Gripa aviara se extinde cu repeziciune in Romania, dar si in intreaga Europa. Toate eforturile se indreapta acum spre intarzierea cat mai mult timp posibil a transmiterii periculosului virus la om. Din 12 ianuarie si pana acum in Romania au existat 10 persoane suspecte de gripa aviara, din care 8 cazuri au fost raportate si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Intreg Bazinul Marii Negre e afectat de virusul gripei aviare, au anuntat ieri expertii OMS veniti la Bucuresti in a doua vizita de evaluare a situatiei. Specialistii sunt preocupati la ora actuala de aplicarea unor masuri suplimentare pentru ca virusul sa nu se transmita la om, asa cum deja s-a intamplat in Turcia.
De la jumatatea lunii ianuarie, in tara noastra au existat 10 persoane suspecte de gripa aviara. Doar opt s-au pretat efectiv definitiei de caz pentru aceasta boala si au fost raportate si OMS. “A fost vorba numai de persoane adulte, patru femei si patru barbati, din care patru au fost persoane care calatorisera in Turcia. Din fericire testele nu au confirmat existenta gripei aviara”, ne-a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”. Joi seara s-a prezentat la Institut ultimul suspect: unul dintre jandarmii care a actionat in focarul de la Cetate (Dolj). Arpad Chis (21 de ani), din Mures, a fost trimis de urgenta, la Bucuresti, pentru a fi investigat. El avea simptomele unei gripe, dar analizele nu au confirmat diagnosticul de aviara. “Probabil a contractat raceala in corturile amenajate pentru cazarea jandarmilor, mai ales ca saptamana trecuta, s-au inregistrat temperaturi si de minus 15 grade C”, ne-a spus Dr. Bebe Martin, director adjunct Medicina Preventiva in cadrul Directiei de Sanatate Publica Dolj. Tot joi s-a mai prezentat la un spital din Cluj, cu simptome de gripa, un pacient din localitatea Bonsida, caruia ii murisera pasarile din curte. “Veterinarii au constatat ca a fost vorba de tuberculoza la pasari si a-tunci suspiciunea de gripa aviara a disparut, iar pacientul nu a mai fost trimis la Bucuresti”, a precizat prof. dr. Streinu-Cercel.
La alte 78 de persoane din gospodariile unde au murit pasari s-au mai realizat teste serologice, care nu au confirmat existenta aviarei. “Aceste teste ne-au dovedit noua ca totusi virusul nu se transmite cu asa mare usurinta la om si asta ne mai da un pic de ragaz”, a spus dr. Streinu-Cercel. Specialistii OMS au atras atentia ca desi sansele ca in Romania sa apara vreun caz de gripa aviara la om sunt mici, ele nu sunt nule. Oricum, Romania se va confrunta cu pericolul acestui virus in urmatorii 3-5 ani.
“Pana acum am avut mare noroc ca nu a aparut nici un caz la om. Degeaba le spunem oamenilor sa se spele daca nu au cu ce. O familie din mediul rural foloseste o galeata de 10 litri de apa, cand pentru o singura persoana sunt necesari minimum patru litri”, spune Streinu-Cercel.