Mergi direct la conținut »
Înălțarea Domnului va fi zi liberă? Mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Înălțarea Domnului va fi zi liberă? Mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege

Înălțarea Domnului va fi zi liberă? Mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege

Înălțarea Domnului va fi zi liberă? Mai mulți parlamentari de la PNL, USR şi UDMR au depus un proiect de lege în acest sens. Proiectul eset deja contestat inclusiv din partidele semnatare ale acestei propuneri legislative.

Înălțarea Domnului ar putea fi declarată zi liberă, dacă proiectul de lege depus de mai mulți deputați de la PNL, USR și UDMR va primi vor favorabil în Parlament. Inițiatorii proiectului de lege susțin că Înălțarea Domnului reprezintă „un act de deplină încununare a misiunii de mântuire şi eliberare a omului de sub păcat”.

Proiectul de lege este semnat de 15 parlamentari, printre care şi deputatul USR, Matei Dobrovie, deputatul UDMR, Szabo Odon, şi deputații PNL Daniel Gheorghe şi Nicolae Neagu. Iniţiativa a fost depusă la Senat, Camera Deputaţilor fiind decizională.

„Înălţarea Domnului, act de deplină încununare a misiunii de mântuire şi eliberare a omului de sub păcat, reprezintă certificarea că Iisus Hristos este Fiul care urcă de-a dreapta Tatălui ceresc. Aproape că nu există şcoală, instituţie de cultură ori primărie în România care să nu sărbătorească public şi solemn această zi de Înălţare şi de pomenire a Eroilor neamului, dublă ocazie de rugăciune, pomenire, amintire şi elogiere. Ca atare este firesc faptul că Parlamentul României să accepte declararea acestei zile de mare însemnătate spirituală, morală, identitară şi naţională, zi în care sărbătorim, actul final al operei Mântuitoare a lui Hristos, Înălţarea Domnuli, alături de comemorarea pioasă a celor care s-au jertfit pentru ca noi să trăim astăzi într-o ţară liberă, întreagă şi suverană, drept sărbătoare legală – zi nelucrătoare pentru toţi cetăţenii României”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram
Recomandări

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram

Inițiatorii spun că Înălţarea Domnului, este alături de Naşterea Domnului (Crăciunul), Botezul Domnului, Învierea Domnului, Rusaliile şi Adormirea Maicii Domnului una dintre sărbătorile fundamentale ale tuturor creştinilor, indiferent de denominaţie.

”Înălţarea Domnului este zi liberă în numeroase ţări europene precum sunt Germania, Franţa, Belgia, Austria şi multe altele. Trebuie să amintim şi că România are printre cele mai puţine zile libere comparativ cu ţările UE. Spre exemplu: 1. Malta – 38, dintre care 13 zile libere oferite cu ocazia sărbătorilor naţionale. 2. Spania – 34, dintre care 12 sărbători naţionale. 3. Bulgaria – 33, dintre care 11 sărbători naţionale. 4. Polonia – 33, 5. Cehia – 32, 6. Portugalia – 31. 7. Germania – 29, 8. Irlanda – 29, 9. Marea Britanie – 28, 10. Olanda – 27. Având în vedere cele expuse mai sus, consider ca fiind o obligaţie morală, culturală şi creştinească faţă de cetăţenii acestui stat, să declarăm ziua de Înălţarea Domnului, zi liberă!”, se mai arată în proiect.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

Principalii inițiatori ai proiectului sunt deputații PNL Daniel Gheorghe şi Nicolae Neagu.

Deputat USR: Avem deja prea multe zile libere în România și deja este jenant să adăugăm mai multe!

Deputatul USR Iulian Bulai a anunțat că el nu va susține această propunere legislativă, deși este semnată și de un coleg din partidul său.

”Cred într-un stat laic, unde Biserica și statul corespund unor nevoi diferite ale societății. Mai cred de asemenea că argumentele teologice dogmatice nu pot face obiectul unor expuneri de motive pentru a face legi în România. Există unii parlamentari care nu împărtășesc opiniile de mai sus, de aceea un text de expunere de motive poate începe ca cel de mai jos. Acești colegi fac un deserviciu și Bisericii și Parlamentului.Nu voi susține propunerea de zi liberă cu ocazia sărbătorii de Înălțare”, a scris el pe Facebook.

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!
Recomandări

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!

Potrivit lui Bulai, inițiativa nu se justifică pentru că avem deja prea multe zile libere în România și deja este jenant să adăugăm mai multe.

”Doar în ultimele 2 săptămâni am avut 3 zile libere. De exemplu, în Italia, țară profund catolică, se transferă sărbătoarea Înălțării de pe joi pe duminică. Deci nici măcar italienii nu sunt mai catolici decât papa. Unii parlamentari romani însă vor să fie mai catolici decât papa. Ma voi împotrivi și pentru că această lege va exclude peste un milion de catolici și protestanți care nu vor avea parte de această zi liberă. Rar coincide Paștele catolic cu cel ortodox. Ergo și Înălțarea”, a mai spus Bulai.

Anul acesta, parlamentarii au votat ca Vinerea Mare să fie zi liberă, iar românii au beneficiat de ea chiar de anul acesta.

Close
Închide
  Close