Mergi direct la conținut »
Ion Caramitru a primit titlul de Cetățean de Onoare la Timișoara
Ştiri Libertatea > Ştiri > Ion Caramitru a primit titlul de Cetățean de Onoare la Timișoara

Ion Caramitru a primit titlul de Cetățean de Onoare la Timișoara

Luni seara, actorul Ion Caramitru a primit oficial titlul de Cetățean de onoare al Timișoarei, la aproape cinci luni de când consilierii locali au decis să i se acorde această distincție. Ceremonia a avut loc la Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara, în cadrul evenimentului "Dor de Eminescu", un spectacol în care Ion Caramitru și Aurelian-Octav Popa au urcat pe scenă într-un recital poetico-muzical dedicat poetului.

De Florin Ghioca,

Conform oficialităților Timișoarei, Ion Caramitru „este îndreptățit să primească acest titlu, având în vedere performanțele din întreaga sa carieră puse în slujba teatrului și a filmului românesc, dăruirea și profesionalismul de care a dat dovadă în domeniul managementului cultural, precum și pentru promovarea Timișoarei, Capitală Culturală Europeană în anul 2021, în cadrul celei de-a 25-a ediții a Galei Premiilor UNITER, care a avut loc anul trecut în orașul de pe Bega, dar și pentru promovarea României în lume”.

După ce a primit distincția din partea primarului Nicolae Robu, Ion Caramitru a declarat:

„Mă simt extrem de emoționat de acest titlu al unui oraș pe care eu îl iubesc foarte mult și care mi-a fost, în zilele acelea fierbinți ale lui decembrie 1989, exemplul cel mai viu. La Cluj fiind în noaptea de 20 spre 21 decembrie, aș fi auzit la Europa Liberă reportajele despre Timișoara, cu înregistrări pe viu în Timișoara, și n-aș fi așteptat aproape nebun să ajung la București și să am norocul ca avionul să și plece și să ajung la București și de atunci până când lucrurile s-au limpezit cât de cât, să nu mai ajung acasă? A fost și pentru că acel curaj pe care l-am câștigat și modul în care mi-am învins frica, toate s-au datorat faptului că la Timișoara totul începuse așa cum a început și reușise așa cum a reușit”, a declarat actorul cu acest prilej.

Ion Horia Leonida Caramitru s-a născut în 9 martie 1942, în București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Secția actorie, în anul 1964, iar în 1975 a obținut diploma în specializarea regie-teatru, de la aceeași instituție. A debutat în 1964, pe scena Teatrului Național București, în piesa „Eminescu”, de Mircea Ștefănescu.

Cea mai mare pedeapsă în dosarul colectiv nu au primit-o patronii, nici Piedone. Cine a luat 12 ani și 8 luni de închisoare
Recomandări

Cea mai mare pedeapsă în dosarul colectiv nu au primit-o patronii, nici Piedone. Cine a luat 12 ani și 8 luni de închisoare

Actor de teatru și film, profesor și regizor, Ion Caramitru este președintele UNITER din anul 1990 și, începând cu 2005, director al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.

Caramitru fost și o figură marcantă a Revoluției Române din 1989, numărându-se printre cei care au intrat în Televiziunea Română în 22 decembrie pentru a anunța căderea regimului Ceaușescu.

În 1996-2000, Ion Caramitru a fost ministru al Culturii. A jucat în peste 50 de filme și în numeroase spectacole pe scenele mai multor teatre, obținând de-a lungul anilor mai multe premii și distincții.


Citește și:

Sentință definitivă: Mega Image plătește 500.000 de lei angajatului călcat cu motostivuitorul!

Close
Închide
  Close