54% dintre tineri iau masa în oraș cel puțin o dată pe săptămână, iar prânzul este momentul preferat al zilei pentru a ieși la restaurant. De asemenea, 63% consideră că locația este foarte importantă. Restaurantele din zone centrale, cu design aparte și atmosferă cozy, sunt preferate de tinerii între 18 și 40 de ani, arată analiza.

Designul atractiv, atmosfera relaxată și un meniu concis și memorabil sunt esențiale în alegerea unui restaurant. Pentru Millennials și Generația Z, un loc devine destinație de referință doar dacă reușește să le ofere o experiență completă, nu doar o masă bună.

Cum e influențată industria HoReCa

„Tinerii influențează direcția industriei, iar restaurantele trebuie să răspundă așteptărilor unei piețe din ce în ce mai sofisticate. Dacă înainte restaurantele mizau pe meniuri extinse și un decor clasic, noile generații caută acum experiențe autentice, interacțiune și spații care oferă mai mult decât o simplă masă.

Millennials și Gen Z au redefinit așteptările, iar impactul pandemiei a consolidat tendința de a prioritiza atmosfera, flexibilitatea și elementele care transformă o ieșire la restaurant într-o experiență memorabilă. Astăzi, tinerii nu mai caută doar un loc unde să mănânce, ci un spațiu unde să trăiască și să împărtășească momente memorabile”, a spus Ramona Popescu, Head of Marketing City Grill Group.

Livetext – Funeraliile Papei Francisc au loc la Vatican. Donald Trump s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski înainte de înmormântare
Recomandări
Livetext – Funeraliile Papei Francisc au loc la Vatican. Donald Trump s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski înainte de înmormântare
generatia z si millennials la restaurant (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Factori decisivi în alegerea unui restaurant sunt proximitatea, ambientul, meniul scurt, dar bine gândit, și recomandările din social media, în special TikTok și Instagram. Locația joacă un rol important, restaurantele aflate în zone centrale sau percepute ca fiind „cool” având un avantaj competitiv.

În egală măsură, atmosfera generală influențează decizia de consum, tinerii preferând spații moderne, aerisite, cu un design minimalist și elemente naturale care creează un cadru relaxant și instagramabil. Meniul, deși mai restrâns, trebuie să fie atent selecționat, incluzând preparate semnătură, opțiuni sănătoase și ingrediente de calitate.

Restaurantele sunt descoperite pe internet

Descoperirea noilor restaurante se face preponderent prin social media, unde TikTok și Instagram au un rol decisiv: platingul creativ, vizualurile atractive și recomandările influencerilor pot transforma rapid un restaurant într-o destinație populară. Pe lângă aceste aspecte, tinerii pun tot mai mult accent pe experiența socială pe care o oferă un restaurant, căutând locații care facilitează interacțiunea, fie prin evenimente tematice, fie prin servicii prietenoase și personalizate.

Donald Trump se laudă că a convins și Rusia, și Ucraina să semneze acordul de pace și vrea o întâlnire între Putin și Zelenski
Recomandări
Donald Trump se laudă că a convins și Rusia, și Ucraina să semneze acordul de pace și vrea o întâlnire între Putin și Zelenski

„Fiecare restaurant ar trebui să aibă cel puțin un preparat iconic, ceva ce nu găsești în altă parte. Cocktailurile creative, cu un aspect atractiv, sunt la fel de importante ca mâncarea. Și bineînțeles, ingrediente locale, proaspete și o prezentare atentă, generațiile mai tinere fiind mai atente la sustenabilitate și la estetica farfuriei. O altă tendință tot mai vizibilă în ultimii ani este flexibilitatea meniului. Vegetarienii, veganii și cei care au preferințe alimentare specifice vor alternative incluse natural în meniu, nu ca o excepție”, a mai afirmat Ramona Popescu.

Astfel, potrivit analizei, frecvența ieșirilor la restaurant și preferințele consumatorilor diferă semnificativ între generații, influențând dinamica HoReCa.

Câți bani cheltuiesc românii când ies în oraș

Tinerii între 18 și 24 de ani ies frecvent în oraș, preferând cafenelele, brunch-urile și ieșirile cu prietenii, iar la restaurant – o dată pe săptămână. Pentru ei, experiența este mai degrabă socială, decât gastronomică. Spațiile de socializare și selecția internațională de preparate, fără a fi prea extinsă, sunt aspecte esențiale și cheltuiesc între 150 și 300 lei per ieșire.

