Anuntul Guvernului potrivit caruia 22.000 de oameni din 22 de societati isi vor pierde locurile de munca, a starnit reactii diferite. In vreme ce brasovenii ameninta in strada cu ciomege si bate pentru a-si pastra locurile de munca, in Bucuresti viitori someri se inscriu singuri pe listele de disponibilizati.
La uzinele „Republica” din Bucuresti halele erau goale. Numai cativa muncitori isi faceau de lucru pe langa utilaje. Muncitorii nu si-au mai luat salariile din noiembrie 2002, iar din ianuarie fabrica nu mai are curent electric decat la cota de avarie si nici apa. In aceste conditii, Ordonanta Guvernului prin care disponibilizatii vor lua pana la 17 salarii compensatorii a picat ca o mana cereasca pentru multi muncitori. Din cei 1.550 de angajati, 550 trebuie sa fie disponibilizati. Spre deosebire de brasoveni si hunedoreni, multi angajati de la Republica s-au inghesuit sa fie disponibilizati pentru a primi intre 15 si 17 salarii compensatorii. Constantin Boboc este sudor, are 51 de ani si castiga 6,5 milioane lei lunar. „De 24 de ani lucrez aici. Acum vreau sa ies cu ordonanta asta, ca anul viitor ies la pensie”, spune Boboc. Si Paul Vlaicu (51 ani) a fost de acord sa fie pe lista de disponibilizari, pentru ca mai are un an pana la pensie: „Lucrez de 34 de ani aici ca lacatus si vreau sa plec acum pentru ca dupa aceea nu mai prind salarii compensatorii”. Lista de disponibilizari s-a completat extrem de rapid mai ales ca „acum suntem la patron si nu mai pupam noi compensatorii”, dupa cum spunea un muncitor. Uzina Republica tocmai a fost cumparata de o firma ruso-americana, motiv pentru care (in conditiile razboiului din Irak) in fabrica erau mai multi paznici decat muncitori.
Nici nu s-au stins ecourile hotararii Guvernului de a face concedieri colective, ca la Faur deja s-au dat preavizele care expira pe 4 aprilie. De aici, din 3.445 de angajati trebuie sa plece 650. Liderul de sindicat, Laurentiu Naciu, spune ca numai 5% din cei 650 sunt nemultumiti, in rest „oamenii au inteles situatia”. Sanda Ocneanu (51 ani, magazioner) mai are trei ani pana la pensie si a vrut sa primeasca preavizul pentru ca „este o situatie grea si trebuie s-o intelegem, in plus colega mea are o situatie mai dificila la cei 44 de ani ai sai si am preferat sa plec eu”. Si Victor Enache (51 ani, metalurgist) „s-a pus pe lista”. Cu cele aproape zece milioane lei pe care le ia acum isi va achita restanta la intretinere si apoi „un an jumate iau niste bani si apoi ies la pensie”.
„Pierderea locului de munca nu este un lucru usor pentru nimeni, dar a trecut vremea batelor. Si noi am protestat in strada, dar civilizat. Si apoi, daca e sa punem problema altfel, la noi nu s-au pompat bani de la bugetul statului ca la Brasov”, spune liderul de sindicat de la Faur.