MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Isărescu: Creșterea economică va fi apropiată de 4%. Guvernul mizează pe un avans de 5,5%

Distribuie

Creșterea economică din acest an va fi apropiată de 4%, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR). Însă Guvernul are o estimare de 5,5%, astfel că se pune problema finanțării deficitului României, adică a cheltuielilor făcute pe datorie.

”Creşterea economiei probabil că se va duce spre 4% în acest an. (…) Aici vedem potenţialul real de creştere al economiei”, a spus șeful BNR.

Isărescu a spus însă că ţările care au avansat constant cu 4-5% anual au progresat mai mult pe termen lung decât cele care au au avut creşteri economice de 7%, pentru ca apoi să scadă spre zero sau să aibă chiar scăderi.

Deficitul a crescut la peste 14 miliarde de lei în primele șase luni, echivalent cu 1,61% din Produsul Intern Brut (PIB), însă România trebuie să se încadreze într-o limită de 3%. Problema este că mare parte din cheltuieli se fac în lunile noiembrie și decembrie.

Scumpiri mai mititele

BNR a revizuit prognoza privind inflația, estimând că aceasta se va situa la 3,5% la finalul anului, față de 3,6% cât era prognoza anterioară.

Pentru 2019 este estimată o inflație de 2,7%, față de 3%, cât se considera înainte.

Citește mai multe despre Mugur Isărescu, BNR, crestere economica, deficit și Inflație pe Libertatea.

Comentarii