MENIU CAUTĂ
, de Dragoș Sasu

INTERVIU / Președintele Consiliului Național al Kurzilor din România: „Erdogan are o fobie pentru kurzi. Cum aude numele kurd, cum are amețeli”

INTERVIU / Președintele Consiliului Național al Kurzilor din România: „Erdogan are o fobie pentru kurzi. Cum aude numele kurd, cum are amețeli”
Distribuie

Turcia desfășoară de mai bine de două săptămâni o ofensivă împotriva milițiilor kurde din nordul Siriei. Operaţiunea militară are ca scop eliminarea organizației kurde YPG , apropiată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formațiune considerată de Ankara ca fiind una teroristă. Reprezentanții comunității kurde susţin că intervenţia Turciei este un genocid şi au cerut sprijin din partea puterilor occidentale. YPG (Unităţile de Apărărare a Poporului) au fost sprijinite de Statele Unite în lupta contra organizaţiei teroriste Stat Islamic. Au făcut faţă cu brio jihadiştilor şi au reuşit să păstreze controlul asupra unor regiuni importante din Siria. Turcia se teme acum că ar putea fi creată o regiune autonomă kurdă, ceea ce ar duce la agitarea spiritele în ţară. Am stat de vorbă cu doctorul Lazkin Fate, președintele Consiliului Național al Kurzilor din România. El spune că operațiunea militară este o ambiție a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.


Puteţi urmări autorul şi pe Facebook: @paginadragossasu


Libertatea: Ce se întâmplă acum în nordul Siriei? 

Dr. Lazkin Fate: Comunitatea kurdă a rămas blocată acolo din cauza atacurilor aeriene turceşti. Toată lumea a văzut că stau în peşteri. Copii, civili, familii au fugit în munți din cauza bombardamentelor din oraşe. Ajutoarele nu ajung, este o linişte totală internațională, dar au noroc că luptătorii rezistă. (…) Eu cred că o să reziste foarte mult. Sper să fie sfârșitul regimului dictatorial Erdogan din zonă. Aţi văzut ce a făcut Turcia şi în privința referendumului din Kurdistanul Irakian, ce poziţie a avut şi ce a făcut. Problema Turciei nu este că PKK este o organizație teroristă. Nu! Erdogan are o fobie pentru kurzi. Cum aude numele kurd, cum are amețeli. Problema lui este problema kurdă. Luptătorii împotriva cărora luptă Erdogan,  cu ajutorul unor organizații teroriste, printre care şi Al-Nustra, sunt aceeași kurzi care au luptat contra ISIS. În teren sunt victime foarte multe . Un raport al Organizației pentru Drepturile Omului din Siria, organizație siriană,  arată că au fost 63 de morți în rândul civililor, copii, femei, bărbați, toţi civili. Numărul luptătorilor nu se cunoaște. Este o zonă muntoasă. Nu ştim nici noi, nici turcii, dar victimele sunt de ambele părți.

Lazkin Fate, președintele Consiliului National al Kurzilor din Romania

Care este scopul acestui conflict? 

Interesul Turciei este unul singur: kurzii să nu aibă niciun avantaj. Noi știm că în Turcia sunt cam 25 de milioane de kurzi. Dacă în Siria, unde sunt două, trei milioane, au un stat federal. În Irak sunt cinci milioane şi sunt stat federal cu irakienii. Automat, frica lui Erdogan asta este. Un stat federal kurd în Turcia. Planul lui Erdogan este pentru un nou Imperiu Otoman, dar acest lucru nu va fi. A doua lui teama este frica legată de un plan care la începtul războiului a fost pus în aplicare, acum văd că a rămas pe loc, să aibă kurzii o deschidere spre Marea Mediterană. Dacă au o deschidere spre Marea Mediterană, automat au scăpat de sub controlul lui Erdogan. Petrol, turism,…Trucia nu o să mai aibă graniță cu Orientul Mijlociu. Știți, în nordul Siriei toţi sunt kurzi, în nordul Irakului sunt kurzi, de unde să aibă legătură cu Orientul Mijlociu? Au făcut special o fășie pentru a avea o întrerupere între cantoanele kurde.

Armata Turcă în timpul intervenţiei din Siria/ EPA-EFE/SEDAT SUNA

Este PKK  o organizaţie teroristă?

Steagul Turciei pus în nordul regiunii Afrin, Siria

Noi știm foarte bine că PKK nu este o organizaţie teroristă. Să dovedească Erdogan că PKK a făcut undeva în lumea asta un atentat, a deturnat un avion, a ucis un ambasador. 

Cum pot fi explicate acţiunile PKK de pe teritoriul Turciei? 

PKK este o organizaţie kurdă 100%. PKK luptă în Turcia pentru ca să trăiască copiii lor. Erdogan de ce nu stă la masa tratativelor cu ei dacă sunt cetățeni turci? Kurzii au vreun drept în Turcia?  Nu!

Dar au fost în Parlament…

Au fost în Parlament, dar după o săptămână i-au băgat la pușcărie. Sunt în jur de 80 de parlamentari, dintre care doi sunt în pușcărie, inclusiv președintele Selahattin Demirtaş. (…) Medicii au făcut protest şi au fost aruncați în pușcărie. Musulmanii, muftiul a ieșit în stradă şi a întrebat cu ce drept omoară Erdogan copiii de musulmani. Nu numai kurzii, ci şi organizațiile civile sunt contra acestui război.

Care credeți că va fi evoluția acestui conflict turco-kurd

Așteptam o reacție pozitivă din partea statelor care iubesc democrația. Europenii, americanii să miște şi să oprească acest genocid pe care-l face Turcia.  


Citeşte şi: INTERVIU | Ambasadorul Turciei: ,,Relația cu UE, la cel mai scăzut nivel din istorie. Acordul privind migrația a salvat existența Uniunii”


Citește mai multe despre Interviu și kurzi pe Libertatea.

Comentarii