din Piata Garii. Va e dor de Craiova?
De Craiova ma leaga cele mai frumoase amintiri, iar Cetatea Baniei ramane orasul meu de suflet. Aici m-am nascut, am invatat, am iubit si am fost iubita. Aici am avut norocul sa intalnesc cei mai buni profesori care, in- tr-un fel, mi-au marcat existenta si au contribuit la devenirea mea. Mi-am iubit mult parintii si bunicii si de aceea am vrut ca, intr-un fel, prin numele pe care il poarta copila mea, sa pastrez o legatura cu ai mei. Pe micuta o cheama Eliza, dupa bunica din partea tatalui, Maria ca pe mama si Bogdana, pentru ca este un nume cu rezonanta istorica.
Toti sunt curiosi sa stie de ce nu ati avut copii in tinerete.
Mi-am dorit cu atata ardoare toata viata sa am un copil al meu si cred ca numai femeile pot intele-ge cu adevarat! Am reusit candva sa raman insarcinata, urma sa nasc gemeni, dar, din pacate, nu s-a mai intamplat. Nici barbatul alaturi de care am trait o frumoasa poveste de dragoste in tinerete nu mi-a impartasit dorinta de a avea copii. De aceea, sfatul meu pentru toate femeile din lume este sa manifeste prudenta mare in sanatate. si daca isi doresc cu adevarat un copil, indiferent pe ce cale, sa creada in Dumnezeu si sa aiba grija de corpul lor. Eu am perseverat in dorinta mea, am crezut in menirea mea de mama si, dupa noua ani de tratament, iata, chiar la aceasta varsta contestata de unii, aprobata de altii s-a produs minunea: sunt mama si sunt fericita!
Cei care au vazut-o pe micuta spun ca va seamana...
Din ce imi amintesc, am multe in comun cu fiica mea, ca dovada ca la nastere am cantarit cam tot doua kilograme ca si Eliza Maria Bogdana. Cred cu adevarat ca menirea in viata a unui om se contureaza din copilarie.
inainte de a naste v-ati gandit ca multi va vor condamna pentru varsta dv.?
Este normal ca oamenii sa aiba opinii diferite. Dar totusi, sunt de parere ca nimeni nu trebuie judecat pentru viata sa privata, atata timp cat nu deranjeaza pe cei din jur. in cazul meu este vorba numai de prejudecati. Desi am 67 de ani, ma consider un om modern, constient si responsabil de ceea ce face. Am mai spus-o si o repet: Nu trebuie sa ne limitam doar la ceea ce cunoastem, ci sa acceptam evolutia umana. si fetita mea va fi tot un om modern, iar un om modern inseamna sa privesti in acelasi timp trecutul, prezentul si viitorul. Nu stiu ce va deveni in viata. Va face ce va dori ea. Dar sunt convinsa ca, daca Dumnezeu a ingaduit, va avea grija si de ea. in ciuda acuzatiilor care se aduc, cred ca este normal ca oamenii sa aiba dreptul de a decide asupra vietii lor. Nu mai traim in dictatura stalinista sau hitlerista. Dar, pe de alta parte, accept faptul ca fiecare are dreptul la propria opinie.(Irma Huculici)
Fiica a unei familii de intelectuali din Oltenia
Adriana Iliescu s-a nascut la 31 mai 1938 in Craiova. A locuit intr-o frumoasa casa boiereasca, ce-si pastreaza maretia si azi, situata pe strada Tudor Vladimirescu. Copilaria si-a petrecut-o alaturi de bunici in Balcestii de Valcea. Din 1945, familia Iliescu se muta la Craiova. Parintii intelectuali si-au dorit pentru copii un mediu elevat de formare si dezvoltare. Tatal, Aurelian, jurist, mama Maria, profesor, nu puteau concepe decat o scoala buna pentru Adriana si fratele ei. Liceul l-a urmat la „Elena Cuza”, institutie cunoscuta de localnici ca fiind scoala de fete. Diploma e eliberata insa de liceul „Fratii Buzesti”, pe atunci liceu de baieti, intrucat, in ultimul an de studiu al Adrianei, cele doua institutii au trecut la un regim de scolarizare mixta. Din 1956, Adriana Iliescu se muta in Bucuresti, unde urmeaza cursurile Facultatii de Filologie, devenind in urma unei cariere de succes profesor universitar si autor a 24 de carti.
