Libertatea vă prezintă ce presupun acestea.

Legile filiale din SUA

Numite legi filiale, acestea există în aproape 40 de state americane, însă nu prea sunt respectate, conform The Daily Beast.

Potrivit Centrului Național de Analize de Politici, o organizație non-profit conservatoare, 21 de state permit părinților să dea în judecată copiii pentru a obține sprijin financiar sau recuperarea unor costuri, 12 impun pedepse penale pentru copiii care nu își sprijină părinții, iar 3 permit atât acțiuni civile, cât și penale în instanță.

San Diego Elder Law Center arată că legea din California permite ca acțiunea în justiție să fie inițiată de părinte sau de autoritățile locale, dar nu de creditorii bătrânilor cu probleme. De asemenea, nu există obligativitatea plății datoriilor părinților după ce aceștia mor.

La nivel general, statele americane nu cer copiilor să plătească dacă aceștia nu au această posibilitate.

Provin din Evul Mediu

Daily Beast mai scrie că aceste legi filiale își au originea în legislația Evului Mediu din Marea Britanie, din jurul anului 1500, când fiecare răspundea și pentru rudele sale. Acestea și-au găsit apoi drum și în normele legislative care guvernau coloniile britanice.

Singurele state americane care chiar aplică riguros aceste prevederi sunt Dakota de Nord, Dakota de Sud și Pennsylvania.

Obligația alimentară din Franța

În Franța este o lege ce reglementează “obligația alimentară”, prin care fiecare membru al familiei este forțat să acorde ajutor material indispensabil pentru a trăi. Această obligație se aplică atât descendenților, cât și ascendenților.

Se aplică și în cazul copiilor adoptați, dar și între nurori/gineri și socri.

Obligația alimentară se realizează în două moduri: fie în natură, fie prin plata unei pensii alimentare.

“Sprijinul părinților” din Germania

O lege întrucâtva similară se află în Germania. Aici, copiii sunt obligați să plătească cheltuielile de îngrijire ale părinților dacă acestea depășesc cuantumul reglementat de stat prin asigurările de sănătate, conform Patheos.

Această obligație se compune din două părți: un ajutor bănesc, calculat la mărimea familiei și la nevoile sale (cu o serie de excepții), la care se adaugă posibilitatea ca o serie de active să fie luate (cu posibilitatea păstrării unor sume pentru economii).

În cazul familiilor cu mai mulți copii, ajutorul bănesc se va strânge de la toți aceștia. În cazul în care copiii nu își permit să plătească, Guvernul se poate îndrepta către nepoți.

Nu contează dacă copiii au avut contact sau nu cu părinții.

Spre exemplu, într-un caz din 2010 din justiție, o persoană a fost obligată să plătească 40.000 de euro unei autorități locale drept cheltuieli cu întreținerea mamei sale decedate. Părinții săi divorțaseră, iar persoana nu a mai avut contact cu mama de la vârsta de 12 ani, dar tot a fost obligată să plătească, potrivit Deutsche Welle.

China, Singapore, Bangladesh, India

Un alt exemplu celebru este cel din China, unde, prin tradiție, copiii trebuie să se îngrijească de părinți.

Într-un caz recent din China, în provincia Sichuan, cinci adulți au ajuns la închisoare pentru abandonarea tatălui lor, după ce un tribunal a decretat că nu și-au îndeplinit îndatoririle filiale.

Dr. Ray Serrano de la Emory University susține că aceste legi provin din conceptul de pietate filială sau respectul față de rudele bătrâne.

Acesta descrie legile drept o extensie a pensiei alimentare pentru copii.

Și în Singapore există o astfel de lege care permite bătrânilor care nu pot să se întrețină să se îndrepte asupra copiilor cu solicitări de ajutor financiar.

Un tribunal decide o alocație lunară, la care se mai pot adăuga, prin conciliere, sume pentru întreținere.

India și Bangladesh au introdus, la rândul lor, legi similare, datorită îmbătrânirii populației, scrie BBC. Într-un caz recent din Bangladesh, un părinte a ajuns la o înțelegere cu fiul său ca acesta să îi plătească lunar echivalentul a 119 dolari.

Legile se concentrează, de regulă, pe sărăcia bătrânilor, nu pe îngrijirea pe o perioadă îndelungată.

Instrument de presiune al statului

Dar, pe măsură ce societățile devin tot mai îmbătrânite, acestea pot deveni o unealtă de presiune pentru stat, mai scrie BBC.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, din 2020, numărul celor cu vârsta mai mare de 60 de ani va depăși numărul copiilor cu vârsta sub 5 ani.

Statisticile arată că în 2050, 80% dintre bătrâni vor trăi în țări cu venituri mici și medii.

James Sabin, cercetător la Harvard, susține că se poate ajunge la cazuri în care copiii să argumenteze în instanță că părinții i-au neglijat sau abuzat, adică exact opusul reverenței tradiționale pentru generațiile în vârstă.

Proiectul românesc

Un număr de 73 de parlamentari PSD, ALDE, Pro România și de la minorități a depus la Parlament un proiect de lege prin care copiii ar urma să fie obligați din punct de vedere legal să își întrețină părinții. Proiectul introduce plata unei pensii de întreținere de către copii pentru părinții inapți de muncă sau care se află în dificultate.

Proiectul nu precizează ce înseamnă “în dificultate”, însă prevede pedepse cu închisoarea.

Citește și:
EXCLUSIV | Iniţiatorul proiectului care îi obligă pe români să îşi susţină material părinţii, la bătrâneţe: „Este o reflexie în oglindă. Şi ei ne-au crescut până la 26 de ani”

Alocație pentru părinți! PSD a introdus un proiect de lege prin care copiii vor fi obligați să le plătească părinților pensie de întreținere la bătrânețe! Suma ar putea ajunge până la 20% din venituri

Marius Budăi, ministrul Muncii, vrea să-și retragă semnătura de pe legea ”Alocație pentru părinți”!

EXCLUSIV | Iniţiatorul proiectului care îi obligă pe români să îşi susţină material părinţii, la bătrâneţe: „Este o reflexie în oglindă. Şi ei ne-au crescut până la 26 de ani”

   

Google News Urmărește-ne pe Google News