Mergi direct la conținut »
Internetul, sursă de tensiune în familie

O cincime dintre părinți și copii declară că Internetul și dispozitivele conectate pot fi o sursă de tensiune în familie, având în vedere că tendința este să petrecem tot mai mult timp în mediul online, potrivit unui studiu Kaspersky Lab și iconKids & Youth.

De Paul Barbu,

Dacă, în trecut, părinții erau prima variantă la care apelau copiii în căutare de răspunsuri sau sfaturi, unul din patru părinți (23%) respondenți spune că acum copiii preferă să intre online decât să i se adreseze.

Aproape jumătate (42%) dintre părinți nu sunt în lista de prieteni a copiilor lor, pe rețelele de socializare, iar – pentru unul din cinci părinți (18%) –  motivul este jena pe care copiii ar simți-o. Pe scurt, o cincime dintre părinți (21%) și copii (22%) spun că Internetul poate cauza tensiuni în familie. Îngrijorător, unul din trei părinți (31%) crede că Internetul îl izolează de copiii săi.

Aceleași dispositive, aceeași ceartă

Conflictul ar putea fi exacerbat de faptul că dispozitivele folosite pentru a intra online sunt adesea comune. Două treimi dintre familiile participante la studiu au spus că folosesc în comun un computer. Prin urmare, 31% dintre părinți se plâng că al lor copil a stricat ceva la dispozitivul conectat sau l-a infectat cu un virus în timp ce era online (30%), iar un sfert (24%) au fost nevoiți să plătească ceva ce a comandat sau descărcat copilul. Similar, 13% dintre copii își acuză părinții că au stricat un aparat, iar 16% se plâng că părinții lor le-au șters, din greșeală, informații de-ale lor.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

“Este normal ca utilizarea – mai ales în mod greșit – în comun a dispozitivelor conectate la Internet să devină un motiv de conflict în familie. Însă faptul că petrecem tot mai mult timp online schimbă relațiile între membrii familiei”, spune. Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab.

Un studiu recent, realizat de Centrul de cercetare al Comisiei Europene, subliniază o tendință în creștere, aceea ca frații și familia în formulă extinsă să preia un rol mult mai important în activitățile online ale copiilor. Deloc surprinzător, copiii recurg, instinctiv, la persoana care li se pare capabilă să rezolve probleme tehnice, să le dea sfaturi și răspunsuri obiective la întrebări delicate.

„Acest lucru subliniază cât este de important ca părinții să își dezvolte competențe în domeniul tehnologiei și să construiască relații de încredere cu copiii lor, dar și să stabilească reguli elementare de folosire a Internetului și a dispozitivelor, pentru a evita conflictele. În același timp, și dezvoltatorii de programe și de rețele de socializare ar trebui să creeze instrumente mai “prietenoase” cu familia.”, a declarat Janice Richardson, Senior Advisor la European Schoolnet.

Cercetarea, care a avut în vedere peste 3.700 de familii din șapte țări, ne oferă informații despre modul în care lumea digitală schimbă dinamica familiei tradiționale.

Close
Închide
  Close