„În Dâmboviţa se pot întâlni diverse specii de peşti precum caraşi, roşioare, zvârlugi şi chiar pui de somn, dar şi broaşte, scoici, şerpişori de apă şi melci comuni”, ne-a spus Mihai Victor (foto), acvarist expozant la Muzeul Grigore Antipa. „Sunt oameni care se plictisesc de peştii exotici de acasă şi, în loc să îi doneze doritorilor, preferă să îi arunce în Dâmboviţa, un lucru foarte rău de altfel”, ne-a mai spus specialistul.

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”
GSP.RO

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”

Horoscop 23 noiembrie 2019. Leii ar putea avea parte de conflicte
HOROSCOP

Horoscop 23 noiembrie 2019. Leii ar putea avea parte de conflicte