-
Ian Brzeziński este fiul lui Zbigniew „Zbig” Brzeziński, unul dintre diplomații de top ai Statelor Unite ale Americii. A revoluționat politica externă a SUA, alături de Henry Kissinger și Samuel Huntington.
-
În perioada aderării României la NATO, Ian Brzeziński a fost adjunct al șefului Pentagonului pentru Europa.
-
Ian Brzeziński este decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de cavaler, distincție acordată de președintele României.
-
Întreaga familie Brzeziński a militat pentru aderarea României la NATO.
-
România a intrat în NATO în 2004, după un eșec în 1997, la Summitul de la Madrid.
-
Ian Brzeziński a fost la București, pentru a participa la Summitul celor Trei Mări.
Fostul oficial american a acordat jurnaliștilor Libertatea un scurt interviu despre cum arată România, la 14 ani de la aderarea la NATO.
Familia dumneavoastră a susținut activ aderarea României la NATO. Cum vedeți țara noastră acum, la 14 ani de la aderare?
A fost meritul României. România a fost cea care a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la NATO. A fost mereu determinată să intre. Înainte să intre, dar și după aderare, și-a îndeplinit toate obligațiile. 2% din Produsul Intern Brut este alocat pentru Apărare, ceea ce este important. Am văzut direct trupele românești în acțiune, le-am vizitat în Afganistan, atunci când lucram pentru Guvern. Au fost extrem de curajoși acolo, iar toți americanii le sunt recunoscători românilor pentru rolul pe care îl joacă în NATO.
Ce vă mai amintiți de perioada in care România încerca să ajungă membru NATO?
România a fost foarte determinată să intre în NATO. Am fost mereu impresionat de faptul că, deși nu a intrat de prima dată, nu a renunțat, a rămas pe poziție și a insistat și mai mult. Îmi aduc aminte că membrii guvernului au ieșit și au spus că acela nu a fost un pas în spate, ci o provocare pentru a continua demersurile. Îmi aduc minte că România nu s-a retras din angajamentele sale militare, ci le-a întărit, pentru a demonstra Vestului că România poate să fie un aliat, are capabilitățile necesare în care își poți pune nădejdea.
Este folosită regiunea Mării Negre la adevăratul său potențial?
Este o regiune cu un potențial uriași. Trebuie doar să te uiți la resursele de gaz ale României. Acesta ar putea ajuta nu doar România, ci și restul Europei. Dacă te uiți la Georgia, la Turcia, Ucraina, toate au un potențial economic uriaș. Motivul pentru care regiunea Mării Negre nu prosperă este legat de competiția geopolitică, influențată în cea mai mare parte de agresiunea rusească.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro