Proiectul a fost depus la Camera Deputaților în data de 27 iunie, iar pe 1 iulie a fost prezentat în Biroul Permanent și înaintat la Senat.

Inițiatorii susțin în nota de fundamentare că noul Cod Civil prevede deja pensia de întreținere, dar nu există o prevedere expresă care să oblige la întreținerea părinților. Aceasta putea fi obținută doar prin decizie judecătorească.

Între semnatarii săi se află Marius Budăi – actualul ministru al muncii, Nicolae Bădălău – actualul ministru al economiei, predecesorul său, Dănuț Andrușcă, dar și Eugen Nicolicea sau Florin Iordache.

Când se aplică obligația

Articolul 7 din acest proiect se numește “obligațiile copiilor majori de a-și întreține părinții”.

Alineatul al doilea din acesta introduce obligativitatea copiilor apți de muncă de a-și întreține “părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material”.

“Dacă nu există un contract scris ori testament privind întreținerea părinților inapți de muncă sau care se află în dificultate și necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți, apelarea la rezolvare pe judecătorească fiind ultima soluție de urmat”

Fragment din proiectul de lege

Judecătorii vor stabili sumele

Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de către instanță, “ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante”.

Copiii vor plăti tratamentele părinților și bunicilor

În circumstanțe excepționale, precum boli grave, handicap sever, mutilare sau alte dizabilități, copiii pot fi obligați de instanță să plătească o parte din tratamentele sau cheltuielile necesare pentru îngrijirea părinților.

“Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, îndreptățite, potrivit legii, nu poate depăși o cincime din venitul lunar al celui obligat, astfel încât să nu fie periclitată situația materială a celor obligați să contribuie la întreținerea părinților”, se mai arată în proiect.

Prevederile se aplică și în cazul bunicilor și străbunicilor.

Pedepse cu închisoarea

Neîndeplinirea acestora se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

În cazul în care pensia de întreținere stabilită pe cale judecătorească nu este plătită vreme de două luni, copiii sunt pasibili de închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Ce spun inițiatorii

Nicolae Bădălău, ministru al Economiei, s-a declarat surprins după ce reporterii Libertatea i-au spus că este semnatar al proiectului.

“Eu sunt semnatar al lui? Aaaa, atunci cauza este respectul față de părinți. Eu știu că românii își iubesc părinții”, a spus acesta.

Eugen Nicolicea a spus că în acest moment sunt foarte mulți bătrâni abandonați în grija statului.

“Dacă l-am semnat, ce părere să am? Foarte bună! Există foarte mulți bătrâni abandonați de copii și acești bătrâni au rămas în grija statului. Relația părinte-copil ar fi trebuit să fie fără să existe vreo intervenție legislativă, dar văzând că această relație, care ar trebui să fie firească, a început să slăbească, este necesară intervenția statului”, a spus el.

Și Florin Iordache a fost surprins, dar ne-a îndrumat către alți colegi.

”Nu știu, dacă n-am citit, eu de unde… nu știu despre ce e vorba. Depunem multe inițiative, nu știu. Vedeți că-n expunerea de motive am niște colegi care sunt cap de filă, îi susținem, dar sunt primii care au depus și care au în expunerea de motive ce și cum. Uitați-vă în expunerea de motive care sunt elementele și argumentele. Știu (situația – n.r.), dar problema este că e anormal ca și colegii mei care s-au ocupat și au o contribuție mai mare să mă apuc eu să explic despre ea”, a spus Florin Iordache.

Nota de fundamentare: “De ce să privim diferit două perioade din viața unui om?”

În nota de fundamentare, deputatul PSD Dumitru Gherman scrie, “în numele inițiatorilor”, că “Noul Cod Civil are prevederi ambigue referitoare la obligația legală de întreținere a părinților” și că nu este reglementată expres în lege o astfel de obligație.

Nu la fel de ambiguă este și prevederea privind dreptul la moștenire, mai scrie acesta.

“Oare a avea grija unui bătrân cu pensie și diverse proprietăți este mai grea decât creșterea și educarea unui copil până la vârsta de 26 de ani, fără venituri și fără proprietăți, sau e vorba de o discriminare? Atunci de ce să privim diferit cele două perioade din viața unui om?

Prin prezenta propunere legislativă se urmărește tocmai corectarea acestei discriminări pe criterii de vârstă, instituind un raport echitabil și firesc între drepturile și obligațiile reciproce ale diferitelor generații din interiorul aceleiași familii”, se mai arată în nota de fundamentare.

Documentul susține că sursa înrăutățirii situației persoanelor vârstnice este migrația masivă din România spre state din vestul Europei.

proiect pensii intretinere by on Scribd

Proiect de lege privind pen… by on Scribd