Mergi direct la conținut »
Ion Iliescu, despre proteste
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Ion Iliescu, inculpat în dosarul Mineriadei. Fostul președinte a fost audiat la Parchetul General

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Vineri, 16 iunie 2017, 18:02

Ion Iliescu a fost audiat în dosarul „Mineriadei”, după ce a fost citat la Parchetul General. Fostul președinte este acuzat de crime împotriva umanității.

Ad placeholder

UPDATE 10.21: Ion Iliescu a plecat, în urmă cu puțin timp,  de la Parchetul General, după ce a fost audiat aproape o oră în dosarul „Mineriadei”. Fostul președinte al României nu a făcut nicio declarație despre dosarul în care este inculpat.

UPDATE 9:35:  Ion Iliescu a ajuns la sediul Parchetului General. Întrebat dacă se simte vinovat pentru cei patru oameni care au murit în timpul Mineriadei, fostul președinte a declarat că nu are ce să-și reproșeze.


Peste 1.200 de oameni au fost grav răniți în timpul „Mineriadei”.

„Nu este prima dată când se agită chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut în 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea țării. Vor oamenii să…, probabil au primit ceva solicitări să cerceteze. Să cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema? Nu este nicio problemă. Eu știu care este rațiunea redeschiderii discuției, că este o treabă care s-a petrecut acum douăzeci și șapte de ani, dar mă rog. Probabil au primit sesizări, oamenii sunt datori să cerceteze, să ducă lucrurile până la capăt”, a precizat Ion Iliescu.

Ion Iliescu a fost audiat în dosarul „Mineriadei”. Fostul președinte riscă închisoarea pe viață

După anunțul făcut de Parchetul militar de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul militar Dan Voinea, cel care a instrumentat dosarul Mineriadei, a precizat că Ion Iliescu riscă închisoarea pe viață.

„Acuzațiile sunt corecte, soluții de neîncepere a urmăririi penale s-au mai dat în istoria acestui dosar, în 1995, si apoi redeschis pe același motiv. În anul 2000 de asemenea a fost redeschis si apoi închis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Este a treia oară când se redeschide acest dosar pentru crime împotriva umanității. Victimele căzute în timpul Mineriadei sunt victime căzute sub puterea adversarului politic. (…)Pentru acest tip de infracțiune se dă închisoare pe viață”, a explicat Dan Voinea.

Procurorii au pornit ancheta penală și împotriva lui Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Dumitru Nicolae, Virgil Măgureanu și Cristian Mugurel Florescu. Toți sunt acuzați de crime împotriva umanității. Mai multe detalii despre dosarul „Mineriadei” aflați aici.

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
Previziuni astrologice pentru perioada 8–14 august 2020. Planete în “dialoguri” complicate
HOROSCOP
Previziuni astrologice pentru perioada 8–14 august 2020. Planete în “dialoguri” complicate
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close