Mergi direct la conținut »
Intoxicația cu apă. Câți litri de apă te pot omorî
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Intoxicația cu apă. Câți litri de apă te pot omorî

Apa este lichidul vital pentru organism, iar medicii ne sfătuiesc să ne hidratăm corespunzător pentru a fi sănătoși. De asemenea, organismul uman nu poate supraviețui fără aceste lichid vital mai mult de o săptămână. Unde mai pui că hidratarea, spun nutriționiștii, este utilă în curele de slăbire. Cu toate acestea, apa poate deveni un dușman, dacă este consumată în cantități exagerate și poate duce chiar intoxicația cu apă și apoi la moarte.

De Miruna Darcovici,

În mod ideal o persoană poate consuma în jur de doi litri de apă pe zi. Crecetătorii de la Societatea Americană de Chimie au publicat rent un studiu în care spun care este cantitatea de apă care poate omorî un om prin intoxicație cu apă. Se pare că 6 litri de apă pot ucide o persoană de 74 de kilograme, dacă această cantitate este băută într-un timp scurt.

Intoxicația cu apă se mai numește hiponatremie și este o stare letală atunci când nivelul de sodiu din corp scade extrem de mult. Când consumi cantități foarte mari de apă, într-un timp foarte scurt, nivelul sodiului și al electroliților din corp scade. Rinichii nu mai pot face față cantității de lichid, astfel că apa ajunge în sânge și mai departe direct în celule, determinând umflarea acestora. Atunci când celulele celulele creierului ajung să se umfle starea pacientului devine foarte gravă și poate duce rapidd la deces. Asta deoarece în urma umflării creierului în cutia craniană sunt presate punctele cele mai importante din creier, precum trunchiul cerebral – unde se găsesc centrii ce controlează respirația.

Simptomele intoxicației cu apă sunt: durerea de cap, oboseala, amețeala, starea de vomă, urinările frecvente și stările de confuzie.

Această problemă apare destul de rar, însă destul cât să-i îngrijoreze pe cercetătorii americani. Aceștia spun că intoxicația cu apă apare cel mai des la sportivi, care pot ajunge să se hidrateze excesiv, dar și la adolescenții care fac ”concursuri” de băut apă.

Un spital a comandat substanțe psihotrope în exces, chiar și de 40 de ori mai multe. Antidrogul a intrat pe fir
Recomandări
Un spital a comandat substanțe psihotrope în exces, chiar și de 40 de ori mai multe. Antidrogul a intrat pe fir
 

Directiva UE: “Apa nu poate preveni deshidratarea”

O directivă europeană din 2011 spune că “apa nu poate preveni deshidratarea”. Afirmaţia are la bază un studiu care a durat trei ani şi care a concluzionat că apa nu este responsabilă de hidratarea organismului. Deci, oricâtă apă am bea, acest fapt nu poate controla deshidratarea, care are alte cauze, fiind o afecţiune provocată de un dezechilibru ce nu poate fi rezolvat doar prin consumul de apă.

O cercetătoare din Scoţia afirmă că excesul de apă poate duce la scăderea puterii de concentrare sau la hiponatremie, adică la scăderea cantităţii de sodiu din organism sau chiar la umflarea creierului. Ca să nu mai vorbim de tulburările somnului, prin folosirea frecventă a toaletei pe timpul nopţii.

Cantitatea de apă recomandată ar fi în jur de 30ml de apă pentru fiecare kg. Aşadar, un adult de 60 kg ar trebuie să bea 1,8 l pe zi.

Close
Închide
  Close