Ce sunt testele PISA

PISA este un program inițiat de OCDE care evaluează capacitatea elevilor de 15 ani de a rezolva probleme din viața reală în domenii precum lectură, matematică și științe. Potrivit Ministerului Educației, ediția din 2025 va include o evaluare în limba străină și în domeniul inovator „Învățarea în lumea digitală“. Aceste noi domenii vor oferi o perspectivă mai amplă asupra sistemului educațional românesc și a performanțelor elevilor.

Testele PISA au loc o dată la trei ani, iar țara noastră a fost inclusă în acest program în urmă cu 24 de ani. România a participat la testare în anii 2000, 2006, 2009, 2012, 2015, 2018 și 2022. 

Cine participă la PISA 2025?

În România, la PISA 2025 vor participa 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unități de învățământ inclusiv din mediul rural și din învățământul în limba maghiară. La testare vor fi prezenți și 2015 profesori. Dintre aceștia, 1.430 sunt profesori de științe, iar 585 sunt profesori de limba engleză. Tot începând din acest an, părinții elevilor participanți vor trebui să răspundă și ei unui chestionar. Atât elevii cât și profesorii sunt selectați printr-o procedură standardizată internațional.

Visul Melisei, tânăra abandonată de părinți care vrea să fie doctor: „Învăț ca să iau Bacul, apoi voi da la Medicină. E tot ce-mi doresc!”
Recomandări
Visul Melisei, tânăra abandonată de părinți care vrea să fie doctor: „Învăț ca să iau Bacul, apoi voi da la Medicină. E tot ce-mi doresc!”

Cum se desfășoară evaluarea la citire, matematică și științe

Sesiunile de evaluare pentru elevi durează aproximativ 4 ore și includ 15 minute de introducere, 120-130 minute pentru testul cognitiv, 45-50 minute pentru completarea chestionarelor. Evaluarea se face în format digital, cu excepția chestionarului pentru părinți care este pe hârtie. Procesul este standardizat conform metodologiei internaționale.

La citire se testeaza capacităţile elevilor de a formula interpretări corecte şi semnificative ale unor texte date şi de a reflecta asupra conţinutului şi a caracteristicilor acelor texte.

La matematică se testează capacitatea de raţiona logic, de a înţelege şi a reprezenta relaţii sau interdependenţe sub forma graficelor, diagramelor, tabelelor complexe. Aceste deprinderi sunt mult mai importante decât abilitatea de a răspunde unor întrebări familiare din manualele de şcoală, conform practicii tradiţionale.

La ştiinţe se urmărește înţelegerea reală a aspectelor complexe ale unor probleme aflate în dezbatere la nivelul întregii comunităţi umane, precum consumul de energie, biodiversitatea, sănătatea.

PISA 2025. Când vor fi publicate rezultatele

Rezultatele PISA 2025 finale vor fi publicate în decembrie anul viitor. Acestea  sunt confidențiale, iar fiecare elev participant va primi o diplomă personalizată.

Efectele fumatului asupra creierului, explicate de neurochirurgul Andrei Brînzeu. Situațiile în care chiar și o singură țigară poate fi fatală
Recomandări
Efectele fumatului asupra creierului, explicate de neurochirurgul Andrei Brînzeu. Situațiile în care chiar și o singură țigară poate fi fatală

Participarea la testare oferă o imagine detaliată cu privire la nivelul unor achiziții fundamentale ale elevilor în materie de competențe, iar rezultatele înregistrate vor ajuta la proiectarea unor intervenții educaționale adecvate, a unor politici educaționale bazate pe date concrete. Practic, datele colectate vor arăta în ce măsură elevii români sunt pregătiți pentru continuarea studiilor și integrarea pe piața muncii. 

Elevii români, rezultate dezastruoase la ultima testare

Cât despre rezultatele obținute de elevii români în anul 2024, acestea au fost dezastruoase și ne-au plasat în coada clasamentului european. Concluzia a fost una foarte dură: elevii români se află sub media OCDE la toate cele trei discipline: citire, matematică și științe.

Concret, elevii români au înregistrat în 2022 scoruri similare cu cele din 2018, chiar mai slabe la matematică: doar 51% dintre ei au putut atinge un nivel de bază la această materie, comparativ media OCDE care a fost  de 69%.

În ceea ce privește lectura, 58% dintre elevii români au atins nivelul de bază, adică înțelegerea unui text citit, în timp ce media OCDE e 74%. La științe, 56% dintre elevii români au atins nivelul de bază, media OCDE fiind de 76%.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.