Parlamentul social democrat vrea ca persoanele care primesc amenzi și care nu le plătesc în termen de 90 de zile să facă muncă în folosul comunității și ulterior închiosare. Prin această iniţiativă legislativă, deputatul Neculai Iftimie propune modificarea articolului 39 din Ordonanța Guvernului nr 2 din 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, conform Mediafax.ro.
„În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi în următoarele 60 de zile nu şi-a manifestat intenţia de achitare a contravenţiei, prin plăţi parţiale şi/sau plăţi eşalonate, cu acordul primarului, în calitatea sa de ordonator de credite, organele de urmărire din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale se vor adresa instanţei din circumpscripţia în care contravenientul are domiciliul stabil, în vederea înlocuirii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii”, este una dintre modificările propuse de deputatul Neculai Iftimie.
În cazul în care amenda nu a fost plătită, instanța poate proceda „la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, în regim strict de supraveghere de către poliţia locală”
„În cazul neprezentării contravenientului la primăria unităţii administrativ-teritoriale, unde îşi are domiciliul stabil, în termen de 48 de ore de la comunicarea sentinţei definitive, primarul se adresează instanţei de judecată care a pronunţat hotărârea, în vederea transformării pedepsei cu închisoarea”, se arată în proiectul de lege.
În expunerea de motive, deputatul Neculai Iftimie susține că prin această măsură s-ar reduce cheltuielile cu urmărirea şi executarea silită a contravenienţilor. De asemenea, ar fi reduse şi chetuielilor cu întocmirea dosarelor de insolvabilitate şi a cheltuielilor cu evidenţa specială a acestor dosare.
În plus, Neculai Iftimie crede că ar creşte încasările la bugetul local, deoarece oamenii ar plăti amenzile de teamă să nu ajungă la închisoare.
Proiectul de lege a fost înregistrat pe 30 mai la Senat, primă cameră sesizată şi va fi dezbătut în procedură de urgenţă.
Deputatul Neculai Iftimie se numără printre parlamentarii tăcuți nu au vorbit în plen decât la depunerea jurământului.
Citește și Ce este ”Sindromul Italia”. Anul trecut, la Institutul Socola din Iași au fost internate 150 de femei