„Era o femeie foarte frumoasa”
In casa din Craiova in care a copilarit Adriana Iliescu stau acum doua familii care nu au nici o legatura de rudenie cu profesoara din Bucuresti. Cladirea, al carei aspect te duce cu gandul la vechile case boieresti, are in interior numeroase picturi in ulei, majoritatea reprezentand figuri angelice, delicate gravuri in lemn si candelabre ce ar putea crea un autentic decor de epoca. Unul din cei care isi aduc aminte de tanara Adriana Iliescu este vecinul de alaturi, Nicolae Papuc (foto), si el in varsta de 65 de ani. Barbatul, conferentiar la Facultatea de Automatica, spune ca nu are cum sa o uite pe frumoasa vecina: „Am fost prieten cu ea pana cand a plecat la Bucuresti, prin anii ’60. inainte sa se mute din Craiova, mi-a daruit o carte cu poeziile ei. Chiar daca era poeta, era o femeie cu picioarele pe pamant, stia ce vrea de la viata. Noi eram studenti atunci si aveam ce sa discutam. Era o fata de nota 10, o persoana deosebita si o femeie foarte frumoasa. Dupa ce ea a plecat la facultate, parintii si fratele ei au mai locuit aici vreo doi ani. Mai venea si ea din cand in cand, dar destul de rar. Cand am vazut-o acum la televizor, nu mi-am dat seama ca e vorba de fosta mea vecina. Este si normal, s-a schimbat foarte mult. Oricum, gestul pe care l-a facut denota un foarte mare curaj – o caracteristica a ei – si pentru aceasta o apreciez”.
Recomandări
Tot ce nu a căutat Agenția Națională de Integritate în conturile deputatului Apjok Norbert, „oaia neagră” de pe listele UDMR
„Toate obiectiile se refera la viitorul copilului”
Cazul „mamei record” a declansat o multime de dezbateri pe teme etice. Dr. Constantin Bogdan (foto), presedintele Comitetului National Roman de Bioetica-UNESCO spune ca toate obiectiile se refera la viitorul fetitei.
„Dorinta de a deveni mama a doamnei Iliescu e fireasca pana la un punct, dar ea si-a ignorat varsta. Natura a limitat la om perioada vietii reproductive. Dupa menopauza, urmeaza perioada post-reproductiva, in care nasterea nu mai e posibila in mod natural si fara riscuri. in tara noastra, femeile au o durata medie de viata de 74 de ani.
in cazul Adrianei Iliescu, toate obiectiile se refera la viitorul unui copil adus pe lume spre sfarsitul perioadei post-reproductive. Speranta de viata naturala a mamei este insuficienta a-i asigura copilului cresterea, dezvoltarea si ocrotirea necesare. Performanta echipei medicale e remarcabila, dar costurile ei sunt inacceptabile din punct de vedere etic si social”, este de parere dr. Constantin Bogdan. (Sorin Golea)
Recomandări
Dacă ești fost șef în ANAF și în CFR, poți să iei, fără să dai statului niciun ban, terenul bazei feroviare din Snagov, valorând zeci de milioane de euro?
Colegiul Medicilor demareaza ancheta
Cazul Adrianei Iliescu a fost dezbatut si de Colegiul Medicilor din Romania (CMR). S-a luat decizia ca activitatea celor doi medici care au aplicat diverse tratamente si proceduri pentru ca femeia sa ramana insarcinata sa fie analizata din punct de veere etic. Este vorba de prof. dr. Ioan Munteanu (foto sus), directorul Maternitatii Bega din Timisoara si prof. dr. Bogdan Marinescu (foto jos), directorul Maternitatii Giulesti din Bucuresti. „Colegiul Medicilor Timisoara si cel din Bucuresti vor trebui sa vada daca a existat consimtamant din partea pacientei, daca s-au realizat toate investigatiile medicale, daca s-a facut o analiza a riscurilor pentru mama si copil, daca tratamentele au fost corecte, daca s-a acordat consiliere psihologica”, a precizat ieri secretarul general al CMR, Vasile Astarastoaie. El a mai spus ca in functie de rezultatele analizei pentru medicii in cauza CMR poate aplica sanctiuni de la avertisment, amenda, vot de blam pana la excluderea din Colegiul Medicilor, ceea ce echivaleaza cu incheierea dreptului de libera practica in Romania. „Nu mi-am putut inchipui ca se va intampla asa ceva in Romania”, a mai spus Astarastoaie.
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.