Prevederile proiectului o vizează pe șefia DNA, Laura Codruța Kovesi, care a refuzat de mai multe ori să se prezinte în fața comisiei parlamentare de anchetă, înființată după dezvăluirile lui Dan Andronic, privind o întâlnire a șefei DNA, în biroul lui Gabriel Oprea, în noaptea celui de-al doilea scrutin de la alegerile prezidențiale din 2009.
Șefa DNA a refuzat să se prezinte în fața comisiei deși, la începutul lunii mai, Parlamentul a modificat Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului și a decis că persoanele citate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă sunt obligate să se prezinte, iar cele care refuză să furnizeze informaţiile solicitate pot fi acuzate de obstrucţionarea aflării adevărului.
În urma refuzului, comisia de anchetă a făcut o sesizare la Ministerul Justiției.
Ce prevede proiectul de lege: Închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă penală în valoare de 10.000 lei pentru refuzul prezentării în fața comisiilor de anchetă din Parlament
Florea a prezentat proiectul, luni, la Parlament, și mai prevede că orice persoană care ar putea avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei poate fi citată de comisia de anchetă.
Potrivit inițiativei legislative, „refuzul persoanelor citate la comisia de anchetă de a se prezenta la audieri, de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, este considerat împiedicare a aflării adevărului, constituie infracţiune, se pedepseşte cu închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă penală în valoare de 10.000 lei şi cu pedeapsa complementară de interzicere de a ocupa o funcţie publică timp de 3 ani”, se arată proiectul de act normativ prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, de Oana Florea.
Un alt articol prevede că „ședinţele comisiei de anchetă nu sunt publice, cu excepţia situaţiilor când comisia decide altfel”. Până acum, ședințele comisiei parlamentare de anchetă privind prezidențialele din 2009 au fost publice.
Oana Florea a mai spus că, în cazul în care se solicită informaţii în materie penală, comisia de anchetă poate trimite o cerere scrisă procurorului general, în vederea obţinerii unei copii a documentelor care conţin actele şi datele necesare realizării obiectivelor în vederea cărora a fost constituită comisia.
În plus, cererile de informaţii şi documente se fac de către preşedintele comisiei, cu obligaţia de răspuns în termen de maximum 10 zile.
Marţi, de la ora 12:00 va avea loc o şedinţă a Comisiei care anchetează scrutinul prezidenţial din 2009, la finalul căreia va fi prezentat un bilanţ al activității forului.
Comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009 a audiat mai multe persoane implicate în turul noi al alegerilor prezidențiale din 2009, printre care și fostul candidat al PSD, Mircea Geoană, jurnalistul Dan Andronic, care a lansat inițial informațiile privind întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea, din noaptea alegerilor, fostul primarul al sectorului 2, Neculai Onțanu, sau fostul șef al campaniei lui Traian Băsescu, Vasile Blaga. Mircea Geoană le-a cerut parlamentarilor să cerceteze cine l-a filat când a fost în vizită la Sorin Ovidiu Vîntu.
Parlamentul a continuat ancheta în cazul dezvăluirilor făcute de jurnalistul Dan Andronic, deși Parchetul General a anunțat, pe 27 iunie, clasarea dosarului alegerilor din 2009, procurorii stabilind că „nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea că s-ar fi încercat acte/acţiuni”.