Ordonanta guvernamentala prin care, de luni, le va fi interzis avocatilor parlamentari sa pledeze in anumite cauze a starnit deja controverse. Daca unii saluta initiativa, pe care o asteptau mai de mult, cei mai multi se considera jigniti, pe motiv ca promovarea actului normativ ar putea sugera ideea ca ei ar fi corupti.
Unul din cei care nu este de acord cu ordonanta este deputatul PSD Cornel Badoiu, un avocat cunoscut. El ne-a declarat ca ordonanta i se pare o masura demagogica, in sensul ca prin actul normativ nu se asaneaza fenomenul coruptiei din Romania si arata ca nu exista nici o incompatibilitate intre calitatea de avocat pledant si cea de parlamentar. Mai mult, spune el, prin adoptarea acestei masuri este jignit atat corpul avocatilor, cat si cel al magistratilor, deoarece asupra lor va plana suspiciunea ca fac sau accepta traficul de influenta, deci ca ar fi corupti.
„Ordonanta nu-si are justificarea, pentru ca avocatul nu face altceva decat ca, pe baza de argumente, sa propuna o solutie magistratului, care este singurul in masura sa decida conform legii, si treaba asta o face in public, in prezenta celorlalte parti, a avocatilor acestora, deci totul este la vedere. Nu face nimic pe ascuns acest avocat parlamentar. Acceptand aceasta interdictie implicit am accepta ca prezumtia de nevinovatie nu mai functioneaza si ca dreptul la aparare poate fi ingradit. In plus, se ingradeste si dreptul de a-si alege aparatorul”, declara Badoiu. „Eu imi fac meseria onest si nu vreau sa planeze asupra mea nici o suspiciune. Daca exista suspiciuni cu privire la un parlamentar-avocat, sa-l arate cu degetul. Eu nu o sa votez aceasta ordonanta, sa fie clar”, spune Badoiu.
Senatorul UDMR Peter Ekstein este mai mult decat revoltat. „Aceasta ordonanta este neconstitutionala si nelegala. O mana de oameni nu poate constitui o urgenta nationala”, spune senatorul, care considera o sfidare acest gest din partea guvernului, mai ales ca abia s-a discutat la Constitutie problema ordonantelor de urgenta. Senatorul considera ca ceea ce a facut Executivul „este un afront adus parlamentarilor, mai ales ca statutul senatorilor si deputatilor trebuie reglementate prin lege. Desi spune ca actul normativ nu-l priveste personal, in sensul ca nu pledeaza in cauzele reglementate acum, deputatul PRM Lucian Bolcas se declara si el contra ordonantei. „Niciodata nu o sa fiu de acord cu un act jignitor pentru profesia pe care o practic”, declara deputatul. „Ordonanta demonstreaza impotenta presedintelui PSD de a aduce la o stare de decenta normala propriii parlamentari ce se pretind avocati si care nu urmaresc in aceasta nobila profesie decat interese mercantile”, sustine deputatul.
Senatorul PRM Viorel Dumitrescu, cel care este si avocatul lui Miron Cozma, nu are o parere prea buna despre actul normativ. „Care sa fie acele instante care sa fie atat de impresionate de calitatea de parlamentar a unui avocat incat sa dea solutii favorabile?”, se intreaba senatorul, care sustine ca nu a intalnit nici un astfel de caz in cariera sa. Dumitrescu spune ca are cateva dosare care contravin acum ordonantei, insa pentru acestea are deja contracte incheiate, deci va duce pana la capat aceste dosare.