MENIU CAUTĂ
17 Mai. 2018 10:47 , de Valentina Postelnicu

UPDATE/Iohannis își păstrează solicitarea către Dăncilă de a demisiona. Despre amenințări: ”Cineva se uită prea des la filme cu mafioți”

Distribuie

Iohannis își păstrează solicitarea către Dăncilă de a demisiona. Despre amenințări: ”Cineva se uită prea des la filme cu mafioți”, a spus președintele, joi, la Sofia, întrebat despre discuțiile pe care le-a avut la Palatul Cotroceni, cu premierul și cu ministrul de Externe, pe temele de politică externă la zi, repectiv decizia mutării Ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. ”Este bine să știm unde stăm, de acolo se discuta și ultimul cuvânt, conform Constituției, îl voi avea eu”, a spus președintele, el arătând că este deschis la o analiză și o discuție cu Guvernul pe tema relocării Ambasadei. 


UPDATE, ora 14.30 – Aflat joi la Buzău, de Ziua Eroilor Neamului, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus, referitor la criticile preşedintelui Klaus Iohannis, că nu îi va răspunde acestuia atâta vreme cât este plecat din țară, ci va face acest lucru când se va întoarce și îi va răspunde aplicat, la toate criticile.

„Când un oficial român este plecat din ţară eu niciodată nu l-am atacat, niciodată nu l-am vorbit de rău pentru că nu vreau ca acel oficial, indiferent cine e, că e adversar politic sau nu, să fie pus într-o situaţie dificilă. După ce ce întoarce vă garantez că o să răspund şi o să răspund destul de aplicat, nu numai la această afirmaţie, ci la toate afirmaţile', a spus Dragnea.

Întrebat despre afirmaţia lui Iohannis, că „cineva se uită prea des la filme cu mafioţi', Liviu Dragnea a spus că va da toate răspunsurile când şeful statului va veni în ţară.


Șeful statului a fost întrebat dacă îşi menţine solicitările prin care i-a cerut premierului Viorica Dăncilă demisia. „Evident că da”, a răspuns Iohannis la întrebarea reporterilor aflați la Sofia.

Șeful statului a spus că a avut o discuție cu reprezentanții Guvernului, unde a discutat pe aceste teme și concluziile au fost prezentate în comunicatele scrise.

Președintele a precizat că în politica externă, colaborarea nu este opțională ci este obligatorie. 'România va fi puternică doar în măsura în care se va vorbi pe o singură voce pe teme de politică externă și acest lucru a fost bine înțeles', a spus el.

Klaus Iohannis a mai spus că, pe tema Ambasadei, nu vrea să cadă în extrema cealaltă și să nu discute lucruri care ne privesc.

'E bine să le discuăm, însă aceste discuții trebuie să se desfășoare în România, între noi, cu specialiști și nu în fața publicului global', a spus Iohannis, criticând 'abordarea celor de la PSD și din Guvern care s-au dus în Israel, fără să se consulte cu el și cu specialiștii și au început să vorbescă despre mutarea Ambasadei'.

'Acest lcuru nu se face, nu că nu e frumos, dar dăunează grav României', a mai spus președintele.

Despre afirmația lui Liviu Dragnea, că președintele ar trebui să discute și cu Guvernul și cu Parlamentul mandatul pe politică externă, când pleacă la reuniunile din afara țării, președintele Klaus Iohannis a spus că 'va evalua această chestiune, dar în privința informării, ar fi bine să citească puțin legea și să se informeze de la sursa primară'.

Despre decizia privind relocarea Ambasadei, Klaus Iohannis a mai spus că el este sunt de acord să fie luate în considerare toate aspectetele.

'Este bine să știm unde stăm, de acolo se va lua în discuție și ultimul cuvânt, conform Constituției, îl voi avea eu', a spus președintele, criticându-l pe liderul PSD care 'se trezește vorbind într-o țară străină, fără să cunoască toate datele problemei'.

Despre relația cu Executivul condus de Viorica Dăncilă, președintele a spus că 'nu a fost nici război, nu a fost nici pace'.

'Confirm articolul 80 din Constituției, care definește rolul președintelui, acesta veghează la buna funcționare a autorităților publice. Veghează nu este o stare pasivă, nu stau să asist până dăm cu oiştea în gard. Dacă văd că lucrurile merg prost, cred că am obligaţia să atrag atenţia şi să convoc la discuţii, să cer opinii informate. Dacă celor din PSD nu le place să le arate cineva oglinda, este posibil, dar atunci nu au decât să lucreze mai cu rezultate”, a spus șeful statului.

Întrebat dacă a amenințat-o pe Viorica Dăncilă, așa cum a fost acuzat de șefa Executivului, Klaus Iohannis a răspuns: 'Eu nu îmi permit să ameninț pe nimeni, cum ar fi o atitudine primitivă. Nu, eu m-am referit exact la demisie, iar dacă cineva se uită prea des la filme cu mafioți este problema sa'.

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut că se simte ameninţată de preşedintele Klaus Iohannis şi că îi este teamă de o eventuală plângere penală.

De altfel, şi Liviu Dragnea a vorbit despre „ameninţarea explicită în stil mafiot” a şefului statului, amintind de episodul în care i-a cerut demisia lui Victor Ponta şi dosarul acestuia, „Turceni-Rovinari”.

Oricărui om îi este teamă de o plângere penală, dar eu sper să nu se întâmple acest lucru, pentru că eu cred în justiţie şi cred că toată lumea trebuie să creadă în justiţie. Dacă mergem pe acest considerent – că fiecăruia poate să i se facă o plângere penală -, nu cred că este un lucru bun. Având în vedere cele văzute în spaţiul public, cele apărute în spaţiul public legat de Victor Ponta, căruia i se pregătea o plângere penală, orice este posibil', a răspuns Viorica Dăncilă întrebărilor.

Ne aducem aminte că în 2015, preşedintele a insistat şi a făcut presiuni la Victor Ponta să-şi dea demisia. A ieşit şi a spus că a fost nevoie să moară oameni ca să vină această demisie. Iar acea demisia a fost rezultatul unui dosar politic, unui fals judiciar, care s-a dovedit. Ne punem întrebarea legitimă cu această nouă campanie de insistenţe a demisiei prim-ministrului Dăncilă: ce ne mai pregăteşte domnul Iohannis şi ai lui pentru a se întâmpla aceasta demisie?', a declarat Liviu Dragnea, la începutul şedinţei BPN al PSD.

Preşedintele PSD a lansat, luni, cel mai dur atac la şeful statului. 'Amenințarea explicită a preşedintelui e făcută într-un stil mafiot. Epoca Iohannis este mai rea decât epoca Băsescu!', a declarat Dragnea. Liderul PSD nu a vrut să explice care este respectiva „ameninţare explicită” şi a reacţionat nervos.

Citește și: Liviu Dragnea, ironizat pe internet după ce a spus că pe telefonul său apar 'puncte luminoase' și că acesta îi este 'ascultat'

Loading...
Comentarii