Raluca van Staden: De 12 ani, de când am ajuns la Universitatea din Pretoria. În Africa de Sud am pus temelia proiectului, iar aici, în România, am reuşit să-l clădesc.
A început proiectul în Africa de Sud
Cum aţi ajuns la “capătul lumii”?
În 1998, pe când eram asistent la Universitatea din Bucureşti, la Facultatea de Chimie, mi-au fost oferite două burse, una la Zürich şi cealaltă la Pretoria. Am ales-o pe cea de-a doua pentru că acolo am considerat că aveam mai multe de învăţat. Am plecat din România din cauză că nu existau instrumente performante şi abia reuşeam să fac rost de substanţe pentru experimente. La cinci zile după ce am ajuns în Africa de Sud au fost achiziţionate ultimele modele de instrumente. Acolo mi s-a pus la dispoziţie absolut tot ce mi-am dorit, aveam acces non-stop în laborator, iar substanţele ajungeau la două zile după ce le comandam.
Cum v-a venit ideea să faceţi un dispozitiv care să depisteze rapid cancerul?
În Africa de Sud, unde majoritatea populaţiei este extrem de săracă, eu şi echipa de la universitate ne-am gândit cum să creăm dispozitive ieftine şi portabile pentru cei care nu îşi permiteau, din cauza banilor, nici măcar să se deplaseze până la un spital. Am realizat studii în ceea ce priveşte depistarea bolilor precum TBC, SIDA sau hepatita B, care au o rată mare de mortalitate acolo. Fiind tineri, am preferat să publicăm studiile, nu să brevetăm invenţiile. Aşa am făcut şi în cazul hormonilor tiroidieni. Îmi spuneau colegii că, dacă aş fi brevetat invenţia mea, acum aş fi putut să fiu milionară. Eu m-am aruncat să public, aşa m-am mulţumit doar cu faptul că am ajutat oamenii.
«Vreau un produs 100% românesc»
Apoi v-aţi luat “la trântă” cu cancerul.
Da, pentru că această boală nu depinde de zona geografică, ci numai de moştenirea noastră genetică. Ne-am axat pe detecţia cancerului la nivelul moleculelor, înainte să apară simptomele şi tumorile, deci în faza de prevenire. După 12 ani de muncă, am reuşit să dezvoltăm un nou tip de senzor care determină atât tipul de cancer, cât şi intensitatea sa.
Aţi lucrat la proiect împreună cu soţul dv., sud-africanul Jakobus Frederick van Staden, dar laudele au fost îndreptate către dv. Nu e un pic gelos?
Asta s-a întâmplat pentru că eu am luat premiul pentru cea mai bună femeie inventator. E conştient că, atunci când sunt eu lăudată, e lăudată şi munca lui.
Cât durează testele clinice? Când vom avea dispozitivul care depistează cancerul?
Nu e un instrument simplu de realizat. Nu există nici măcar la scară macro, aşa că e destul de greu să-l obţinem miniaturizat. Dar am încredere în MB Telecom. E singura firmă din lume care poate realiza dispozitivul. Am ales să lucrez cu ei pentru a ne mândri cu un produs 100% românesc.
Poate veţi deveni acum bogată…
Mulţumirea mea e să ştiu că foarte mulţi oameni au fost salvaţi cu acest dispozitiv. Banii nu se potrivesc cu activitatea de cercetare. Aţi văzut vreun cercetător bogat?! Eu nu!
E căsătorită cu un om de ştiinţă sud-african
Raluca s-a căsătorit, în urmă cu 9 ani, la Pretoria, cu un cercetător sud-african, pe nume Jakobus Frederick van Staden. Cei doi oameni de ştiinţă au împreună doi copii, un băieţel de 6 ani şi o fetiţă de doi ani. În 2007, au hotărât să se mute în România. “De ce am venit acasă? Pentru că nu puteam să mă asociez cu Universitatea din Pretoria, fiindcă Universitatea din Bucureşti a rămas în sufletul meu, deoarece mi-era dor de locurile de acasă, de părinţi şi de rude. Am venit la Bucureşti să fac o echipă solidă, care să realizeze ceva pentru România. Uite că s-a întâmplat să am dreptate şi să câştig trofeul pentru ţara mea”, spune mândră cercetătoarea născută la Câmpulung, judeţul Argeş.
Medalie de aur şi pentru Andreea Marin Bănică
România a obţinut 24 de medalii de aur, 15 de argint, 8 de bronz şi 11 premii speciale la cea de-a 38-a editie a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, care a avut loc între 21 şi 25 aprilie. Printre câştigători s-a aflat şi Andreea Marin Bănică. Fosta vedetă TV a primit medalia de aur pentru un produs destinat bebeluşilor: body-ul cu chiloţel extensibil.