Un centru de vaccinare din Codlea, un oraș cu aproximativ 22.000 de locuitori din județul Brașov, s-a deschis pe 15 februarie, inițial pentru „cadre militare și alte cadre militare din sistem”, dar și pentru „publicul larg, la un moment dat”. 

Un altul a fost inaugurat pe 15 martie, în incinta sălii de sport din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2. Ambele centre sunt sub coordonarea primăriei.

Pentru primele două săptămâni de operare, salariile personalului s-au plătit la timp, în martie. Apoi plățile s-au oprit. 

„Este inadmisibil să fim tratați așa”

La început de iunie, după ce nu și-au primit salariile din martie încoace, mai mulți angajați de la cele două centre de vaccinare anti-COVID din Codlea au decis să protesteze.

Cum? Și-au exprimat ofurile pe un grup comun de WhatsApp.

Cum au dat vina autoritățile unele pe altele pentru întârzierea salariilor la două centre de vaccinare

„În luna iunie, să nu faci plățile nici măcar pe martie, e cam mult să spună că a încurcat ceva!”, a comentat un angajat. 

Dragi colegi, medici, asistenți și registratori, cred că s-a cam umplut paharul. Nu se poate ca un grup de oameni de la cele mai înalte structuri ale statului locale și centrale să-și bată joc de munca noastră. Este inadmisibil să fim tratați așa, să fim duși cu zăhărelul de la o zi la alta, de la o săptămână la alta, de la o lună la alta.

Un cadru medical într-un grup privat de WhatsApp

Întârzierile de plăți pentru angajații din centrele de vaccinare nu au fost un caz izolat în Codlea. 

Greva la Carei

Pe 9 iunie, angajații de la un centru de vaccinare din Carei și-au întrerupt activitatea timp de două ore în semn de protest față de neplata salariilor. Aceștia își așteptau banii din aprilie. 

Cum au dat vina autoritățile unele pe altele pentru întârzierea salariilor la două centre de vaccinare
Captură reportaj Digi24. Grevă la Carei

Întârzieri cu plata personalului din centrele de vaccinare au avut loc și în martie.

În 15 martie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România a spus că niciun medic din centrele de vaccinare nu își primise banii de două luni. 

Fostul ministrul al sănătății Vlad Voiculescu a răspuns că nu știa de situație și a dat vina pe un funcționar public din cadrul ministerului, care ar fi uitat să completeze o hârtie.

Tarifele orare pentru personalul din centrele de vaccinare

Recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare au fost reglementate prin Ordonanța de Urgență nr. 3/2021 din 15 ianuarie 2021.

Personalul este plătit cu un tarif orar, în funcție de numărul de ore lucrate, în baza unui contract de prestări servicii:

a) 90 de lei/oră pentru medici;

b) 45 de lei/oră pentru asistenţi medicali;

c) 20 de lei/oră pentru registratorii medicali.

Traseul banilor de la minister la personalul din centrele de vaccinare

Cheltuielile pentru plata personalului medico-sanitar şi registratorii medicali din centrele de vaccinare împotriva COVID-19 se finanţează din transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetele locale, conform Ordonanței de Urgență nr. 3/2021.

Finanţarea se acordă în baza unor contracte de finanţare încheiate între direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti cu reprezentanţii legali ai autorităţilor administraţiei publice locale, care au organizat centrele de vaccinare împotriva COVID-19 în alte locaţii decât cele din cadrul unităţilor sanitare.

E un conglomerat instituțional format din mai mulți actori: administrațiile locale în administrarea cărora se află unele centre de vaccinare, direcțiile de sănătate publică, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor.

Care e circuitul banilor pentru centrele de vaccinare împotriva COVID-19.

