MENIU CAUTĂ
, de Alexandru Boariu

Te-ai hotărât să-ți cumperi o casă sau un apartament? Ce trebuie să verifici înainte de a semna contractul

Distribuie

O casă sau un apartament la bloc constituie o achiziție pe care o faci odată-n viață. De aceea, înainte de a lua o decizie, mai exact, înainte de a semna contractul, trebuie să deschizi bine ochii și să verifici, în detaliu, câteva lucruri importante, pentru a nu avea regrete mai târziu.

Fie că acționezi pe cont propriu sau prin intermediul unei agenții imobiliare, primul lucru pe care trebuie sa il faci este să cercetezi, în detaliu, piața imobiliară.

Nu te opri la prima ofertă

Nu te grăbi să iei o decizie și nu lua de bune tot ceea ce-ți spune proprietarul, agentul imobiliar sau dezvoltatorul. Aceștia au tot interesul să te convingă că oferta lor este ”cea mai avantajoasă”. Apelează la prieteni, la cunoștințe, consultă mai multi agenti imobiliari și, dacă este cazul, fă pe „detectivul” și află ceea ce vânzătorul, agentul imobiliar sau dezvoltatorul vor să ascundă, pentru a nu fi nevoiți să scadă din preț. Vizitează mai multe imobile, nu te opri la primul care ”îți face cu ochiul”. Alege nu doar în funcție de preț, ci și de plasament, de ceea ce îți dorești din punct de vedere al spațiului în care vei locui, al calității materialelor folosite de constructor etc. Folosește-te de toate mijloacele de care dispui și verifică, ”la sânge”, toate datele și documentele care vizează noua ta casă.

Informează-te, înainte de a semna contractul

De exemplu, dacă ai ales un apartament într-un complex construit recent, înainte de a semna contractul, strânge cât mai multe informatii despre dezvoltator, despre arhitectul care a proiectat blocurile, despre firma de constructii care le-a ridicat etc. Află dacă au existat probleme în trecut cu firmele respective, dacă au datorii, dacă sunt intrate în insolvență sau chiar în faliment, dacă sunt supuse vreunui sechestru asigurător (caută eventuale dosare pe portalurile instanțelor de judecată) ș.a.m.d. Nu semna contractul până nu ești sigur că apartamentul în cauză este liber de orice sarcină și este în regulă privind documentațiile pentru furnizarea de energie, de gaze și de celelalte utilități. Cu privire la autenticitatea documentelor ce îți sunt prezentate (de properietate, de construcție etc), apelează atât la un notar cu experiență, cât și la un consultant bancar, care îți vor spune dacă ceva este sau nu în neregulă.

Află și ce vecini vei avea

Nu în ultimul rând, interesează-te de viitorii tăi vecini: ce fel de oameni sunt și mai ales cum se comportă, atât ziua, cât și noaptea. Verifică dacă în apropierea imobilului funcționează vreo terasă sau vreun club, pentru că că nu ai vrea ca, noapte de noapte, să-ți tremure pereții din cauza muzicii date la maxim.

Citește și: Prețul apartamentelor în marile orașe a crescut în 2017. Unde sunt cele mai scumpe apartamente

 

 

Comentarii