Cei din categoria 25-30 de ani frecventează pub-uri și lounge-uri de două-trei ori pe săptămână. Relația cu personalul este importantă, preferând ospătari prietenoși, dar cool și familiarizați cu meniul. De asemenea, preferă restaurante situate în zone naturale, unde se pot plimba, iar bugetul lor per ieșire variază între 200 de lei, doar pentru băutură, și poate ajunge până la 400 de lei, când ies și la masă.

Înalta Curte a anulat decizia judecătorului Curții de Apel Ploiești de suspendare a hotărârii CCR privind alegerile din 2024. Principalele reacții
Recomandări
Înalta Curte a anulat decizia judecătorului Curții de Apel Ploiești de suspendare a hotărârii CCR privind alegerile din 2024. Principalele reacții

Cei din segmentul 31-40 de ani prioritizează calitatea mâncării și a serviciilor, ies zilnic la prânz și de două-trei ori pe săptămână seara. Pentru această categorie, experiența unei cine de calitate este completată de localizarea restaurantului, atmosfera, muzica și povestea locului, aspecte care contribuie la loializarea clienților. Iar bugetul alocat pentru o ieșire variază între 300 și 500 de lei, în funcție de durata petrecută în restaurant.

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Dacă nu mă căsătoresc cu tine, voi deveni preot”. Și așa i-a fost destinul. Refuzul Amaliei i-a traiectoria vieții lui Jorge Mario Bergoglio și așa a început povestea lui Papa Francisc. Cum arată acum femeia și ce spune despre el / FOTO
Unica.ro
„Dacă nu mă căsătoresc cu tine, voi deveni preot”. Și așa i-a fost destinul. Refuzul Amaliei i-a traiectoria vieții lui Jorge Mario Bergoglio și așa a început povestea lui Papa Francisc. Cum arată acum femeia și ce spune despre el / FOTO
Ce s-a întâmplat cu Sorina Săcărin, fetița din Baia de Aramă, adoptată de o familie din SUA. Este de nerecunoscut, iar viața ei s-a schimbat la 180 de grade
Viva.ro
Ce s-a întâmplat cu Sorina Săcărin, fetița din Baia de Aramă, adoptată de o familie din SUA. Este de nerecunoscut, iar viața ei s-a schimbat la 180 de grade
Julieta Szönyi a fost înmormântată. Poza din tabloul funerar e tulburătoare. Cine este soțul văduv, împietrit de durere: "Ne-am iubit cu toată puterea sufletului"
Libertateapentrufemei.ro
Julieta Szönyi a fost înmormântată. Poza din tabloul funerar e tulburătoare. Cine este soțul văduv, împietrit de durere: "Ne-am iubit cu toată puterea sufletului"
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
Adevarul.ro
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
Diana Dumitrescu, dezvăluiri neștiute despre începutul carierei în actorie: „Mă amuză tare acum când îmi amintesc”
Elle.ro
Diana Dumitrescu, dezvăluiri neștiute despre începutul carierei în actorie: „Mă amuză tare acum când îmi amintesc”
După moartea lui Rareș Ion, Rebecca Lăzărescu, prietenă cu tânărul, a început să vorbească! Le-a spus tot anchetatorilor! Cine este Ana, adolescenta de 14 ani care a murit de supradoză în urmă cu 9 luni. Dezvăluiri cutremurătoare
Unica.ro
După moartea lui Rareș Ion, Rebecca Lăzărescu, prietenă cu tânărul, a început să vorbească! Le-a spus tot anchetatorilor! Cine este Ana, adolescenta de 14 ani care a murit de supradoză în urmă cu 9 luni. Dezvăluiri cutremurătoare
Drumul Morţii E 85 şi-a cerut din nou tributul. Tiberiu a adormit la volan, a provocat un accident şi a luat cu el încă o viaţă
Observatornews.ro
Drumul Morţii E 85 şi-a cerut din nou tributul. Tiberiu a adormit la volan, a provocat un accident şi a luat cu el încă o viaţă
Horoscop 26 aprilie 2025. Săgetătorii au șansa de a ajunge la o stare de armonie interioară pe care nu au mai trăit-o de mult, dar le-a lipsit
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2025. Săgetătorii au șansa de a ajunge la o stare de armonie interioară pe care nu au mai trăit-o de mult, dar le-a lipsit

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI