Pierderea dintilor poate duce la aparitia unor complicatii cum ar fi: afectarea masticatiei, a fizionomiei, migrari ale dintilor, atrofii ale crestelor, modificari de comportament etc.
Masticatia este afectata in principal cand se pierd dinti din zona laterala. Aceasta determina o diminuare a eficientei de triturare a alimentelor, pacientul necesitand un timp mai indelungat pentru masticatie, cu solicitarea dintilor restanti. Suprasolicitarea lor poate duce la imbolnavirea cu pierderea prematura a acestora.
Afectarea fizionomiei se produce in cazul pierderii unor dinti frontali. Uneori acesti pacienti pot suferi modificari de comportament prin infirmitatea pe care acestia considera ca o produce lipsa dintilor in zona vizibila.
Migrarile dentare determina dezechilibre ale aparatului dento-maxilar, cu aparitia contactelor nefiziologice intre dinti. Inclinarile dintilor cresc riscul aparitiei cariilor si a imbolnavirilor parodontale prin imposibilitatea realizarii unei igiene riguroase si a impactului alimentar asupra gingiei. Aceste situatii pot complica protezarea sau pot impune chiar un tratament ortodontic al dintilor limitrofi. Din pacate sunt insa si cazuri cand migrarile sunt sesizate prea tarziu de catre pacient, extractia dintelui interesat fiind necesara chiar daca aspectul si implantarea lui este sanatoasa.
Uneori se pot intalni si manifestari musculare date de o solicitare inegala, asimetrica a muschilor faciali, caracterizate prin aparitia spasmelor si durerilor musculare.
Medicul stomatolog are obligatia de a face cunoscute pacientilor complicatiile pe care lipsa dintilor o poate produce si de a-l convinge asupra importantei instituirii unui tratament cat mai precoce.
Dr. Ada Epistatu
Medic stomatolog