Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

ÎPS Pimen a fost înmormântat la Suceava. Măsurile luate pentru păstrarea distanței sociale

Numeroase persoane au participat la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava pentru a participa la slujba de înmormântare a ÎPS Pimen. La închierea slujbei de înmormântare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, le-a mulțumit credincioșilor prezenți pentru că au respectat măsurile adoptate în această perioadă de stare de alertă.

De Tiberiu Bujdei, Justin Gafiuc, Mihai Niculescu,

UPDATE: Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a spus credincioșilor că ÎPS Pimen a decis ca rămășițele sale pământele să fie așezate nu departe de mormântul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, în Sihăstria Putnei.

„Acolo și-a amenajat el însuși mormântul, și-a așezat crucea. Sicriul pe care îl vedeți l-a gândit împreună cu meșterii așa cum a dorit, simplu, din lemn de brad de Bucovina”, a spus IPS Teofan.

Totodată, ierarhul a mulțumit credincioșilor pentru că au respectat regulile impuse.

„Țin a vă mulțumi pentru că ați fost tare cuminți. Ați înțeles vremurile pe care le trăim și ați încercat, pe cât s-a putut, să îndepliniți cele de cuviință pentru a nu da prilej de sminteală unora sau altora”, a spus IPS Teofan.

UPDATE: Sicriul cu trupul neînsuflețit al ÎPS Pimen Suceveanul a fost scos, vineri, la prânz din biserica mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava de bărbați îmbrăcați în combinezoane de protecție și amplasat pe o scenă din curtea mănăstirii unde se oficiază slujba de înmormântare.


Un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie și episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin, oficiază Sf. Liturghie, urmând ca de la ora 12.00 să fie oficiată slujba de înmormântare.

Mesajul autorităților de la București către oamenii care și-au cumpărat bilete de avion: “V-am păcălit!”. În schimb zborurile spre Rusia, țara focar de COVID, sunt permise
Recomandări

Mesajul autorităților de la București către oamenii care și-au cumpărat bilete de avion: “V-am păcălit!”. În schimb zborurile spre Rusia, țara focar de COVID, sunt permise

 

După ora 14, sicriul cu trupul neînsuflețit va fi dus la Mănăstirea Sihăstria Putnei unde va fi înmormântat (acolo nu va mai fi o slujbă, ci doar o rugăciune la mormânt).

În curtea mănăstirii au fost marcate, cu tije, locurile în care credincioșii vor putea sta la slujbă astfel încât să fie păstrată distanțarea fizică.

Locurile în care vor sta credincioșii au fost marcate

Și în cursul dimineții de vineri a continuat pelerinajul la sicriul în care se află trupul neînsuflețit al ÎPS Pimen, depus în biserica Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, păstrându-se distanța între credincioșii care au dorit să aducă un ultim omagiu fostului arhiereu.

La intrarea în biserica mănăstirii, credincioșii erau îndrumați de un preot care urmărea ca în incintă să nu fie mai mult de cinci persoane.

În curtea mănăstirii a fost văzut și Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills împreună cu soția sa.

ÎPS Pimen a murit pe 19 mai, după aproape o lună de când a fost diagnosticat cu COVID-19.

ÎPS Pimen a fost confirmat cu COVID-19 pe 20 aprilie. În aceeași zi, a fost transferat de urgență cu un elicopter la Institutul Matei Balș din București, unde a fost internat la terapie intensivă.


Close
Închide
  Close