  1. Autoritățile locale solicită finanțare pentru centrele de vaccinare aflate în administrația lor de la direcțiile județene de sănătate publică (DSP).  
  2. DSP-urile centralizează toate cererile, pentru toate centrele din județ. 
  3. În următorul pas, direcțiile de sănătate publică (DSP-urile) formulează o cerere de finanțare de la Ministerul Sănătății.
  4. Ministerul Sănătății centralizează toate cererile de la DSP-uri.
  5. Suma respectivă este solicitată apoi de la Ministerul de Finanțe. 
  6. Ministerul de Finanțe alimentează conturile DSP-urilor. 

Dacă, de exemplu, autoritățile locale nu trimit la timp documentele către DSP-uri, acestea nu pot solicita finanțare la minister în termenul dat. În felul ăsta, apar decalaje, și salariile rămân neplătite. 

„Ideea e că a trebuit să se aștepte pe alocuri ca toată această structură pe care v-am descris-o să își termine toate formalitățile. A trebuit să centralizăm toate informațiile, fiecare să solicite banii de care are nevoie, noi am strâns toate documentele, s-a deschis contul respectiv pentru fiecare DSP și Ministerul de Finanțe, în urma solicitării Ministerului Sănătății, a virat banii respectivi”, a explicat pentru Liberarea o sursă din Ministerul Sănătății.

Unde s-a blocat circuitul plăților pentru centrele din Codlea?

Primăria Codlea: Documentele de decont s-au depus la timp

Ștefan Octavian Ciolan e administrator public al orașului Codlea și coordonator al centrelor de vaccinare din partea administrației locale.

Acesta spune pentru Libertatea că administrația locală a depus la timp către DSP Brașov deconturile pentru cheltuielile cu centrele de vaccinare, inclusiv pentru salariile personalului. 

Cum au dat vina autoritățile unele pe altele pentru întârzierea salariilor la două centre de vaccinare
Ștefan Octavian Ciolan, coordonator al centrelor de vaccinare Codlea, din partea administrației locale

În contractele dintre DSP-uri și administrațiile publice, se precizează că toate documentele pentru decontul cheltuielilor pentru o lună trebuie trimise către DSP-uri până pe data de 5 a lunii următoare, explică Ciolan. 

Pentru centrele din Codlea, documentele s-au depus la timp, spune administratorul. 

  • Decontul pentru luna martie a fost depus pe 5 aprilie 
  • Decontul pentru luna aprilie a fost depus pe 5 mai
  • Decontul pentru luna mai a fost depus pe 4 iunie

DSP Brașov: Nicio primărie nu depune tot ce trebuie la timp

Magda Hagiu, directorul economic de la DSP Brașov, spune pentru Libertatea că, într-adevăr, banii pentru martie și aprilie au venit cu întârziere de la minister. „Dar nu vă pot spune de ce. Probabil nu sunt bani”.

Banii pentru plata salariilor angajaților de la centrele de vaccinare din Codlea – pentru martie și aprilie – au venit la DSP Brașov de la Ministerul Sănătății abia pe 11 iunie. 

Pe 14 iunie, DSP Brașov i-a plătit către administrația locală, care apoi i-a virat personalului din centre. 

Vorbim de o întârziere de peste două luni.

Niciodată, nicio primărie nu își depune tot ce trebuie în momentul respectiv. Ei reclamă, dar ei, ca primării, nu sunt în stare să trimită toate documentele. De aici s-au produs multe decalaje.

Magda Hagiu, director economic:

Unde s-au blocat plățile. Saci vs pubele

Pentru centrele de vaccinare din Codlea, directorul economic de la DSP Brașov spune că primăria a depus decontul pentru luna martie abia pe 22 aprilie.  

Ciolan, administratorul public al orașului, declară altceva. Și decontul pentru martie a fost depus la timp, pe 5 aprilie. 

„Asta e o gogoriță. Toate documentele le-am trimis la timp, conform contractului încheiat cu ei”, spune Ciolan. 

Dar administratorul recunoaște apoi că cei de la DSP au cerut clarificări pentru cheltuielile din martie. 

Ce clarificări?

