Mai multe echipaje de pompieri au intervenit la fața locului pentru a stinge flăcările. Potrivit reprezentanților ISU, din primele informații, focul a izbucnit la anexa unde funcţiona centrala termică a unităţii de învăţământ. Flăcările s-au extins cu repeziciune la acoperişul şcolii.
Profesorii care se aflau în clădire au încercat să salveze documentele școlare, dar au renunțat atunci când au văzut că flăcările au cuprins și acoperișul, relatează publicația locală Vremea Noua.
Copiii care aveau ore de dimineață au fost întorși din drum și trimiși acasă. Totodată, în urma incendiului, toți cei 126 de elevi vor face cursuri online.
”Școala din Poienești se afla deja în scenariul galben odată cu reluarea cursurilor din cauza incidenței crescute a cazurilor de coronavirus. Acum, odată cu nefericitul evenimentul, se va trece pe scenariu roșu astfel încât toți elevii vor învăța on-line. Nu vor exista probleme întrucât toți copiii au tablete și semnal pentru a desfășura cursurile în condiții bune”, a declarat, vineri, pentru Libertatea inspectorul general al ISJ Vaslui, Loredana Roman.
Școala dată în folosință în 2015, fără autorizație ISU
Școala din comuna Poienești a fost construită cu fonduri de la Banca Mondială și dată în folosință în 2015.
”Era cea mai modernă unitate de învățământ din comună, construită de Inspectoratul Școlar și nu de primărie, cu fonduri de la Banca Mondială. Acum nu vom sta cu mâinile în sân și vom vedea ce putem face pentru a reface acoperișul. Noi sperăm ca în două luni să se rezolve problema, deși este foarte greu cu partea financiară”, a declarat primarul comunei Nelu Caragață.
Din 2015, instituția a funcționat fără autorizație de securitate la incendiu. Reprezentanții ISU Vaslui susțin că școala nu fusese nici măcar recepționată de către beneficiar și funcționa cu un aviz emis urmă cu trei ani. ”Întrucât clădirea nu era recepționată, iar din întreg ansamblul de imobile și mijloace tehnice mai erau în execuție anumite obiective, nu exista posibilitatea legală pentru depunerea documentației în vederea autorizării de securitate la incendiu. Instituția de învățământ în cauză avea aviz de securitate la incendiu emis în 2018 în baza documentației tehnice de proiectare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu.
Autoritățile locale susțin, însă, că tocmai lucrau la un proiect de 570.000 de lei, cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II, prin care să îndeplinească toate cerințele legale în vederea autorizării de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui.
”Încă din 2016, când am fost ales primar, am depus cerere la Ministerul Dezvoltării pentru o finanțare prin care să pot realiza toate acele investiții care să ne ajute la autorizare. Am obținut banii și acum chiar începuse constructorul construirea întregii instalații, inclusiv cu bazin și hidrant. Eu cred că în două luni de zile am fi terminat totul și am fi obținut autorizația de la ISU”, a afirmat edilul.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro