Mergi direct la conținut »
În Olanda nu vor mai fi referendumuri consultative. Senatul a abrogat legea care le viza
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > În Olanda nu vor mai fi referendumuri consultative. Senatul a abrogat legea care le viza

În Olanda nu vor mai fi referendumuri consultative. Senatul a abrogat legea care le viza

În Olanda nu se mai organizează referendumuri consultative, după ce senatorii olandezi au aprobat marţi, 10 iulie, abrogarea unei legi cu privire la referendumurile consultative, suprimând astfel o practică ce le-a permis cetăţenilor să respingă, în urmă cu doi ani, un tratat esenţial între Uniunea Europeană (UE) şi Ucraina.

”Patruzeci de senatori au votat pentru şi 35 împotriva propunerii de anulare a legislaţiei privind un referendum consultativ”, a precizat Senatul olandez într-un comunicat, citat de Agerpres.

Votul senatorilor olandezi a fost ultima etapă pentru abolirea unei legi adoptate în 2015, referitoare la referendumurile consultative neconstrângătoare.

Acest proces a fost lansat anul trecut, în octombrie, de premierul olandez Mark Rutte şi de noua sa coaliţie guvernamentală, formată din patru partide. În luna martie, tot în 2017, Rutte câștiga alegerile parlamentare din Olanda. „Țara a respins populismul”, spunea acesta, după scrutin.

Legislaţia fusese prezentată drept un pas către introducerea referendumurilor constrângătoare juridic în Olanda, ţară cu 12 milioane de alegători.

Euroscepticii olandezi au repurtat apoi o victorie simbolică în aprilie 2016, atunci când electoratul a respins un tratat important între UE şi Ucraina.

Şase din zece olandezi au respins respectivul tratat, rata participării fiind superioară nivelului de 30% necesar pentru validarea rezultatelor consultării populare.

Acest rezultat al referendumului i-a pus totuşi într-o poziţie stânjenitoare pe premierul Mark Rutte şi fosta sa coaliţie guvernamentală, în contextul în care Olanda asigura la acea vreme preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

FOTO: Pixabay.com


Citește și: EXCLUSIV/Florin Buliga ar putea scăpa de condamnarea pe viață, pe ”caz de boală”. Criminalul din Brașov are discernământ redus și tulburări psihice


 

Close
Închide
  Close