„În sensul că ne-au scos de la plată containerele, europubele alea galbene, nu au vrut să le plătească, pentru că au spus că ne-au pus la dispoziție saci pentru infecțioase. Eu le-am zis, doamnelor, nu pot să țin deșeurile periculoase în sac. Eu trebuie să le pun într-o pubelă. Cum să nu îmi decontați? Astea au fost clarificările care au parvenit ulterior. În data de 22 aprilie astea au fost lămuririle pe care noi le-am dat”, explică Ciolan. 

Dar era deja depășit termenul legal ca DSP-ul să solicite banii de la minister.

„Zeci de file de documente, de rapoarte”

„Din păcate, în fluxul ăsta al documentelor, toată lumea trebuie să fie punctuală”, declară pentru Libertatea dr. Andrea Neculau, director DSP Brașov. 

Celelalte centre de vaccinare din județ fuseseră plătite pentru martie, adaugă aceasta. 

Cum au dat vina autoritățile unele pe altele pentru întârzierea salariilor la două centre de vaccinare
Andrea Neculau, director DSP Brașov. Fotografie via brasovmetropolitan.ro

„Doar Codlea întârziase. De aia s-au și supărat. Dar toată lumea trebuie să înțeleagă că e un circuit al banilor”, spune Neculau. „Codlea a trimis documentele, dar nu au fost complete”.

Dar, încă o dată, pe tot acest drum nu există nici rea-voință, nici tărăgănare, este practic un flux al banilor. Vă asigur că s-a muncit în zeci de file de documente, de rapoarte, noi avem deja un raft întreg de la cele peste 22 de centre de vaccinare.

Directorul DSP Brașov:

„Vă asigur că s-a muncit non-stop”, adaugă directorul.

Director DSP: „Este o neîncredere în autorități, în sistem”

Cert e că personalul de la centrele de vaccinare din Codlea a rămas cu salariile neplătite mai mult de două luni. Și și-a exprimat supărarea pe grupul de WhatsApp.

„Pe bună dreptate”, spune directorul DSP Brașov. 

Apoi completează: „Le-a explicat medicul coordonator, au ales să nu înțeleagă, au ales să facă această presiune către dumneavoastră (media, n.r.), cu neîncrederea că banii vor fi plătiți. Este o neîncredere în autorități, în sistem. Din punctul ăsta de vedere nu a lipsit comunicarea”, precizează Neculau.

Citeşte şi:

„Inocența” adulților privind educația sexuală condamnă, anual, mii de tinere la sărăcie sau moarte. Iar politicienii români se fac că nu văd

Rezolvarea subiectelor la limba română de la Evaluare Națională 2021. Explicațiile date de o profesoară

Caniculă, de azi, în aproape toată țara. Care sunt zonele vizate de cod galben și cod portocaliu

Nicolae Mitea a ajuns într-o situație disperată. Ce a ajuns să facă pentru bani: "Vreau o casă ca să supraviețuiesc"
PARTENERI - GSP.RO
Nicolae Mitea a ajuns într-o situație disperată. Ce a ajuns să facă pentru bani: "Vreau o casă ca să supraviețuiesc"
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Playtech.ro
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
O adolescentă a murit în momentul în care se iubea într-o maşină cu un bărbat mai în vârstă, în Brazilia
Observatornews.ro
O adolescentă a murit în momentul în care se iubea într-o maşină cu un bărbat mai în vârstă, în Brazilia
Horoscop 3 august 2021. Taurii pot descoperi soluții pentru probleme cu care își bat capul de mai multe luni
HOROSCOP
Horoscop 3 august 2021. Taurii pot descoperi soluții pentru probleme cu care își bat capul de mai multe luni
Ce a făcut sportiva care a primit nota 0.0 la Jocurile Olimpice de la Tokyo. VIDEO aici
Știrileprotv.ro
Ce a făcut sportiva care a primit nota 0.0 la Jocurile Olimpice de la Tokyo. VIDEO aici
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!
PUBLICITATE
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!