Încărcați cu bagaje, pline cu haine și provizii, câțiva turiști au început încă de astăzi să se cazeze la pensiunile sau cabanele puse la dispoziție din Râușor. Dornici de distracție și de relaxare, grupuri de tineri au mers în stațiune pentru a petrece Crăciunul la munte și să profite de aerul curat. Ghinionul lor e că nu au parte de prea multă zăpadă. “Ne-am hotărât să ne strângem un grup și să ieșim puțin din mediul urban pentru a ne relaxa câteva zile. Chiar dacă nu este prea multă zăpadă, vremea e frumoasă și putem juca un fotbal. Am adus cu noi rezerve, mâncare și băutură. Avem gata fierte și câteva sărmăluțe și tot ce ne mai trebuie pentru masa de sărbători: cârnați, slănină, ouă umplute, vinete, ciuperci și așa mai departe”, a spus Alin Petras, unul dintre turiștii sosiți la Râușor pentru a petrece, alături de prieteni, Crăciunul.
Peste 300 de locuri de cazare
Autoritățile locale spun că stațiunea este pregătită să primească și alți turiști în perioada aceasta. Primarul comunei Râu de Mori, Niculiță Mang, spune că anul trecut Râușorul a fost neîncăpător. „Zona de agrement Râușor, fiindcă nu putem să îi spune încă stațiune întrucât nu este deocamdată acreditată, își așteaptă turiștii. Singurul lucru ar fi să avem mai multă zăpadă. Anul trecut am avut foarte mulți turiști, iar zăpada a depășit un metru. Ne așteptăm ca și în acest an să vină multă lume”, a spus edilul local.
La Râușor există peste 300 de locuri de cazare, tarifele pentru o noapte la pensiunile și cabanele din această zonă de agrement fiind cuprinse între 60 și 120 de lei. Turiștii care merg în stațiune își pot petrece timpul liber nu numai pe pârtia de schi, ci și la patinoarul natural și cele patru terenuri sportive, dintre care trei multifuncționale, recent inaugurate.
Kira, ajutorul de nădejne al salvamontiștilor din Râușor
Turiștii care merg la Râușor sunt supravegheați în permanență de către jandarmii montani și salvamontiștii din stațiune. „Noi, echipa Salvamont, vom fi aici non -stop. Vom patrula și vom avea grijă în permanență de turiștii care își petrec aici sărbătorile de iarnă”, spune salvamontistul Șandor Polak.
Salvamontiștii au și un ajutor de nădejne: pe cățelușa Kira, rasa ciobănesc german, care s-a adaptat imediat vieții la munte și care a fost antrenată special pentru a acțiunile de salvare ale turiștilor rătăciți. „Kira are aproape cinci ani. E la noi de când s-a născut și suntem prieteni foarte buni”, a mai spus salvamontistul.
Pentru ca patrupedul să arate ca un salvamontist adevărat, Șandor Polak a îmbrăcat-o și cu un tricou cu însemnul formațiunii pe care o servește.