Mergi direct la conținut »
ISU Vâlcea: Incendiile de pădure din Malaia şi Brezoi au fost lichidate
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > ISU Vâlcea: Incendiile de pădure din Malaia şi Brezoi au fost lichidate

ISU Vâlcea: Incendiile de pădure din Malaia şi Brezoi au fost lichidate

Cele două incendii de pădure din Vâlcea, din comuna Malaia şi din oraşul Brezoi, în județul Vâlcea, au fost lichidate. În urma recunoaşterii făcute în teren în ultimele două zile, nu au mai fost găsite focare izolate, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, lt. colonel Dan Pascaru.

De Dragoș Tănase,

Incendiul de la Malaia a izbucnit în urmă cu aproximativ trei săptămâni, iar cel de la Brezoi, acum mai bine de o săptămână.

În ambele cazuri a fost nevoie de de intervenţia unui elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie, precum şi a sute de persoane, atât pompieri militari şi voluntari, cât şi pădurari de la ocoalele silvice din zonă pentru a le putea stinge.

„Incendiul de la Malaia s-a încheiat efectiv săptămâna aceasta, în urma recunoaşterii efectuate în teren două zile consecutiv nemaifiind găsit niciun copac care să ardă. Foarte mulţi copaci au ars în interior. Pe unii dintre aceşti arbori am reuşit să-i doborâm, să-i secţionăm şi să-i stingem, dar au fost şi copaci care depăşeau 2-3 metri în diametru şi peste 20 de metri înălţime, la care nu s-a băgat nimeni pentru că exista pericolul să pice peste personalul care a intervenit la stingerea incendiului, astfel că au rămas sub supraveghere. (…) Nici în cazul incendiului de la Brezoi nu au mai fost găsite focare izolate, astfel că şi acesta a fost declarat lichidat”, a precizat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, lt. colonel Dan Pascaru, citat de Agerpres.

El a menţionat că au fost stabilite şi posibilele cauze care a dus la declanşarea focului în cele două păduri, în prezent fiind deschise două dosare penale pentru identificarea autorilor acestor incendieri.

„La Brezoi a fost descoperită o vatră care, în urma analizelor efectuate de noi, am considerat că ar fi locul posibil de propagare a focului. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în comuna Malaia, unde am descoperit mai multe indicii în acest sens. Acestea au fost comunicate Inspectoratului de Poliţie Judeţean care a demarat procedurile conform competenţelor”, a adăugat Pascaru.

Suprafaţa afectată în urma celor două incendii este de aproximativ 60 de hectare de fond forestier – 28 de hectare de pădure de foioase şi păşune împădurită la Malaia şi 29 de hectare de pădure de stejar, fag şi mesteacăn în Brezoi.

Elicopterul de stingere, trimis în ajutorul pompierilor vâlceni de la Cluj, a intervenit opt zile, patru zile la Malaia şi patru zile la Brezoi, pentru localizarea şi lichidarea focului.

Recent, incendiul de pădure din Brezoi blocase traficul, după ce flăcările au ajuns la câteva sute de metri de DN7.

FOTO – Arhivă


Citește și… O pădure a fost cuprinsă de un incendiu în Sibiu. Au ars patru hectare de material lemnos


 

Close
Închide
  Close