De Paul Tecuceanu,

“Prin repetarea copy-paste a slujbei Învierii firește că se încalcă în primul rând Cuvântul Scripturii, care spune că praznicul Învierii lui Hristos a fost sărbătorit «în întâia zi a săptămânii». Repetarea Învierii într-o zi de peste săptămână devalorizează semnificația duminicii, numită în cult drept “ziua Învierii”. În al doilea rând se încalcă regula niceeană (ecumenică) de sărbătorire a Paștelui, care tocmai că nu îți permite ție, oricine ai fi, să o muți după capul tău”, a scris, pe Facebook, preotul Cezar Marksteiner-Ungureanu.

“Dacă se făcea odovania praznicului cu toate ale ei, nu era nici o problemă. Deși mă întreb ce le-a venit s-o facă tocmai anul ăsta. Odovania e însă pretextul pentru a reface complet slujba Învierii, în contextul în care ea a fost deja slujită anul acesta. Mă întreb: Dacă pentru schimbarea rânduielii împărtășaniei e nevoie de un acord panortodox, oare pentru repetare slujbei de Înviere, infinit mai importantă decât «lingurița» și deja slujită, nu e nevoie de același lucru?”, a mai scris acesta.

“Dăunează misiunii Bisericii”

La rândul său, preotul Dorin Zosim Oancea a criticat decizia Arhiepiscopiei Tomisului: “Am trăit o viaţă în Biserică, am lucrat în Administraţia Patriarhală ani buni şi niciodată n-am întâlnit sau n-am auzit de o astfel de situaţie. Existau opinii diferite în Sf. Sinod, uneori tensiuni, dar niciodată o astfel de frondă, pentru că se ştia că aşa ceva dăunează atât misiunii Bisericii, cât şi interesului naţional! Şi, deodată, situaţia aceasta, tocmai într-o vreme când sufletele credincioşilor sunt tulburate, când se ştie că serviciile din răsăritul nostru lucrează intens să destabilizeze moralul poporului, pentru a putea acţiona eventual şi politic, dacă ar fi necesar. O pregătire a terenului. A doua întrebare: la Constanţa nu sunt cunoscute lucrurile acestea? Întrebarea este, fără îndoială, retorică. Ceea ce duce la o a treia întrebare: În interesul cui se acţionează? Sigur nu al credincioşilor Bisericii noastre”.

Citeşte şi:

Cum arată lupta cu COVID-19 într-un spital din Chicago. Asistentă medicală româncă: „Am crezut că sunt condamnată la moarte. Acum, vrem să privim lucrurile altfel”

Iubirea de oameni, mai presus decât frica de coronavirus. Povestea unei femei din Bârlad, ”îngerul păzitor” al celor bătrâni și necăjiți

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO
Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor
HOROSCOP
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor