De Laura Ștefănuț,

Legea propusă ar reglementa și țigările electronice, care au acum un statut special, inclusiv prin taxe de până la șase ori mai mici decât țigările obișnuite. Legea a fost lansată de un deputat USR, după propunerile Inițiativei 2035 fără tutun.

Limitarea reclamelor și sponsorizărilor făcute de companiile de tutun reduce consumul de țigări cu până la 23%, arată unele studii.

Astfel de legi există deja în numeroase alte state, iar orașul Beverly Hills a mers mai departe și a interzis vânzarea produselor pe bază de tutun (mai puțin în hoteluri și lounge-uri pentru fumat).

Cele mai importante declarații:

  • Se vor vinde in supermarketuri, în condiițiile în care vor avea un spațiu separat destinat acestor produse, închis, fără promovare vizibilă din exterior
  • Varianta pe care noi o oferim, la fel ca în multe alte state ale Uniunii Europene (UE), e ca produsele din tutun să fie acceptate ca produse cu statut special și comercializate ca atare, cum erau tutungeriile pe vremuri, în care să fie permise promovările si publicitatea, dar care să nu fie accesibile decât consumatorului adult.
  • „Țigările electronice ne ajută să ne lasam de fumat!”. O anecdotă lansată de companiile de tutun. Nu există niciun studiu serios, medical, care să dovedească acest lucru. Daca ar fi așa, nu ar trebui să fie vândute la magazin, ci prescrise de un medic, în mod controlat.
  • „Liviu Dragnea ar fi fost împotriva acestor reglementări”. Am încercat să nu politizăm aceast subiect. Experții ar trebui să își spună punctul de vedere. Liviu Dragnea a avut o prima etapă, în 2015, în care nu a fost un susținător activ al legii interzicerii în spațiile închise publice, dar în final a înțeles obiectul legii. În ultimul an avem informații care arată că a fost un contra susținător activ.
  • USR și-a asumat lansarea în spațiul public a acestei teme, dar susținerea vine din toate zonele politice.
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Laura Ștefănuț: De ce a fost nevoie de această nouă lege?

Ramona Brad: În acest moment sunt permise diverse tipuri de publicitate și promovare, precum și aproape toate formele de publicitate pentru noile produse din tutun, cele care nu au fost acoperite de legislație (țigări electronice, țigări cu tutun încălzit).

Cum au rămas acestea în afara legislației și cu taxe de până la șase ori mai mici, față de țigările tradiționale?

Pe de o parte, fiindcă marea majoritate a legislației a fost adoptată în jurul anilor 2002-2004 (…), iar la acel moment nu au fost incluse. În al doilea rând, la nivel de proces legislativ în România, dacă pornim cu o formulă în conformitate cu ceea ce recomandă Organizația Mondială pentru Sănătate, tratatele internaționale, ajungem în urma dezbaterilor din parlament la o formulă…deficitară.

”Această dezbatere aprinsă ajută foarte tare, fiindcă duce la conștientizare și aduce tema în atenția publicului” (Ramona Brad)

Ce va schimba noua lege, dacă este adoptată?

Ne ducem gradual către un obiectiv de reducere a consumului de tutun și mai ales la reducerea consumului la vârste mici (13-15 ani). Atunci se întâmplă debutul consumului acestor produse. Când vorbim de reducerea consumului de tutun, nu putem să ne uităm la o singură măsură – legea interzicerii fumatului în spații publice închise nu este suficientă, interzicea publicității nu este suficientă, creșterea taxării nu este suficientă. Ele trebuie să vină ca un pachet de măsuri, alături de educație și conștientizare.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

Concret ce se va schimba dacă trece legea?

Publicitatea, promovarea și sponsorizarea produselor din tutun, în conformitate cu ce spune Convenția Cadru pe care România a ratificat-o vor trebui interzise cuprinzător. Convenția spune că tutunul nu este un produs pentru care se permite publicitate, promovare, sponsorizare, ca urmare a unor studii care arată ca impactul acestora se întâmplă mai ales la vârsta de debut – crește consumul.

Se vor mai putea vinde în supermarket?

În condițiile în care va avea un spațiu separat destinat vânzării, un spațiu închis care să nu aibă reclamă și promovare vizibilă din exterior. Varianta pe care noi o sugerăm, implementată în multe țări europene (…) e aceea în care produsele din tutun sunt vândute doar în ceea ce numeam tutungerii, accesibile consumatorilor adulți.

Ca o critică la lege, se vorbește de faptul că ar dispărea sponsorizările la diverse evenimente, spre exemplu cele culturale. Ce părere aveți?

Discuția legată de finanțarea culturii trebuie să fie prioritară în sociatate. Nu putem face un troc, ne referim la o categorie de produse care nu pot fi finanțate în spațiul public și nevoia de finanțare în cultură. Cele două trebuie să fie distinct abordate și obiectul de sănătate publică să prevaleze.

Este o comentatoare care spune că dacă miza companiilor de tutun este să ajute cultura, ele pot să doneze, fără să apară public pe lista de sponsori. Vor putea face asta?

Ele au posibilitatea să facă lucrul acesta. Însă sponsorizările sunt o modalitate de co-interesare (…) în a nu vorbi despre subiectul tutun, în cel mai fericit caz. Anumite companii oferă burse pentru jurnaliști, sau spațiul de internet este inundat de bannere la noile produse din tutun, ceea ce face ca toate acele canale să nu transmită către publicul larg mesaje antitutun.

Am citit un studiu din State care arăta că noile produse din tutun sunt preferate de copii și adolescenți. Este valabil și în România?

Din nefericire nu este o surpriză (…) tot ceea ce are percepția de nou, de gadget, de tehnologie, va avea o priză la categoria de vârsta mică.

Ei spun că au încredere și există studii care arată că majoritatea adolescenților nu știu că are nicotină, o substanță adictivă.

Din punct de vedere al promovării se induce ideea că sunt mai sănătoase, deși nu există studii clinice aprofundate sau pe termen lung. E dovadă de iresponsabilitate. Nicotina (…) influențează major creierul în formare al adolescentului. De aceea, în Statele Unite au decretat consumul de nicotină, al țigărilor electronice la 12-13 ani, ca o epidemie. Nu este o joacă.

Interviul integral în video.


FOTO: Sorin Cioponea


Citește și: OPINIE/La două săptămâni după ce a fost aclamat, USR e înjurat pe net. A propus reducerea reclamelor și sponsorizărilor firmelor de țigări!

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.