Spania, paradisul interlopilor și al mafioților din toată lumea

Potrivit AFP, de la traficanții de droguri la infractorii sexuali și cibercriminali, fugarii din întreaga lume se îndreaptă către paradisurile de coastă ale Spaniei. Însă șansele lor de a scăpa de justiție sunt mici, după cum subliniază poliția.

Fernando Gonzalez, șeful unei unități de elită a poliției spaniole înființată în 2004 pentru a vâna infractorii fugari, afirmă: „Arestăm oameni noi în fiecare zi. Spania rămâne un loc foarte atractiv pentru traficanți”.

Mafioți celebri, arestați în Spania

În ultimul an, unitatea lui Gonzalez a arestat 460 de fugari – în majoritate străini – în toată Spania, o creștere față de cei 390 din 2023. Ritmul nu a încetinit nici în acest an, cu arestări recente de profil înalt care subliniază atracția continuă a țării europene pentru fugari.

În octombrie 2024, poliția din Barcelona l-a arestat pe cetățeanul sârb Nikola Vusovic, un presupus lider al unei importante bande criminale din Muntenegru. La începutul acestui an, ofițerii l-au arestat pe liderul unui grup mafiot peruan brutal, Omar Luis Castaneda, lângă orașul mediteranean Alicante, pentru presupusa sa implicare în 16 crime în țara latino-americană. Tot în Alicante, în 2024, un român, căutat pentru trafic de droguri, și-a modificat înfățișarea ca să nu fie prins. A slăbit, și-a îndepărtat 70% dintre tatuajele de pe corp, și-a injectat botox și chiar și-a modificat amprentele, însă a fost prins și arestat.

Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam
Recomandări
Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam

De ce Spania?

Rolul Spaniei ca refugiu pentru cei care încearcă să evite justiția este „istoric”, după cum afirmă un investigator francez pentru AFP sub condiția anonimatului: „Nu este doar un ascunziș pentru fugari… este și casa unor infractori de carieră care operează între Maroc, Spania și Franța”.

Spania este a doua cea mai vizitată țară din lume, primind un număr-record de 94 de milioane de turiști străini anul trecut. Acest lucru face mai ușor pentru fugari să treacă neobservați.

„Este un loc cu o calitate ridicată a vieții. Este ușor să închiriezi vile liniștite cu piscine. Oamenii se integrează”, explică investigatorul francez Carlos Bautista. Avocat de apărare penală și fost judecător de extrădare, el adaugă că locația Spaniei „la răscruce” între Europa, America și Africa o face un ascunziș natural pentru infractorii fugari.

Cum sunt prinși interlopii și mafioții

Majoritatea fugarilor sunt găsiți de-a lungul coastei mediteraneene a Spaniei, unde sunt concentrate comunitățile de expatriați. Malaga și Marbella de pe Costa del Sol, care au fost mult timp destinații populare pentru expatriații și turiștii britanici, sunt alegeri de top pentru infractorii în fugă, spune Bautista.

Toate rachetele din arsenalul Iranului: care sunt acestea și cât de departe pot lovi în teritoriul Israelului
Recomandări
Toate rachetele din arsenalul Iranului: care sunt acestea și cât de departe pot lovi în teritoriul Israelului

Însă a sta ascuns pe coastă nu garantează siguranța – acestea sunt regiuni cu unele dintre cele mai ridicate rate de arestare. Gonzalez descrie situația ca pe „un joc de-a șoarecele și pisica”, adăugând: „De obicei îi găsim. Doar că durează”.

Poliția atribuie succesul lor interceptărilor telefonice, monitorizării rețelelor sociale și, mai presus de toate, cooperării internaționale strânse. Prin ENFAST, o rețea de ofițeri de poliție din toată Europa care lucrează împreună pentru a localiza infractori căutați la nivel internațional, Spania a devenit un lider în arestările transfrontaliere.

„Spania este extrem de activă în extrădări. Mai devreme sau mai târziu, fugarii sunt prinși”, concluzionează Bautista. Chiar dacă unii fugari pot trăi liniștiți printre noi pentru o vreme, Gonzalez subliniază că acest lucru nu înseamnă că vor scăpa pentru totdeauna.

Pereții unității sale de elită sunt tapetați cu fotografii și amintiri din ani de operațiuni, un memento constant al determinării lor de a aduce infractorii în fața justiției.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

Janika 28.05.2025, 16:27

Nu ne interesează! La noi interlopii sunt in politică și sunt prieteni cu infractorii de polițiști!! Le cântă manele mass-media!!! Îi rabdă poporul mămăligar

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.