Painea s-a scumpit in mai multe zone din tara, recunosc producatorii, iar motivatia ar fi majorarea pretului la grau, de la 4.500 lei, la 7.000 lei. Ca sa poata sa o vanda la pret mai mare, multi dintre ei au schimbat denumirea painii. Astfel, pe rafturi au aparut sortimente de paine ,,super,,, ,,extra,,, ,,buna,,, ,,ecologica,,, ,,naturala,, etc., pentru a atrage consumatorii, ceea ce e interzis si pedepsit.
,,Pentru protectia vietii, sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor, Ministerele Agriculturii, Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor au emis reglementari comune care au intrat in vigoare in martie 2003. Prin acest ordin sunt interzise la comercializare produse care au denumiri care duc in eroare consumatorii. In publicitatea si etichetarea produselor alimentare e interzisa utilizarea cuvintelor, expresiilor, textelor de tip ,,ecologic,,, ,,biologic,,, ,,organic,,, ,,natur,,, ,,pur,,, precum si traducerile acestora, sinonime sau din aceeasi familie de cuvinte, daca nu se incadreaza in normele in vigoare,,, a precizat Tudorel Balta, sef serviciu in Ministerul Agriculturii.
Pentru produsele ,,ecologice,,, ,,biologice,, sau ,,naturale,, reglementarile sunt foarte stricte: zece organisme internationale de inspectie sunt acreditate sa certifice produsele din Romania. Pentru ca o paine sa poata fi denumita astfel, graul, faina, ingredientele si procesul de fabricare trebuie sa respecte norme europene, adica fara nici un tratament chimic. ,,La Ministerul Agriculturii exista un registru unic in care cei care au primit certificarea se inregistreaza, dar pana acum anici un producator de paine nu a cerut acest lucru,,, ne-a precizat Teodora Aldescu, sef serviciu produse ecologice din Ministerul Agriculturii. In consecinta, orice paine care se vinde sub aceste denumiri e ilegala. ,,Painea poate sa se numeasca alba, neagra, intermediara, sa poarte numele firmei sau a specialitatii. De exemplu, paine alba Dambovita, sau paine cu cartofi. In fiecare judet, Ministerul Agriculturii are inspectori care verifica mai ales daca sunt respectate normele de securitate alimentara. In ceea ce priveste denumirile care induc in eroare consumatorii, cei care dau avizele de functionare au responsabilitati de control si sanctionare,,, ne-a declarat Ileana Manciulea, expert in Ministerul Agriculturii. Am incercat sa luam legatura cu unii producatori care si-au etichetat marfurile cu sintagma ,,Natural,,. Gociu Olivian, directorul executiv al societatii Vel Pitar, producatoarea painilor Granatur, s-a aratat surprins: ,,Au venit din acest an mai multe produse de panificatie reprezentative pentru firma noastra sub denumirea ,,granatur,, din dorinta ca sa fie usor recunoscuta ca marca. Avem un departament special care ar fi trebuit sa ne avertizeze ca termenul de ,,natur,, are regim special, dar nu a facut-o,,.
De la firma Danone, tot o producatoare a unui produs etichetat ,,Natur,,, am asteptat in zadar o reactie la intrebarea noastra privind legalitatea etichetarii produsului respectiv, pentru ca nu ni s-a raspuns.