„Nu vom începe niciun război, dar dacă cineva vrea să ne agreseze va primi un răspuns puternic. Înainte, când ei (americanii) au vrut să discute cu noi, au spus că opțiunea militară este pe masă. Acum, ei spun că nu au nicio intenție de conflict cu Iranul”, a spus Raisi într-un discurs televizat.

„Puterea militară a Republicii Islamice în regiune nu este și nu a fost niciodată o amenințare pentru nicio țară. Dimpotrivă, ea asigură o securitate pe care țările din regiune se pot baza și în care pot avea încredere”, a adăugat liderul de la Teheran.

CBS News a relatat joi, citând oficiali americani, că SUA au aprobat planuri pentru lovituri de mai multe zile în Irak și Siria împotriva mai multor ținte, inclusiv împotriva personalului și instalațiilor iraniene din cele două țări.

Președintele american Joe Biden a promis o ripostă, însă oficiali de rang înalt din SUA au declarat că atacarea directă a Iranului este mai puțin probabilă.

„Nu căutăm un război cu Iranul. Dar atacurile trebuie să înceteze”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Statele Unite au atribuit atacul în care trei soldați au fost uciși și peste 40, răniți, mișcării Rezistența Islamică din Irak și a brigăzilor acesteia, Hezbollah Kataib, militanți care sunt susținuți de Iran. Rezistența Islamică din Irak a revendicat lovitura.

Surse citate de Reuters au precizat că Gărzile Revoluționare de elită ale Iranului au retras ofițeri de rang înalt din Siria. Consilierii iranieni ajută grupurile armate atât în Irak, unde SUA au aproximativ 2.500 de soldați, cât și în Siria, unde au 900 de soldați.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News