De cum bate la porţile oraşului, după un drum sinuos de sute de kilometri, raul Damboviţa se asaza egal la picioarele bucurestenilor, in albia sa din beton. Unii il contemplă seara, la pas de promenadă, la lumina chioară a urbei, alţii, împinşi de sărăcie, stau cu orele la malul său prinşi de capătul unui băţ în speranţa că vor prinde ceva care să le amorţească foamea. Dar, dincolo de ape, dincolo de coama vălurită doar de adierile vântului, bătrâna Dâmboviţă are secretele sale nebănuite, ştiute doar de scafandrii militari de la ISU „Dealul Spirii” care, mereu, coboară în pântecele ei întunecoase.
Cei 22 de kilometri în care râul şerpuieşte prin Bucureşti au devenit, din cauza hoţilor, a indolenţilor sau a inconştienţilor, un uriaş focar de infecţie, un depozit subacvatic în care zac laolaltă, cufundate în mâl, hoituri de animale, cauciucuri, case de bani sau chiar maşini întregi.
Ce găsesc scafandrii de la ISU „Dealul Spirii” pe fundul râului Dâmboviţa? Peşti, ar spune unii. Şi n-ar greşi, căci râul e un adevărat „rai” al pescarilor.
În apa Dâmboviţei se ascund însă atâtea alte lucruri încât locul poate fi lesne asemuit unui imens „cimitir” subacvatic. Pompierii găsesc acolo de toate… De la capace de roţi şi cauciucuri, la frigidere şi biciclete, de la case de bani abandonate de hoţi, la animale moarte sau maşini şi chiar cadavrelele unor nefericiţi care ori şi-au pus capăt zilelor, ori au fost victimele unor cumplite accidente.
LEGENDĂ
1. Maşini. Nu de puţine ori, scafandrii sunt chemaţi să scoată din mâlul de pe fundul râului autoturismele care, în urma unor cascadorii pe şosea, au aterizat în apă. Pe fundul apei sunt însă şi maşini abandonate de hoţi.
2. Cadavre. Fie că este vorba de persoane care au fost înghiţite de ape în timp ce se scăldau, fie că este vorba de cadavrele unor sinucigaşi, pompierii salvatori scotocesc râul pentru a scoate la suprafaţă trupurile neînsufleţite ale acestora.
3, 4, 5. Leşuri de animale. S-a întâmplat ca salvatorii să fie solicitaţi pentru a scoate din apele Dâmboviţei animale domestice. Cum o fi ajuns acolo cadavrul unui cal ori al unei vaci? Au fost aruncate de stăpânii lor sau au căzut în timp ce păşteau pe mal. Deseori, pe apa râului plutesc leşurile unor câini.
6, 7, 8, 9, 10. Frigider, televizor, aragaz, dulap sau WC. De ce s-ar obosi unii să ducă un frigider uzat la fier vechi dacă pot să-l arunce frumuşel în Dâmboviţa? Scafandrii au mai văzut în apă şi un televizor, un aragaz, un dulap şi chiar un vas de WC.
11. Anvelopă. Odată ce maşinile fac coadă pentru „a se scălda” în râu, părţi din acestea rămân pe fundul apei. De obicei, caroseriile sunt scoase.
12. Bicicletă. În ultima perioadă, băieţii răi ai cartierelor Capitalei s-au specializat în diferite „împrumuturi”. Atunci când poliţiştii le suflă în ceafă, unde-ar putea hoţii să arunce prada?
13, 14, 15. Pistol, cuţit şi case de bani. Poliţia şi procurorii se folosesc de scafandri pentru a recupera de pe fundul apei arme sau cuţite folosite la jafuri sau crime, dar şi seifuri furate şi puse „la păstrare”.
16. Servietă. Tot hoţii sunt responsabili şi pentru genţile diplomat care zac în albia râului. După ce o fură, borfaşii iau din ea tot ce găsesc de valoare şi se leapădă de obiect.
17. Resturi menajere. Unii bucureşteni au obiceiul de a transforma râul Dâmboviţa într-o groapă de gunoi. Aşa se face că pe fundul apei se găsesc cărămizi sau moloz.
18. Ursuleţ de pluş. În timpul unor scufundări, scafandrii au văzut chiar şi un urs de pluş.
19. Covor. Tot din categoria „lucruri uzate” fac parte şi covoarele sau şifonierele. Când îşi redecorează casa, unii aruncă vechiturile în apă.
20. Peşti exotici. În ciuda faptului că apa este infectă, în râul care traversează Capitala trăiesc diverse specii de peşti şi moluşte. Ba chiar uneori pot exista şi exemplare exotice. De asemenea, se poate întâmpla ca pescarii amatori care îşi fac veacul pe malurile de beton ale râului să prindă şi câte un exemplar mai puţin obişnuit.
Salvarea oamenilor în pericol de înec, prioritatea scafandrilor
„De cele mai multe ori, scafandrii militari de la ISU «Dealul Spirii» sunt solicitaţi să intervină pentru salvarea celor care au căzut de pe mal sau au plonjat, din cine ştie ce motive, cu maşina în apă. În plus, misiunile militarilor scafandri sunt îngreunate de lipsa de vizibilitate, dar şi de zecile de obiecte aruncate pe fundul Dâmboviţei. Fac un apel pe această cale către toţi bucureştenii, să nu mai arunce în apă lucruri”, ne-a declarat locotenent colonelul Cătălin Eftene (foto mic), purtător de cuvânt al ISU „Dealul Spirii”.
Oamenii «eliberează» şi peşti de acvariu în râu
„În Dâmboviţa se pot întâlni diverse specii de peşti precum caraşi, roşioare, zvârlugi şi chiar pui de somn, dar şi broaşte, scoici, şerpişori de apă şi melci comuni”, ne-a spus Mihai Victor (foto), acvarist expozant la Muzeul Grigore Antipa. „Sunt oameni care se plictisesc de peştii exotici de acasă şi, în loc să îi doneze doritorilor, preferă să îi arunce în Dâmboviţa, un lucru foarte rău de altfel”, ne-a mai spus specialistul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro