Multe persoane supraponderale se plang ca, in ciuda faptului ca tin cu sfintenie diete stricte, nu reusesc sa slabeasca nici macar un kilogram.
E adevarat ca in majoritatea cazurilor pasul urmator il reprezinta vizita la un medic specializat in nutritie, medicina de familie sau boli interne. Medicul e cel care constata daca dietele tinute sunt potrivite tipului de metabolim ori daca sunt incriminate si alte afectiuni ce impiedica pierderea in greutate. Dintre cauzele de obezitate, disfunctiile glandulare sunt responsabile de mai putin de 1% din cazuri si sunt reprezentate de hipotiroidie, boala Cushing, insulinomul, afectiuni hipotalamice, hipofizare, hiperprolactinemie, care apare dupa sarcina si e raspunzatoare de cresterea in greutate dupa nastere, contrar asteptarii, de pierdere in greutate!
Hipotiroidia determina scaderea consumului energetic, a necesitatilor calorice. Pacientul obez cu boala Cushing sau hiperadrenocorticismul se caracterizeaza prin fata rotunda “luna plina” si depozit de grasime la nivel cervical si supraclavicular.
Insulinomul cauzeaza obezitate prin secretie crescuta de insulina ce provoaca hipoglicemie, foame si implicit cresterea aportului caloric.
Deci o foame de nepotolit la un obez cu glicemie scazuta trebuie sa indrume pacientul catre medic pentru investigatii amanuntite.